[+]Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

[+]Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 10 grudnia 2017, 16:46

Witam

Zapewne post ten pojawiał się już wszędzie i u was nawet widziałem jeden bez odpowiedzi, więc ponawiam pytanie, ponieważ nie mam już do tego siły.. Czy linuxa da się w ogóle zainstalować? Serio, mam jakiś łańcuch niepowodzeń.. Najpierw ubuntu wywala artefakty, potem potem Debian, "please insert disc.. bla bla" na wersji live, gdzie nie mogłem wejść w source.list (czy jakoś tak) bo system się nawet nie zainstalował.. I teraz inny błąd. Koniec końców tylko archa na VB zainstalowałem, ale za dużo z nim bawienia się, więc porzyciłem to. Jak nie patrzeć na VB Debian też ruszył, a na moim sprzęcie już nie.

Dobra, wyżaliłem się, czas do rzeczy. Zainstalowałem Debiana na Virtual Boxie, bez problemu, kiedy chciałem go zainstalować na swojej fizycznej maszynie otrzymuję komunikat "Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się". Wesprze ktoś?

System instaluję obok win 10, na drugim dysku twardym, który jest SSD. Windows jest postawiony pod UEFI. Pendrive zbootowałem za pomocą Rufusa, z zaznaczeniem opcji "Schemat partycjonowania GPT dla UEFI". Z bootmenu odpalam go jako "UEFI Sandisk..".

Specyfikacja mojego komputera to:

Procesor: Intel Core i5-4460
Ram: 8 GB DDR3 1600 Mhz
Karta graficzna: Gigabyte Geforce GTX 970
Dysk twardy: 1 TB HDD + 256 GB SSD
Płyta główna: Gigabyte Z97-HD3

Serio, nawet wersja live mi nie odpala, bo kończy się na czarnym ekranie.. To jakieś fatum? Obraz ściagnąłem z https://www.debian.org/distrib/ "mały plik obrazu" (mam dobrego neta). "debian-9.3.0-amd64-netinst".

EDIT: Partycjonowania dokonuję w taki sposób, że w instalatorze wybieram partycjonowanie ręczne -> wolne nieprzydzielone GB -> i pozwalam instalatorowi automatycznie stworzyć na tych GB partycje "/", "/home", "/var", "/etc" - jakoś tak to szło.

EDIT2: Napisalem to tak, ze mozna by zle zrozumiec. Linux jest instalowany na SSD, tym samym nosniku co windows.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2017, 20:17 przez kimoki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: marcin1982 » 10 grudnia 2017, 17:05

Być może pendrive został źle przygotowany. Zajrzyj do Wiki:
Additionally to the method above for Linux systems, there is also the win32diskimager program available, which allows writing such bootable USB flash drives under Windows. Hint: win32diskimager will apparently only list input files named *.img by default, while the Debian images are named *.iso. Change the filter to *.* if you use this tool.

Please note, that Debian advises not using "unetbootin" for this task. It can cause difficult-to-diagnose problems with booting and installing, so is not recommended.
Wiki:
https://www.debian.org/CD/faq/#record-windows
Win32DiskImager:
http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ .

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 10 grudnia 2017, 17:51

Wątpię, żeby Rufus zawiódł, bootowałem już na nim Windowsa, który zainstalował się bez problemu.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 683
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: saturno » 10 grudnia 2017, 18:51

kimoki pisze:
10 grudnia 2017, 16:46
EDIT: Partycjonowania dokonuję w taki sposób, że w instalatorze wybieram partycjonowanie ręczne -> wolne nieprzydzielone GB -> i pozwalam instalatorowi automatycznie stworzyć na tych GB partycje "/", "/home", "/var", "/etc" - jakoś tak to szło.
Ile masz tego wolnego (nieprzydzielonego) miejsca na Debiana?
Jak komputer domowy to nie ma sensu zakładać innych partycji niż: / /home i swap

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 10 grudnia 2017, 19:14

Ze 100 GB.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: LordRuthwen » 10 grudnia 2017, 21:57

Zamiast rufusa, "wspaniałego" programu, który powoduje problemy i już nie raz temat był wałkowany na tym forum skorzystaj z metod oficjalnych dostępnych na wiki Debiana. W każdym przypadku pomogło. Dziękuję za uwagę.

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 11 grudnia 2017, 15:53

Jestem bliski załamania nerwowego bo jak nie urok to sraczka..

Faktycznie, wypaliłem obrazy .iso na płytach dvd programem ImgBurn i instalator banglał bez problemów, po za tym, że podczas momentu kiedy trzeba było zmienić płytę, napęd odmawawiał oddania tej, która się w nim znajdowała.. Kombinując przy klikaniu "dalej", bądź "wstecz" wysuwał płytę i pozwalał na zmianę, ale w którymś momencie chyba posypało to instalator bo koniec końców nie zanstalowało mi systemu poprawnie. GRUB został, ale podczas próby odpalenia sys, otrzymuję: [https://zapodaj.net/92d6493af47cc.jpg.html. Da się coś z tym zrobić?

Po za tym wiecie może co do za dziwny fenomen z buntującym się napędem, w momencie kiedy akurat trzeba zmienić płytę? Normalnie działa bez problemu..

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: dedito » 11 grudnia 2017, 16:09

Niepotrzebnie się bawisz w jakieś obrazy na CD, na sprzęcie gdzie możesz uruchamiać system z nośnika USB.
Pobierasz obraz netinst, wrzucasz na pendrive i instalujesz.
Jak po instalacji są problemy to uruchamiasz Debiana w trybie ratunkowym (rescue mode) i patrzysz w logi co go boli.

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 11 grudnia 2017, 16:29

To bez znaczenia jak odpalę bo jak widać za każdym razem zwali się coś innego. Jak ja mam właściwie sprawdzić te logi? Bo po odpaleniu rescue twiera mi wiersz poleceń.

Chociaż sądząc po tym co działo się podczas instalacji to pewnie coś się nie "doinstalowało".

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: dedito » 11 grudnia 2017, 18:01

Piszesz jedynie o czarnym ekranie, zgaduję więc, że problem jest ze sterownikiem karty graficznej.
Jak masz ten czarny ekran to przełącz się na konsolę (ALT+F1 lub CTRL+ALT+F1), zaloguj się na konto root i zamieść logi.
Jak nie uda się przełączyć na konsolę to uruchom system we wspomnianym trybie ratunkowym i reszta jak wyżej.
Podstawowe logi systemowe są w

Kod: Zaznacz cały

/var/log/messages
, można je też przeglądać za pomocą

Kod: Zaznacz cały

dmesg
lub sposobem z systemd

Kod: Zaznacz cały

journalctl -k
, a odnośnie podsystemu graficznego logi są w

Kod: Zaznacz cały

/var/log/Xorg.log

Zablokowany