Poradnik instalacji Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fugess
Posty: 3
Rejestracja: 19 marca 2008, 13:25

Serwer Dell i problem z Debianem

Post autor: fugess » 19 marca 2008, 13:33

Mam problem, mianowicie dochodzę do punktu w którym automat wykrywa sprzęt itp.

Problem polega na tym że pierwszy pasek postępu przelatuje bez problemu a potem cisza i nic sie nie dzieje.
Jak naciskam enter to przechodzi mi czarny kwadracik (kursor) na dół o jedną linię, naciskanie strzałek powoduje wyświetlenie znaków ^[[A i^[[B ^[[C ^[[D w zależności od naciśniętego kursora.

Nie wiem co robić bo na zwykłym pececie odpaliłem instalkę i wszystko ładnie się instaluje (żadnych błędów).

Sprzęt na którym chce zainstalować Debiana to serwer Dell PowerEdge 4600
2 x 1,8 Ghz , 2048 MB RAM , 4 x 68,3 GB SCSI.

Na tym forum (inny temat) koledzy zaproponowali mi tą dystrybucję Linuksa na ten serwer.

Wyczytałem też że ten Dell może obsługiwać takie systemy operacyjne:
MS Windows Serwer 2003 Standard Edition
MS Windows 2000 Advacend Server
MS Windows 2000 Server
MS Windows NT Server 4.0
MS Windows NT Server 4.0 Enterprise Edition
Novell Netware 5.1 , 6.0
Red Hat Linux 8.0 , 9.0
Red Hat Linux 7.2
Red Hat Linux Advanced Server 2.1

Wybrałem Linuksa ze względu na to że jest darmowy :) a tu takie problemy na starcie :/

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 19 marca 2008, 14:29

Napisz co instalujesz (jaką wersję Debiana).
Jakie opcje startowe, instalacji wybierasz.
Jeżeli już się coś zainstalowało --- spróbuj podesłać jakieś informacje w postaci wyniku np.: polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci 

fugess
Posty: 3
Rejestracja: 19 marca 2008, 13:25

Post autor: fugess » 19 marca 2008, 18:25

Wersja debian etch, nic się nie zainstalowało :/

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 19 marca 2008, 19:01

Uruchom instalatora w trybie ekspert bez gui.

Podając informacje mógłbyś uściślić, podając linka np.: do obrazu iso twojej instalacji.

Etch, może być instalowany na kilka sposobów.

Napisz instaluję z takiej to a z takiej płyty cd/dvd itp.
fugess pisze:Nie wiem co robić bo na zwykłym pececie odpaliłem instalkę i wszystko ładnie się instaluje (żadnych błędów).
Jaką instalkę? Dalej nic nie wiemy --- Ty nic nie mówisz o tym.

fugess
Posty: 3
Rejestracja: 19 marca 2008, 13:25

Post autor: fugess » 20 marca 2008, 14:14

Jest to Linux Debian Stable - Etch. Zassałem pierwszą płytę CD dla i386 z KDE z tego linku http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532

DamianM2007
Posty: 47
Rejestracja: 09 września 2007, 03:19

Post autor: DamianM2007 » 20 marca 2008, 14:21

Witam.
Czy jak dziś pobrałem Debian 40 R3 chce go wgrać ale mam obawę że mi wywali wszystkie partycje Windows. Jak mu dam aby wykorzystał wolne miejsce na dysku czyli obszar bez podziału na partycje...

Orion
Posty: 30
Rejestracja: 13 marca 2008, 00:08
Lokalizacja: £ód¼

Post autor: Orion » 26 marca 2008, 22:32

Wszystko zależy od tego, jak umiesz czytać informacje jakie ci podaje. W poradniku jest dokładnie opisany moment partycjonowania, więc nie widzę tu żadnego problemu. Jeżeli masz załóżmy:

Kod: Zaznacz cały

sda1 C:\
sda5 D:\
Obszar nie podzielony na partycję
To po wyborze owego obszaru i podzieleniu go, będzie to wyglądało tak:

Kod: Zaznacz cały

sda1 c:\
sda2 /boot
sda3 /
sda5 D:\
sda6 /home
sda7  swap
Ilość partycji na dane, zależy wyłącznie od Ciebie :]

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 26 marca 2008, 23:22

fugess pisze:Jest to Linux Debian Stable -...
Spróbuj wybrać opcję instalacji ekspert bez gui. Tak aby postawić system --- przynajmniej podstawowy --- spróbuj wybrać najniższą wersję dostępnego na płycie instalacyjnej kernela.

Skeniol
Posty: 39
Rejestracja: 02 grudnia 2007, 11:38

Post autor: Skeniol » 31 marca 2008, 11:16

velmafia pisze:Nazwa hosta



Następnie instalator zapyta o nazwę hosta. Jeśli Twój komputer jest podłączony do jakiejś sieci, to powinieneś (jeśli nie znasz tej nazwy) zapytać administratora tej sieci o tą informację. Natomiast jeśli sam konfigurujesz swoją sieć domową, wpisz sobie co chcesz (jak chcesz aby nazywał się Twój komputer).


Nazwa domeny

Następnie (jeśli już skonfigurowaliśmy sieć) zostaniemy zapytani o nazwę domeny i jak wyżej jeśli jesteśmy podpięci do jakiejś sieci to pytamy administratora o tą nazwę (chyba, że ją znamy). Jeśli natomiast robimy swoją własną sieć, to wpisujemy co chcemy, ale domena ta musi byś wspólna, dla wszystkich komputerów w Twojej sieci.
Jak to sprawdzić pod Windows?

Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner
Posty: 246
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 18:00
Lokalizacja: Chodzież

Post autor: 3ndriu » 31 marca 2008, 17:53

Co do nazwy hosta, to jeżeli nie jesteś w jakiejś sieci osiedlowej, to możesz wstawić tam sobie dowolną nazwę. Ale jeżeli jesteś w takiej sieci, to na Windzie klikasz PPM na "Mój Komputer". Potem klikasz na zakładkę "Nazwa komputera". Tam masz podaną nazwę. Jeśli chodzi o domenę, to ja jej nigdy nie wpisuję i net działa. Na ww. zakładce znajduje się przycisk zmień. Tam wyświetli Ci się grupa robocza lub domena. Prawdopodobnie będziesz miał tam nieaktywną opcję "Domena", co oznacza, że jej nie potrzebujesz.

Chodzi o to okienko: http://www.microsoft.com/poland/windows ... apTV06.jpg

Zablokowany