Kilka pyta

Pomoc dotycząca instalacji systemu
wiz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lipca 2008, 15:35

Kilka pytań od kompletnie początkującego

Post autor: wiz » 11 lipca 2008, 15:49

Witam.Dzisiaj postanowiłem zabrać się za instalację Debiana 4.0r3.I mam kilka pytań.
Pierwsze i dla mnie chyba najważniejsze, to próbowałem skonfigurować Wi-Fi według tego poradnika http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6570. I co mnie zdziwiło? Której bym nie wpisał z tych komend tam wymienionych to wszystko przechodzi gładko, aż za gładko.Tak jakby nic się nie robiło. Po wpisaniu czegokolwiek w konsoli od razu przechodzi do następnej linii, nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Druga sprawa, to śmieszna jest, ale jak dodać repozytoria? Bo tam w tym poradniku jest aby je dodać, a ja nie wiem jak.
I trzecia sprawa. Czy jeżeli podczas instalacji, kiedy instalator pyta o konfigurację sieci i wybiorę to później, to czy sieć będzie działać? Kiedy podczas instalacji wybierałem automatyczne wykrywanie to nie mogło nic wykryć. Bardzo proszę o pomoc, bo słyszałem wiele dobrego o Debianie, ale nie mogę skonfigurować tego Wi-fi.

soki
Beginner
Posty: 250
Rejestracja: 27 października 2007, 21:18
Lokalizacja: Matrix

Post autor: soki » 11 lipca 2008, 16:29

Co do pierwszego nie wiem - nie bawiłem się w konfigurację Wi-Fi...
Repozytoria dodajesz do pliku sources.list, który znajduje się w katalogu /etc/apt...
Jeśli działa podczas instalacji powinna działać również po niej.

wiz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lipca 2008, 15:35

Post autor: wiz » 11 lipca 2008, 16:55

Dzięki za repo. Ale, hmm. Nie wiem, czy sieć działa podczas instalacji. Chodziło mi o to, że jest do wyboru skonfigurować ręcznie, automatycznie przez jakieś DCHP (co nie działa) i po instalacji. Wybrałem żeby zrobić po instalacji.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 11 lipca 2008, 17:10

Poprzeglądaj trochę tematów znajdujących się pod tym adresem

Wklej wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci

wiz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lipca 2008, 15:35

Post autor: wiz » 11 lipca 2008, 17:27

Wklejam tylko to najważniejsze:

Kod: Zaznacz cały

02.00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. Unknown device 001c (rev 01)
04.00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet controller (rev 10)
Tam w tym poradniku autor kazał zwracać uwagę na tą pierwszą linijkę. Podobnie miał inny użytkownik (chodzi mi o tą linijkę "unknown device") i mu działało.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 11 lipca 2008, 18:00

wiz pisze:Wklejam tylko to najważniejsze:
Ważna jest całość, a nie najważniejsze.

wiz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lipca 2008, 15:35

Post autor: wiz » 11 lipca 2008, 18:07

Ale słuchaj.Wkleiłem tylko to, co było potrzebne w tym poradniku.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 11 lipca 2008, 18:22

Jak będę siedział przed monitorem Twojego komputera to będę sobie wybierał dalszą drogę postępowania.
Możemy sobie porozmawiać o pogodzie. Jednak Ty dalej będziesz uważał, że świeci słońce kiedy pada deszcz. Miłej zabawy. Pozdrawiam. I powodzenia. Jak się zdecydujesz odpowiadać na zadawane pytania to zadzwoń.

Edit:

Informacja podana w poradniku zwraca uwagę na istotne sprawy. Jednak ja potrzebuję informacji o twoim sprzęcie i systemie. Są potrzebne do podjęcia dalszego działania.

wiz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lipca 2008, 15:35

Post autor: wiz » 11 lipca 2008, 18:42

Spoko, trzeba było tak od razu. Zaraz wkleję całość.

[Dodano: 2008-07-11, 19:56]

Kod: Zaznacz cały

00:0.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/ 940GML and 945GT Express memory controller Hub (rev 03)

00:01.0 PCI Bridge:Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/ 940GML and 945GT Express memory controller Hub (rev 03)

00:16.0 Audio device: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) High Definition Audio controller (rev 02)

00:1c.0 PCI Bridge: Intel Corporation:82801G(ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)

00:1c.1 PCI Bridge: Intel Corporation:82801G(ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)

00:1c.2 PCI Bridge: Intel Corporation:82801G(ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) USB UHCI#1 (rev 02)

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) USB UHCI#2 (rev 02)

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) USB UHCI#3 (rev 02)

00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) USB UHCI#4 (rev 02)

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) USB2  EHCI controller (rev 02)

00:1e.0 PCI Bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 02)

00:1f.0 ISA Bridge: Intel Corporation 82801 GBM(ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)

00:1f.2 IDE Interface: Intel Corporation 82801 GBM/GHM(ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller IDE (rev 02)

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G(ICH7 Family) SMBus Controller (rev  02)

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia corporation GeForce Go 7400 (rev a1)

02.00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. Unknown device 001c (rev 01)

04.00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet controller (rev 10)

05:01.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller

05:01.1 FireWire(Ieee 1394): Texas Instruments PCIxx12 OHCI compliant IEEE 1394 Host controller

05:01.2 Mas Storage controller Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)

05:01.3 Generic system peripheral [0805]: Texas Instruments PCIxx12 SDA standard compilant SD Host Controller
To by było to.

Teraz jeszcze jedno chciałbym żebyś mi powiedział, bo znasz się na tym w końcu ;-)
Chodzi o to, że gdy chce na Debianie dostać się na dysk z Windowsem to wyskakuje błąd o takiej treści:

Kod: Zaznacz cały

hal-storage-fixeal-mount refused uid 1000
Wiesz może co z tym zrobić?
Mam też jeszcze jedno pytanko:gdy chce się zalogować na roota wyskakuje takie coś:

Kod: Zaznacz cały

root logins are not allowed
Wiesz może co z tym znowu zrobić?

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 13 lipca 2008, 13:38

Strasznie mieszasz w tych pytaniach i zadajesz (niezgodnie z regulaminem), po kilka na raz.
1. Co Ci nie poszło z wifi?
2. Skąd wiesz, że madwifi działa na Twoim Atherosie, skoro lspci podaje, że jest mu to nieznany typ karty? Zobacz sobie na

Kod: Zaznacz cały

http://kmuto.jp/debian/hcl/
i może wykryje, jaka to karta i jak jest wspierana, a także odpowie Ci na pytanie przez co.
3. Które masz jądro w systemie?
4. Co do karty - to możesz też poszukać w papierach Twojego komputera lub uzyskać info od producenta (koń by się uśmiał), jaka to karta.
5. Można skonfigurować sieć także po instalacji, ale będziesz - jako początkujący - miał z tym nieco więcej problemów.
Na początek jednak, przed czymkolwiek innym musisz ustalić jaką kartę masz w systemie. W zależności od modelu może, ale nie musi być wspierana przez któryś z projektów: madwifi bądź ath5k (sprawdź sobie na ich stronach, jeśli już będziesz wiedział jaką masz kartę). Jeśli żadna z nich, to być może - głowy nie dam - zadziała ndiswrapper (jakie wspiera karty także sprawdzić możesz na jego stronie).

ODPOWIEDZ