Instalacja debiana na sprzetowym Raid0

Pomoc dotycząca instalacji systemu
gajo10
Posty: 5
Rejestracja: 20 marca 2008, 15:07

Instalacja debiana na sprzetowym Raid0

Post autor: gajo10 » 20 marca 2008, 15:10

Wie ktos moze jak zaistalowac 4.0 na sprzetowym raidzie.

jaSS
Beginner
Posty: 388
Rejestracja: 02 czerwca 2006, 08:57

Post autor: jaSS » 20 marca 2008, 15:24

Jak raid jet sprzętowy to system do tego chyba nic nie ma,
Dla systemy powinno być widoczne jedną "urządzenie" i już.

gajo10
Posty: 5
Rejestracja: 20 marca 2008, 15:07

Post autor: gajo10 » 20 marca 2008, 15:27

no wlasnie ze chyba ma mam zainstalowanego xp na tym raidzie po zapodaniu sterow z dyskietki xp widzi 465GB a Debian 2x 250GB

jaSS
Beginner
Posty: 388
Rejestracja: 02 czerwca 2006, 08:57

Post autor: jaSS » 20 marca 2008, 15:31

zobacz czy nie ma trzeciego urządzenia, na niektórych kontrolerach jest tak ze widzisz oddzielnie dyski + na trzecim urządzeniu raid

gajo10
Posty: 5
Rejestracja: 20 marca 2008, 15:07

Post autor: gajo10 » 20 marca 2008, 15:40

Nie ma.

jaSS
Beginner
Posty: 388
Rejestracja: 02 czerwca 2006, 08:57

Post autor: jaSS » 20 marca 2008, 15:43

to może trochę więcej konkretów, co za raid itp.

gajo10
Posty: 5
Rejestracja: 20 marca 2008, 15:07

Post autor: gajo10 » 20 marca 2008, 15:48

Raid w Stripped 2 x250 na plycie Gigabyta GA-M57SLI-S4. Wiec chipset Nvidia Nforce

HaNocri
Posty: 20
Rejestracja: 01 marca 2007, 17:28

Post autor: HaNocri » 22 marca 2008, 02:06

Masz 99% pewności, że jest to tzw. FakeRaid, czyli de facto raid softwarowy.
Masz dwa wyjścia: albo użyjesz mdadm, żeby stworzyć standardowy software raid, ale to raczej odpada, skoro masz też zainstalowanego Windows na tych dyskach.
Druga opcja to dmraid, instalacja jest trochę skomplikowana, tutaj przykładowy opis, więcej szukaj przez Google -> FakeRaid.
Zaznaczam, że nie testowałem tego nigdy w RAID0, w RAID1 działa ok.

Poza tym to odradzam stosowanie RAID0, ale to już od Ciebie zależy...

ODPOWIEDZ