Pomoc przy instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 02 października 2020, 15:02

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy user. Zdecydowałem się napisać, ponieważ nie znalazłem pokrewnego tematu na forum a pilnie potrzebuję pomocy.

Mam stację roboczą na której muszę postawi Debiana z interfejsem Mate. Producent oprogramowania na którym pracuje specyficzny soft daje do wyboru MAC os lub Debian z Mate. Pobrałem oficjalny, najnowszy obraz ISO z Debianem Buster 10.6, zainstalowałem zgodnie z instrukcją lecz niestety system po wstępnym załadowaniu stoi na czarnym ekranie i nic się nie dzieje, nie idzie też wpisać jakiejkolwiek komendy. W załączniku podsyłam filmik z nagraniem (trochę głośno, w tle dzięki produkcji)

Komputer składa się z:

AMD Ryzen Threadripper 3 generacji, 24 core / 48 T
Płyta główna Asus prime TRX40-PRO
Dysk SSD NVME Samsung Evo 2TB
32 GB pamięci ram G-Skill CL14 / 3200 MHz
Karta graficzna Radeon PRO WX 5100 / 8GB DDR5
Karta sieciowa Inter Extreme Pro Dual


https://photos.app.goo.gl/mY2hRYkT63UFbYeS9

Bardzo dziękuję za wszelakie sugestie.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3185
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: dedito » 02 października 2020, 16:25

Wciśnij esc i zobacz czy są jakieś komunikaty, jak ta metoda nie działa to usuń z parametrów startowych "quiet" i "splash" i zobacz na czym zatrzymuje się ładowanie systemu.
Sprawdź też czy system wstanie w trybie recovery.

RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 03 października 2020, 01:07

Wciskanie ESC nie daje kompletnie nic. Wybierając tryb recowery również nic się nie zmienia. Gdzie i w jaki sposób ustawić mogę "quiet" i "splash"? Proszę wybaczyć laickie pytania, z góry dziękuję za odwiedzi.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3185
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: dedito » 03 października 2020, 07:42

W grubmenu wciskasz E mając zaznaczony system do startu.
Tam odnajdujesz linijkę z "quiet" , "splash" być może nie będzie.
Usuwasz te frazy i wciskasz sekwencję klawiszy, która sugeruje start systemu (ctrl+x)

Czy w trybie recovery system dochodzi do pytania o możliwość zalogowania jako root?

RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 03 października 2020, 14:18

Tryb recovery w sumie dochodzi do tego samego ekranu, który uzyskałem po usunięciu "quiet" - zgodnie z instrukcją, w załączniku przesyłam screena.

RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 03 października 2020, 14:19

W trybie recovery, udało mi się zalogować na roota.

RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 03 października 2020, 17:30

Link do screena, widzę że nie dodał się obrazek.

https://dysk.dresowka.pl/index.php/s/FG3nqkkxZwT4fSH

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3185
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: dedito » 03 października 2020, 17:33

To zaloguj się na tego roota i wrzuć plik wygenerowany z polecenia:

Kod: Zaznacz cały

journalctl -b > journal.log

RadosławRadosny
Posty: 8
Rejestracja: 02 października 2020, 14:50

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: RadosławRadosny » 03 października 2020, 18:15

Wrzucenie journalctl -b > journal.log nie daje nic, samo journalctl -b wygenerowało loga, który kończy się błędem jak na screenie w linku poniżej.

https://dysk.dresowka.pl/index.php/s/BMbWn6HGwCaZPCk

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3185
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pomoc przy instalacji

Post autor: dedito » 03 października 2020, 19:49

Sorry ale pisałem wyraźnie o pliku a wrzuciłeś zrzut graficzny.
Ze zrzutu graficznego to ja nie wiele mam do analizy danych :)

Jak masz dostęp do roota, to można odpalić dostęp do Internetu

Kod: Zaznacz cały

dhclient nazwa_karty
i będzie więcej możliwości pracy.

ODPOWIEDZ