Dlaczego warto zaktualizować Debiana do wersji testowej

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
grzesiek311
Posty: 84
Rejestracja: 27 kwietnia 2007, 00:59
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: grzesiek311 » 15 marca 2010, 11:14

W wersji niestabilnej nie wszystkie zależności mogą być spełnione i można sobie namieszać w systemie, jeśli jest się niedoświadczonym użytkownikiem. Z Sidem nie jest znowu tak różowo, bo trafiają tam pakiety z wersji eksperymentalnej czyli bardzo świeże, co powoduje problemy z ich stabilnością, ale też nie mówię, że zawsze tak musi być. Wiele osób chwali sobie Sida i używa go na co dzień. Zdarzają się tam przypadki, że trzeba czekać, aż dany pakiet trafi do Sida z pełnymi zależnościami. Może tak być, że pakiet X jest już w Sidzie, ale nie ma tam jeszcze zależności dla niego, co się w wersji testowej nie zdarza, bo założeniem wersji testowej są zawsze spełnione zależności.

PS: Z drugiej strony popatrzcie ile niektóre pakiety czekają na to, żeby wejść do Squeeze http://release.debian.org/migration/points.html

Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner
Posty: 368
Rejestracja: 23 lipca 2008, 23:47
Lokalizacja: Z repo :P

Post autor: Katiusha » 19 lipca 2010, 16:14

Powtarzam pytanko sprzed prawie roku: "Czy instalator Squeeze jest już doprowadzony do porządku i działa dobrze?"

W weekend odpaliłam i zaktualizowałam (ok. 900 aktualizacji) sobie po prawie pół roku swoją wersję instalacyjną Squeeze i widzę sporą różnice w działaniu i stabilności tego systemu na lepsze.
Jak go instalowałam w grudniu czy styczniu, to musiałam najpierw zainstalować podstawę Lennego i aktualizować do wersji testowej, bo instalator Squeeze walił w kulki i się zawieszał przy instalacji, stąd to moje pytanie, czy można już bezpiecznie wypalić sobie instalator wersji testowej na CD?
Chodzi mi o wydanie 19-Jul-2010 05:50 wersja z KDE, czy ktoś instalował system z tego obrazu i było wszystko w porządku podczas instalacji?

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 20 lipca 2010, 11:51

Tygodniowa migawka nie widzi kart sieciowych. Codzienne działają normalnie.

Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner
Posty: 368
Rejestracja: 23 lipca 2008, 23:47
Lokalizacja: Z repo :P

Post autor: Katiusha » 20 lipca 2010, 15:58

Dziękuję mati75 za informację.
Jeszcze jedno pytanko, instalując Squeeze z netinstall po wybraniu instalacji środowiska graficznego jesteśmy skazani na Gnome? Nie ma możliwości wybrania KDE aby było domyślnie zainstalowane?

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2287
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Post autor: ilin » 20 lipca 2010, 21:27

Jest w netinstall mozliwość instalacji środowiska graficznego powiedzmy "z urzędu" ?

Zawsze był tylko system bazowy resztę z palca się instalowało.
Co kto chce.

Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner
Posty: 368
Rejestracja: 23 lipca 2008, 23:47
Lokalizacja: Z repo :P

Post autor: Katiusha » 21 lipca 2010, 02:19

ilin pisze:Jest w netinstall możliwość instalacji środowiska graficznego powiedzmy "z urzędu" ?
Jest w zasadzie wszystko to samo co w instalatorze na płycie CD i tak samo wygląda instalacja, z tym że pakiety są dociągane bezpośrednio z repozytorium, a nie z CD.
Mi chodzi o to, że netinstall to jakby odbicie pierwszej płyty CD Debiana, a na niej jest domyślnie instalowane środowisko Gnome.
Druga wersja pierwszej płyty jest z KDE, a trzecia z XFCE&LXDE i do nich nie ma odpowiednika netinstall z domyślnym środowiskiem.

A że "z palca", potem po instalacji podstawowych pakietów, można zainstalować jakie się tylko chce środowisko graficzne, to wiem. ;)

AdeBe
Junior Member
Posty: 825
Rejestracja: 01 grudnia 2007, 14:41

Post autor: AdeBe » 21 lipca 2010, 17:13

Dawno już nie instalowałem Debiana, ale z tego co pamiętam to wystarczy podać

Kod: Zaznacz cały

desktop=kde
w linii komend instalatora.

bunny1985
Posty: 3
Rejestracja: 20 marca 2010, 06:48

Post autor: bunny1985 » 22 lipca 2010, 07:43

Na początku jest wybór "alternatywnego" środowiska. Ja jednak wolałem po instalacji samemu doinstalować KDE.

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 25 lipca 2010, 17:45

W zaawansowanych ustawieniach można zmienić instalowane środowisko.

Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner
Posty: 368
Rejestracja: 23 lipca 2008, 23:47
Lokalizacja: Z repo :P

Post autor: Katiusha » 28 lipca 2010, 16:07

mati75 pisze:W zaawansowanych ustawieniach można zmienić instalowane środowisko.
W którym miejscu/etapie instalacji?

Zablokowany