KDE4 dostępne w Sidzie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 08 maja 2011, 13:58

W http://qt-kde.debian.net i w repozytorium experymentalnym były chyba te same wersje. Ale lepiej instalować z tego pierwszego, mniej ewentualnych problemów. Np teraz pojawiło się w experymentalnym kilka paczek z KDE 4.6.3

button
Beginner
Posty: 242
Rejestracja: 04 marca 2008, 16:39

Post autor: button » 08 maja 2011, 15:19

Coś mi się przy aktualizacji musiało pochrzanić bo na nowym użytkowniku tak samo się zachowuje. Strasznie to irytujące jest, bo wystarczy w powiadomieniu Kadu kliknąć przycisk rozpoczynający rozmowę i zaczyna się sypać. Nic, jakoś to będę próbował naprawić, najwyżej KDE spróbuję przeinstalować na to z qt-kde.debian.net, bo tam działało wszystko.

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 08 maja 2011, 15:49

Działa Wam normalne wyłącznie komputera z poziomu menu KDE? Mnie nawet nie wyłącza się komputer jak w konsoli wydam polecenie zatrzymania albo restartu systemu - środowisko graficzne się wyłącza ale staje system na trybie tekstowym.

Awatar użytkownika
majoballs
Posty: 34
Rejestracja: 01 stycznia 2009, 21:29
Lokalizacja: Warmia

Post autor: majoballs » 08 maja 2011, 20:19

M3cin pisze:Działa Wam normalne wyłącznie komputera z poziomu menu KDE? Mnie nawet nie wyłącza się komputer jak w konsoli wydam polecenie zatrzymania albo restartu systemu - środowisko graficzne się wyłącza ale staje system na trybie tekstowym.
U mnie to samo, tzn nie działa wyłączanie z poziomu menu KDE, wyrzuca tylko do konsoli ale nie wiem z czym to ma związek. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza lecz jeżeli ktoś ma jakiś pomysł z chęcią posłucham.

rafaloo
Posty: 43
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 08:05

Post autor: rafaloo » 08 maja 2011, 20:37

M3cin pisze:Działa Wam normalne wyłącznie komputera z poziomu menu KDE? Mnie nawet nie wyłącza się komputer jak w konsoli wydam polecenie zatrzymania albo restartu systemu - środowisko graficzne się wyłącza ale staje system na trybie tekstowym.

Nie, nie działa i niespecjalnie mam czas szukać przyczyny.

Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member
Posty: 875
Rejestracja: 06 marca 2010, 11:26
Lokalizacja: ~/

Post autor: DaVidoSS » 08 maja 2011, 21:24

U mnie działa i wyłączanie i restart bo sobie naprawiłem. To jest zwykły, prosty błąd konfiguracji.

Ale skoro to dla Was taka blachostka to męczył nie będę.

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner
Posty: 103
Rejestracja: 30 lipca 2009, 12:07

Post autor: M3cin » 08 maja 2011, 22:16

Powiedz proszę jak naprawić ten problem? Dziś zapomniałem o tym i komputer się nie wyłączył przez pół dnia na konsoli był niepotrzebnie.

Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member
Posty: 875
Rejestracja: 06 marca 2010, 11:26
Lokalizacja: ~/

Post autor: DaVidoSS » 08 maja 2011, 22:19

A jednak..

Proszę bardzo!

Wykonujemy:

Kod: Zaznacz cały

cat  /etc/kde4/kdm/kdmrc | grep -v '#'
i co widzimy?
W sekcji shutdown błędy konfiguracji.

Kod: Zaznacz cały

[Shutdown]
HaltCmd=
RebootCmd=
Jak to ma działać?

Musi być:

Kod: Zaznacz cały

[Shutdown]
HaltCmd=/sbin/shutdown -P -h now 
RebootCmd=/sbin/shutdown -r now
Wystarczy zmienić i zrestartować kdm. I już pięknie działa.

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 08 maja 2011, 22:35

U mnie działało od razu. Miałem już skonfigurowane. Ciekawe dlaczego nie u każdego ten problem.

Kod: Zaznacz cały

[Shutdown]
BootManager=None
HaltCmd=/sbin/halt
RebootCmd=/sbin/reboot

Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member
Posty: 875
Rejestracja: 06 marca 2010, 11:26
Lokalizacja: ~/

Post autor: DaVidoSS » 08 maja 2011, 22:40

A pokaż:

Kod: Zaznacz cały

 grep ConfigVersion /etc/kde4/kdm/kdmrc

Zablokowany