[+] KDE - Zawieszone środowisko po instalacji widgetu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
poganin
Posty: 6
Rejestracja: 17 lutego 2019, 15:58

[+] KDE - Zawieszone środowisko po instalacji widgetu

Post autor: poganin » 17 lutego 2019, 16:18

Dzień Dobry,

Mam mały problem ze swoim KDE4.

Kod: Zaznacz cały

Linux debianowo 4.9.0-8-amd64 #1 SMP Debian 4.9.144-3 (2019-02-02) x86_64 GNU/Linux
Po instalacji tego widgetu z wbudowanego w KDE managera pobierania elementów interfejsu:
https://store.kde.org/p/998914/
i próbie wrzucenia go na pulpit, KDE się zawiesił. Znikł pasek startu, tapeta (czarne tło), widgety, brak listy opcji po kliknięciu prawym na pulpicie. Aplikacje działają jednak normalnie, okna również wyświetlają się poprawnie (nawet z nałożonymi efektami ze środowiska KDE). Chwilę wcześniej zainstalowałem najnowsze aktualizacje, ale to raczej zbieg okoliczności, bo problem pojawił się bezpośrednio przy próbie zrzucenia na pulpit widgetu. Restart kompa oczywiście nie pomaga. Ekran logowania wygląda normalnie, ale po zalogowaniu znów to samo.

Myślałem na początek o próbie odinstalowania widgetu z poziomu konsoli, ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić i stąd moja prośba o pomoc :)

Pozdrawiam.

poganin
Posty: 6
Rejestracja: 17 lutego 2019, 15:58

Re: KDE - Zawieszone środowisko po instalacji widgetu

Post autor: poganin » 17 lutego 2019, 21:29

Sytuacja opanowana, pewnie większość tutaj od razu by ogarnęła, jednak po czasie i mnie się udało:
W pliku

Kod: Zaznacz cały

~/.config/plasma/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc
wykasowałem linijki związane z rzeczonym widgetem i po restarcie wróciło wszystko do normy.

Pozdrawiam

Zablokowany