nVidia - instalacja sterowników

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Wisien
Posty: 51
Rejestracja: 02 grudnia 2007, 15:10
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: Wisien » 24 grudnia 2007, 01:27

No ja wlasnie licze, ze ktos powie ;p Ale w sumie to czesciowo odpowiedz na Twoje pytanie

localh0st
Beginner
Posty: 190
Rejestracja: 05 września 2007, 16:45
Lokalizacja: Warka

Post autor: localh0st » 27 grudnia 2007, 08:46

Może tylko przeinstalować sterowniki, o ile to możliwe w innej wersji?

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2292
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Post autor: ilin » 27 grudnia 2007, 11:18

Instalujesz złą wersję sterów.
Ten problem z ABI przerabialiśmy na DUGu po wejsciu xorga 7.3.
Na następny dzien pojawila się nowsza wersja sterów która ten bug juz miała wyeliminowany. Alternatywnym (tymczasowym) rozwiązaniem bylo wyłaczenie ABI w menadzerze logowania ale szczególów juz nie pamiętam bo to dawno było.

Pozdrawiam

soki
Beginner
Posty: 250
Rejestracja: 27 października 2007, 21:18
Lokalizacja: Matrix

Post autor: soki » 10 stycznia 2008, 11:51

Czy ktoś instalował najnowsze stery 169.07? U mnie po ich instalacji wszystkie czcionki robią się o 3 rozmiary mniejsze :shock: a na starszych 100.14.19 wszystko jest normalnie.

lukas
Posty: 51
Rejestracja: 14 czerwca 2007, 14:15
Lokalizacja: Nie pamiêtam

Post autor: lukas » 17 stycznia 2008, 11:44

@gawcyk1986, dzięki za pomoc (6 strona) :-D
Ufaj tylko wartości podawanej przez monitor :P
Hi hi, nawet nie wiedziałem, że można to sprawdzić w opcjach, menu monitora ;-)
Czy ktoś instalował najnowsze stery 169.07? U mnie po ich instalacji wszystkie czcionki robią się o 3 rozmiary mniejsze :shock: a na starszych 100.14.19 wszystko jest normalnie.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem GF 7300 GT. Na sterach od ATI nie miałem problemów z odświeżaniem o czcionką- na NV tak!

W Czcionki/szczegóły musisz zwiększyć "punkty na cal" Zapewne jeszcze pamiętasz, że na Windowsie jest 96 (w Ubntu też) :-)

karabash
Posty: 58
Rejestracja: 15 lipca 2007, 15:33

Post autor: karabash » 17 stycznia 2008, 12:56

Wisien pisze:Jądro 2.6.22.3-686

Instalacja przebiega bez problemów, autoconfig xorga.

Po uruchomieniu ponownym ixow (tylko ixow) pojawia sie ladnie logo nVidii, wszystko dziala itd.


Po reboocie okazuje ze, ze xorg.conf zwraca bledy- komunikat wyjscia wskazywal na linijke driver "nvidia", potem stwierdzenie ze nie ma zadnego sterowniika..

??
mialem to samo. Za kazdym uruchomieniem komputera musialem reinstalowac stery. To wina jakiegos modulu, ktory nie zostaje dodany przez sterownik. Przeinstaluj pakiet nvidia-glx, a bedzie dzialac.
Pozdro

soki
Beginner
Posty: 250
Rejestracja: 27 października 2007, 21:18
Lokalizacja: Matrix

Post autor: soki » 17 stycznia 2008, 14:44

lukas pisze:W Czcionki/szczegóły musisz zwiększyć "punkty na cal" Zapewne jeszcze pamiętasz, że na Windowsie jest 96 (w Ubntu też) :-)
Zgadza się, pomogło :mrgreen: Dzięki

bzyk
Beginner
Posty: 181
Rejestracja: 08 stycznia 2008, 22:00
Lokalizacja: Pszczyna

Post autor: bzyk » 20 stycznia 2008, 21:53

Nie wiem czy ktoś już tutaj zwracał uwagę na to, ale w poradniku pojawił się mały błąd;

Kod: Zaznacz cały

Listing #2: Sprawdzanie czy zainstalowane są headers'y do jądra
# dpkg -l | grep linux-image-`uname -r`
Powinno być oczywiście | grep linux-headers-`uname -r`

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 08 lutego 2008, 09:36

Dodam kilka ciekawych rzeczy, bo chyba tego jeszcze tu nie bylo - opis konfiguracji sterownika nvidia.
Wszystkie opcje wpisujemy w pliku konfiguracyjnym serwera X wpostaci:

Kod: Zaznacz cały

Option "nazwa" "wartość"
Opcji jest bardzo duzo, ja podam tylko najwazniejsze z nich:

NoLogo - pozwala wlaczyc lub wylaczyc wyswietlanie logo nvidia podczas statu serwera X

LogoPath - pozwala ustawic wlasne logo zamiast domyslnego logo nvidia. Jako argument polecenia podajemy ściezkę do pliku PNG. Właścieielem pliku musi być root, uzytkownicy spoza grupy root nie moga mieć praw zapisu do tego pliku. Logo moze byc wyswietlone tylko na ekranie z 24 bitową głębią kolorów.

SWCursor - pozwala włączyć lub wyłączyć programowe renderowanie kursora. Domyslnie - wyłączone

HWCursor - opcja odwrotna do powyższej. Domyślnie - włączone.

CursorShadow - pozwala włączyć lub wyłączyć cień kursora. Domyślnie - wyłączone (brak cienia).

CursorShadowAlpha
- pozwala na ustawienie przezroczystości cienia kursora. Dozwolne wartości to 0-255. 0 to cien calkowicie przezroczysty, 255 calkowicie nieprzezroczysty. Wartosc domyslna 64.

CursorShadowXOffset", "CursorShadowYOffset - przesunięcie cienia kursora (odpowiednie w prawo i w dół), w pikselach. Dozwolone wartości z zakresu 0-32, domyślnie odpowiednio 4 i 2.

TwinView - włącza lub wyłącza obsługę TwinView (technologia pozwalająca wyświetlać zawartość ekranu serwera X na wielu urządzeniach). Domyslnie wylaczone.


Oczywiście opcji jest o wiele wiele więcej, ale moim zdaniem opisywanie ich przekracza nieco ramy tego How-TO, bo zeby zrozumiec ich znaczenie trzeba dobrze orientowac sie w zagadnieniach grafiki 3D/OpenGL.

UWAGA: niektore z powyzszych opcji (ale nie wszystkie) oraz niektore nie ujete w tym opisie sa dostepne za pomoca graficznego konfiguratora nvidia (konfigurator dostepny jest tylko w przypadku instalowania sterownikow za pomoca instalatora nvidia).

matteuszek
Posty: 45
Rejestracja: 20 kwietnia 2007, 12:12

problem z załadowaniem modułu

Post autor: matteuszek » 25 lutego 2008, 11:01

Cześć mam problem ze sterownikami nvidi. Moduł się kompiluje ale nie chce się załadować do jądra. Czy wie może ktoś co robię źle? Mam potrzebne programy napisane w How-To i zaktualizowany system(amd64 debian unstable)

to nvidia-instal-log:
http://wklej.org/id/dae087fa73

Z góry dzięki za pomoc.

Zablokowany