KDE4 dostępne w Sidzie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 08 maja 2011, 22:42

Prawdopodobnie nie ma dowiązań do skryptów. Sprawdźcie i porównajcie wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ls -l  /sbin

Kod: Zaznacz cały

...
lrwxrwxrwx 1 root root        4 02-17 01:28 poweroff -> halt
...
lrwxrwxrwx 1 root root        4 02-17 01:28 reboot -> halt
...

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 08 maja 2011, 22:44

DaVidoSS pisze:A pokaż:

Kod: Zaznacz cały

 grep ConfigVersion /etc/kde4/kdm/kdmrc

Kod: Zaznacz cały

ConfigVersion=2.4

Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member
Posty: 875
Rejestracja: 06 marca 2010, 11:26
Lokalizacja: ~/

Post autor: DaVidoSS » 08 maja 2011, 22:48

No to rzeczywiście ciekawe.. Wersja pliku ta sama, dowiązania też są,

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 08 maja 2011, 22:53

fnmirk pisze:Prawdopodobnie nie ma dowiązań do skryptów. Sprawdźcie i porównajcie wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

 lrwxrwxrwx 1 root root        4 04-05 20:50 poweroff -> halt
lrwxrwxrwx 1 root root        4 04-05 20:50 reboot -> halt

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 08 maja 2011, 22:58

To jeszcze różnica może być zawarta w pliku:

Kod: Zaznacz cały

/etc/sudoers

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 08 maja 2011, 23:02

U mnie tak wygląda:

Kod: Zaznacz cały

# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults        env_reset

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 08 maja 2011, 23:20

U mnie też wszystko było ustawione dobrze, a nadal ten sam problem. Ręczne wydanie polecenia

Kod: Zaznacz cały

halt
czy:

Kod: Zaznacz cały

reboot
w trybie graficznym, w konsoli tak samo wywala do trybu tekstowego.

Awatar użytkownika
majoballs
Posty: 34
Rejestracja: 01 stycznia 2009, 21:29
Lokalizacja: Warmia

Post autor: majoballs » 09 maja 2011, 16:13

Ja po prostu otworzyłem:

"Ustawienia systemowe" -> "Administracja systemu" -> "Ekran logowania" -> "Zamykanie"

i tam wszystko poustawiałem jak należy.

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 09 maja 2011, 22:57

Po ponownym uruchomieniu i lekkich modyfikacjach poleceń wszystko wróciło do normy :) .

Wiecie jak zrobić dwa rzędy skrótów aplikacji na panelu? Bo jak dodam sobie coś do panelu to jest bardzo duży aktywator, a mi zależy na przestrzeni. Gdzieś widziałem na zdjęciach że tak mają w KDE. Może znacie jakiś fajny plasmoid?

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 09 maja 2011, 23:37

Chodzi Ci o dwa wiersze ikon? Standardowo jest taka opcja w aplecie Szybkie uruchamianie.

Zablokowany