Poradnik instalacji Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 22 stycznia 2008, 11:55

Jak Ci VB nie pasuje, skorzystaj z QEMU albo VMware.

Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

Post autor: Champion » 22 stycznia 2008, 15:48

Kaka' pisze:Jak Ci VB nie pasuje, skorzystaj z QEMU albo VMware.

Wiesz, może nie mi nie pasuje a mojemu lapowi, VMware wiesza się przy konfiguracji na parametrze /usr/src/linuc/include i nie chce tego przeskoczyć. Ale Qemu jeszcze nie prubowałem, zaraz sobie ściągnę i zobacze to :)

[ Dodano: 2008-01-23, 12:24 ]
Dzięki Bodzio za podpowiedź z VirtualBoxem, przeinstalowałem sobie debianka na etcha i zrzuty max super a i instalacja z konfiguracją była dziecinnie prosta.

A tym co chcieli jakąś kożyć za pomoc też dzięki. Troszkę mnie to zmotywowało że jeśli GPL to zrób sobie sam bo Ci co mają około 19 lat pomagają chętnie ale za kase?


Jeszcze raz dzięki za pomoc i jeśli ktoś będzie potrzebował zrzutów z instalki służe pomocą (GRATIS).


pozdro

Awatar użytkownika
FredDie
Posty: 7
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 11:20
Lokalizacja: W³adys³awowo

Post autor: FredDie » 03 lutego 2008, 22:54

A jak to jest z płytkami DVD, na której znajdują się pakiety do instalacji KDE-core?? Mam nadzieję że na pierwszej płytce...

Pozdrawiam...

salmon
Beginner
Posty: 296
Rejestracja: 12 października 2007, 23:28
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko-Biała

Post autor: salmon » 03 lutego 2008, 23:33


sejanus
Posty: 1
Rejestracja: 24 lutego 2008, 11:12

problem z instalacja debiana

Post autor: sejanus » 24 lutego 2008, 11:21

cze ja mam problem podczas instalacji


Teraz powinna się doinstalowywać reszta systemu.
Obrazek
ja mam problem podczas tego punktu instluje mi sie wszystko landnie az do momentu kiedy nastepuje "konfigurowanie ssl-cert"(71%) wtedy instalacja przestaje cchodzic, nic sie nie dzieje instalator staje i tak moge sobie czekac, zostawilem nawet komputer na jakies poltorej godziny i poszedlem na dwor i nic . probbowalem juz kilka razy ale ciagle to samo, moze miktos wyjasnic o jest tego przyczyna???

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner
Posty: 234
Rejestracja: 17 kwietnia 2007, 10:53
Lokalizacja: Poznań

Re: problem z instalacja debiana

Post autor: davidoski » 25 lutego 2008, 06:59

Sprawdziłeś po nagraniu płyty instalacyjnej sumę kontrolną md5?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6093
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: problem z instalacja debiana

Post autor: Yampress » 25 lutego 2008, 08:56

davidoski pisze:Sprawdziłeś po nagraniu płyty instalacyjnej sumę kontrolną md5?
przed nagraniem. chodzi o to czy dobrze sę obraz ściągnał.

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner
Posty: 234
Rejestracja: 17 kwietnia 2007, 10:53
Lokalizacja: Poznań

Post autor: davidoski » 25 lutego 2008, 10:08

No tak, lepiej oczywiście przed - ale po też można, najwyżej płyta będzie do wyrzucenia. W ogóle sprawdzić też warto czy płyta się dobrze nagrała. Bo obraz może być ok, ale błąd może być na płycie.

koperkuba
Posty: 17
Rejestracja: 26 lutego 2008, 18:53
Lokalizacja: Nowy S±cz

Post autor: koperkuba » 19 marca 2008, 10:32

A ja zainstalowałem Debiana, i pomimo, że wybrałem polski to mam wersje angielską gnome Debiana... Da się to odkręcić bez reinstalacji systemu?

Awatar użytkownika
BlackEvo
Posty: 71
Rejestracja: 28 października 2006, 00:13

Post autor: BlackEvo » 19 marca 2008, 12:13

Polonizacja

A tak w ogole to jesli ma to byc desktop to polecam Lenny'ego ;)

Pozdrawiam

Zablokowany