Linux przy 4GB DDR2, Q6600 --- wersja 32bit

Pomoc dotycząca instalacji systemu
peter86
Beginner
Posty: 254
Rejestracja: 10 czerwca 2007, 23:19
Lokalizacja: Katowice, Dąbrowa Górnicza

Linux przy 4GB DDR2, Q6600 --- wersja 32bit

Post autor: peter86 » 21 maja 2008, 11:26

Witam,
czy ktos probowal juz uruchamiac Linuksa 32bit przy 4GB ramu? Rozumiem, ze jak w Windowsie, z wersja 64bit nie bedzie problemu.

Czy system bedzie korzystal z czterech rdzeni Intel Quad Q6600? Czy w ogóle rozpozna ten procesor i rdzenie?

Kw4s
Posty: 14
Rejestracja: 01 maja 2008, 11:22

Re: Linux przy 4GB DDR2, Q6600?

Post autor: Kw4s » 21 maja 2008, 13:28

peter86 pisze:Witam,
czy ktos probowal juz uruchamiac linuxa 32bit przy 4GB ramu? Rozumiem ze jak w windowsie, z wersja 64bit nie bedzie problemu.
W konfigu jądra powinny być takie cztery opcje:
CONFIG_NOHIGHMEM=n - to musi być ustawione na n, żeby jedna z poniższych opcji mogła być włączona
CONFIG_HIGHMEM=y - to z kolei musi być ustawione na y
i teraz jedno z dwóch:
CONFIG_HIGHMEM4G=y - by mieć obsługę max 4GB RAMu (32bit i 64bit)
CONFIG_HIGHMEM64G=y - by mieć obsługę max 64GB RAMu (tylko 64bit)

¬ródło: http://www.linux.com/feature/119287

Nie próbowałem powyższych opcji, ale powinny chyba działać. Co do Q6600 to nie wiem :P

B33RK4
Posty: 40
Rejestracja: 28 marca 2008, 19:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: B33RK4 » 21 maja 2008, 14:47

możesz też zainstalować jajko -bigmem, ten sam efekt.

Bodzio
Junior Member
Posty: 599
Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:35

Post autor: Bodzio » 22 maja 2008, 14:04

Dla wielordzeniowego procka w zwykłym jądrze należy zaznaczyć:

Kod: Zaznacz cały

Processor type and features  --->
[*] Symmetric multi-processing support
[*] Multi-core scheduler support  #to się zaznaczy automatycznie
Dla pamięci:

Kod: Zaznacz cały

Processor type and features  --->
High Memory Support (off)  # dać enter i wybrać 4GB
Obie funkcje sprawdzone - działają

peter86
Beginner
Posty: 254
Rejestracja: 10 czerwca 2007, 23:19
Lokalizacja: Katowice, Dąbrowa Górnicza

Post autor: peter86 » 22 maja 2008, 23:24

Rozumiem ze wszystkie te opcje moge w jakis sposob uaktywnic pod Debianem Etch? Sa jakies wersje 32bit/64bit?

edit: Znalazlem wersje dla i386 oraz ia64

Mam jednak pytanie. Z tego co wiem AMD faktycznie wypuszcza procesory 64bitowe. Natomiast jak to wyglada u Intela? Czy Q6600 podpada pod Debiana ia64bit?

ODPOWIEDZ