Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Gary58
Posty: 31
Rejestracja: 04 maja 2016, 18:30
Lokalizacja: PL

Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: Gary58 » 19 lipca 2017, 16:51

Uruchomiony Synaptik i odświeżam , wyskakuje komunikat z błędami:
W: http://security.debian.org/dists/stable ... /InRelease: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.
W: http://deb.debian.org/debian/dists/stab ... /InRelease: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.
W: http://deb.debian.org/debian/dists/stable/Release.gpg: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.

Świeżo po instalacji ze śodowiskiem gnome. W rezpozytoriach widoczne tylko dwa wpisy z CD . Edytowałem

Kod: Zaznacz cały

gedit /etc/apt/sources.list
i usunąłęm stare wpisy i wkleiłem nowe

Kod: Zaznacz cały

deb  http://deb.debian.org/debian stretch main
deb-src  http://deb.debian.org/debian stretch main

deb  http://deb.debian.org/debian stretch-updates main
deb-src  http://deb.debian.org/debian stretch-updates main

deb http://security.debian.org/ stretch/updates main
deb-src http://security.debian.org/ stretch/updates main
ale nadal są nie widoczne w Synaptiku, i dalje błąd. Zamieniłęm stretch na stable i wtedy repozytoria są widoczne w synaptiku ale dalej błąd ;

Kod: Zaznacz cały

W: http://security.debian.org/dists/stable/updates/InRelease: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.
W: http://deb.debian.org/debian/dists/stable-updates/InRelease: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.
W: http://deb.debian.org/debian/dists/stable/Release.gpg: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg are ignored as the file is not readable by user '_apt' executing apt-key.
. Jestem początkującym użytkownikiem Debiana .
Proszę o pomoc, system chodzi ale nie mogę sobie poradzić z tymi błędami.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: dedito » 19 lipca 2017, 17:35

deb-src zakomentuj, raczej nie będziesz tego potrzebował.
Przenieś gdzieś plik lub zmień nazwę /etc/apt/trusted.gpg i wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

apt-key update
Przyda się wynik:

Kod: Zaznacz cały

apt-key list

Awatar użytkownika
Gary58
Posty: 31
Rejestracja: 04 maja 2016, 18:30
Lokalizacja: PL

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: Gary58 » 19 lipca 2017, 21:37

Przenieś gdzieś plik lub zmień nazwę /etc/apt/trusted.gpg
?? Jak ? Póbowałem zmienić nazwę podczas edycji to utworzył sie drugi z inną nazwą, póżniej przez przypadek usunąłem obydwa i musiałęm odnowa instalować system. Swoją droga dziwię się, że nowa instalacja jest nie kompletna.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: dedito » 19 lipca 2017, 22:11

Jak już bawisz się w reinstalacje to pobierz jakiś normalny obraz z oficjalnego źródła, bo chyba masz coś skopane w pobranym obrazie.

Awatar użytkownika
Gary58
Posty: 31
Rejestracja: 04 maja 2016, 18:30
Lokalizacja: PL

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: Gary58 » 19 lipca 2017, 22:26

Pobrałem z tej strony :https://www.debian.org/distrib/

debian-9.0.0-amd64-DVD-1.iso za pomocą torrenta, sprawdziłęm klucz 82d49fa7bae2a5a8341d6900bfabb2ecfd28dbd1 sha1sum debian-9.0.0-amd64-DVD-1.iso
instalowałem też 64-bit PC netinst iso i to samo.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: dedito » 20 lipca 2017, 07:20

Wygląda na problem synaptica.
Spróbuj przeinstalować z lini poleceń:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install --reinstall synaptic
Ogólnie system możesz również aktualizować z linii poleceń.
Jak dalej będzie problem to spróbuj odpalić synaptica jako root:

Kod: Zaznacz cały

gksu synaptic

Awatar użytkownika
Gary58
Posty: 31
Rejestracja: 04 maja 2016, 18:30
Lokalizacja: PL

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: Gary58 » 20 lipca 2017, 10:28

Reinstalka synaptica nie pomogła. Polecenie

Kod: Zaznacz cały

gksu synaptic 
nie działa.

Kod: Zaznacz cały

gerard@debian:~$ su
Hasło: 
root@debian:/home/gerard# gksu synaptic
bash: gksu: nie znaleziono polecenia
root@debian:/home/gerard#
. Jedynie aktualizacja przez terminal działą

Kod: Zaznacz cały

apt-get update , apt-get upgrade
. Nie działą też forma

Kod: Zaznacz cały

aptitude update

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: dedito » 20 lipca 2017, 10:45

Nie masz polecenia gksu, to zrób inaczej:

Kod: Zaznacz cały

su
synaptic
lub jeśli masz skonfigurowane sudoers to:

Kod: Zaznacz cały

sudo synaptic
Co się dzieje z aptitude update ?

Awatar użytkownika
Gary58
Posty: 31
Rejestracja: 04 maja 2016, 18:30
Lokalizacja: PL

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: Gary58 » 20 lipca 2017, 11:16

Odpowiedż po
su synaptic

Kod: Zaznacz cały


gerard@debian:~$ su
Hasło: 
root@debian:/home/gerard# synaptic
root@debian:/home/gerard# 

następnie otwiera się program synaptic meneger.
co się dzieje po aptitude update
----

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/gerard# aptitude update
bash: aptitude: nie znaleziono polecenia
root@debian:/home/gerard# 

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Synaptik meneger pakietów - repozytoria

Post autor: dedito » 20 lipca 2017, 13:25

Z tym aptitude to masz po prostu niezainstalowany.
Jak chcesz z tego korzystać to:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install aptitude
A z tym synaptikiem to miałeś jeszcze sprawdzić czy błędy nie występują gdy uruchamiasz go jako root.

ODPOWIEDZ