Poradnik instalacji Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
halina
Posty: 33
Rejestracja: 13 listopada 2007, 19:58
Lokalizacja: Kraków

Post autor: halina » 23 kwietnia 2008, 19:46

Champion pisze:Ci co mają około 19 lat pomagają chętnie ale za kase?
Uwaga całkiem marginesowa, a jednak podjęcia warta.
Chyba jednak w każdej grupie wiekowej bywa z tym różnie.
Sporo zawdzięczam bezinteresownym 19-latkom, aktywnym na obydwu forach Debianowych
Pozdrawiam

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 26 kwietnia 2008, 21:49

Champion pisze:A tym co chcieli jakąś kożyć za pomoc też dzięki. Troszkę mnie to zmotywowało że jeśli GPL to zrób sobie sam bo Ci co mają około 19 lat pomagają chętnie ale za kase?
pomagam chętnie, ale jeśli ktoś chce gotowca do pracy/szkoły/czy czegoś tam, to fotki są przecież w poradniku (z adresem forum), a jak ktoś chce czyjąś prace oddać jako swoją (bo inaczej czemu by nie brać fotek z adresem forum) to...

btw.
o żadnej kasie nie wspominałem...

bbc
Posty: 1
Rejestracja: 05 maja 2008, 08:05
Lokalizacja: Hamburg

Post autor: bbc » 06 maja 2008, 12:31

Witam na forum! (to moj pierwszy post)
Przeczytalem ten poradnik i uwarzam ze jest bardzo dobry i pomoze mi bardzo w istalacji debiana. Nigdy jeszcze nie istalowalem linuxa i w zwiasku z tym mam kilka pytan. Dostalem zadanie od mojego szefa zebym zaintalowal linuxa(wybralem debiana) na komputerze w pracy, ale tak zeby winda zostala.
Stwierdzilismy ze kupimy poprostu drugi dysk i na nim zainstaluje debiana. Zwiasku z tym mam pytanie, czy nie stwarza to problemu ze sytem bedzie istalowany na dysku podlaczanym do sata2? Oraz czy poprawnie zapisany bedzie loader systemow na pierwszym dysku?
Poniewarz pracuje w niemczech a nie mowie perfekcyjnie w tym jezyku to chcialbym przeprowadzic instalacje po polsku i nastepnie po zainstalowaniu zmienic na niemiecki. Czy jest to mozliwe jesli tak to czy nie pozostana zadne slady po polsku?
Dzieki z gory za pomoc i mam nadzieje ze za mile przyjecie na forum rowniez.

winnetou

Post autor: winnetou » 06 maja 2008, 14:21

bez problemu możesz zainstalować system na drugim dysku, bootloader powinien automatycznie wykryć windę i odpowiednio uzupełnić wpisy w /etc/lilo.conf lub /boot/grub/menu.list. Co do lokalizacji to nie ma sprawy ;) po zainstalowaniu systemu i odpowiednim dopieszczeniu robisz tylko

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure locales
i po bólu masz system po niemiecku czy w jakim tylko zamarzysz sobie języku ;) do do aplikacji KDE/GNOME to na początku instalujesz tylko "rdzeń" środowiska

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde-core
lub 
aptitude install gnome-core
a potem lokalizacje do nich czyli

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde-i18n-de

benterenten
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2008, 16:25
Lokalizacja: Lublin

Post autor: benterenten » 11 maja 2008, 18:14

witam, i pozdrawiam
mianowicie debiana instalowalem pierwszy raz. wszystko wedlug poradnika wszystko sie zajnstalowalo, ale po zalogowaniu pojawia sie kursor, tapetka i male okno konsoli w lewym gornym rogu. wiec mam pytanie: jak zrobic zeby na pulpicie byly jakiesmenue takie jak w mandriva, czyli normalne kde? czy cos trzeba zainstalowac bo nie wiem z debianem nie mialem stycznosci wczesniej. zainstalowalem go dlatego ze juz troche poczytalem o nim i o jego wadach i zaletach i chcial bym na nim normalnie popracowac. z gory dzieki pozdrawiam

Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

Post autor: Champion » 11 maja 2008, 18:21

benterenten pisze:witam, i pozdrawiam
mianowicie debiana instalowalem pierwszy raz. wszystko wedlug poradnika wszystko sie zajnstalowalo, ale po zalogowaniu pojawia sie kursor, tapetka i male okno konsoli w lewym gornym rogu. wiec mam pytanie: jak zrobic zeby na pulpicie byly jakiesmenue takie jak w mandriva, czyli normalne kde? czy cos trzeba zainstalowac bo nie wiem z debianem nie mialem stycznosci wczesniej. zainstalowalem go dlatego ze juz troche poczytalem o nim i o jego wadach i zaletach i chcial bym na nim normalnie popracowac. z gory dzieki pozdrawiam
Jak dla mnie zainstalowałeś gnome. Kde zainstaluj jeśli chesz takie menu.
#aptitude install kde kde-i18n-pl kdm

domyślną sesje przy logowaniu do okienek wybierz także tylko KDE i będziesz miał menu o jakim piszesz.

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 11 maja 2008, 18:24

a zainstalowałeś KDE?

pod koniec opisu instalacji jest opis jak zainstalować KDE, bo z tego co opisałeś to wygląda mi na to że nie masz zainstalowanego żadnego środowiska graficznego.

opisz dokładniej co i jak, bo ciężko coś powiedzieć.


aloha

benterenten
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2008, 16:25
Lokalizacja: Lublin

Post autor: benterenten » 11 maja 2008, 19:48

instalowalem kde, ale oprocz tego po wpisaniu /ect/apt/sources.list wyskakuje brak dostepu a robie to z poziomu roota

winnetou

Post autor: winnetou » 11 maja 2008, 20:08

benterenten pisze:instalowalem kde, ale oprocz tego po wpisaniu /ect/apt/sources.list wyskakuje brak dostepu a robie to z poziomu roota
widocznie gdzieś w tle działał apt/aptitude. wrzuć wynik

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l |grep kde

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 11 maja 2008, 20:08

Logujesz sie do x-ow w menadzerze logowania kdm czy w czystej konsoli startx?

Zablokowany