[+] Instalacja na pendriva, Grub Loading Freeze

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2942
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 01 stycznia 2016, 15:53

Pablik pisze:Jak by to była wina dysków to by nie bootowało tego pena na innych kompach a bootuje.
To niczego nie dowodzi. Weźmy na ten przykład, że na innym kompie masz dwa dyski i wtedy będzie ok.
Tu raczej wygląda na to, że się coś zmienia w kolejności dysków.
Wg twojego grub.cfg, Windowsa masz na hd0, natomiast Linuksa masz na hd1.
Być może BIOS twojego laptopa ustawia twojego pendrive na hd0 i stąd ten problem.
A jak uruchamiasz tego Linuksa, z bootmenu czy zmieniasz kolejność w BIOS ?

Pablik
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, 15:26

Post autor: Pablik » 01 stycznia 2016, 16:02

ok, a co mam dokładnie zmienić ?
Mam edytorem tekstu zmienić manualnie w grub.cfg czy jakoś inaczej ???

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2942
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 01 stycznia 2016, 16:03

A jak uruchamiasz tego Linuksa, z bootmenu czy zmieniasz kolejność w BIOS ?
W grub.cfg nie powinieneś grzebać.

Pablik
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, 15:26

Post autor: Pablik » 01 stycznia 2016, 16:06

no ja cały czas uruchamiam go z boot menu.
podczas startu laptopa wciskam F12 i wybieram USB

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2942
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 01 stycznia 2016, 16:14

Jak masz załączone secureboot lub uefiboot to spróbuj trybu legacy.

Pablik
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, 15:26

Post autor: Pablik » 01 stycznia 2016, 16:16

nie mam czegoś takiego w tym lapku, bios jest bardzo uproszczony
Jest tylko Boot Device Priority

Pablik
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, 15:26

Post autor: Pablik » 03 stycznia 2016, 12:30

Wpadłem na pewien pomysł, utworzyłem 3 partycje na penie 16GB
1- 3GB FAT32
2- 2GB SWAP
3- 11GB EXT4

Zainstalowałem na nowo system na EXT4 z tym ze gruba nie zainstalowałem na mbr pena tylko na partycje EXT4, następnie na FAT32 wzyciłem grub4dos i jak narazie wszystko pienkie bootuje.
Grub wstaje pod laptopem , teraz trzeba uruchomić system wiec dodałem do menu wpis

Kod: Zaznacz cały

# By default, boot the first entry.
default 0


# Boot automatically after 30 secs.
timeout 30
splashimage=/BackGround.xpm
foreground e3e3e3
background 303030


title Linux 
root (hd0,2) 
kernel /boot/vmlinuz-4.0.0-kali1-686-pae PMEDIA=usbflash 
initrd /boot/initrd.img-4.0.0-kali1-686-pae


title Uruchom ponownie komputer
reboot


title Wylacz komputer
halt
I znowu to samo na stacjonarnym, zaczyna się ładować i po czasie wywala taki error
Obrazek

a na laptopie zaraz po odpaleniu z gruba wyskakuje to i zwiecha
Obrazek

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6148
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 03 stycznia 2016, 12:33

dziwny pomysł...
3 GB na to ... Wystarczyło 20 MB


Przecież w aktualnym instalatorze podczas wyboru instalacji gruba wybiera się dysk, na którym instalator ma zainstalować gruba.

Pablik
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, 15:26

Post autor: Pablik » 03 stycznia 2016, 13:17

To że ma 3 GB to aktualnie nie ma znaczenia, nie wiem czy śledziłeś temat od początku ale walczę z tym żeby zbootować Debiana zainstalowanego na penie na moim laptopie, gdy gruba z instalacji sytemu zainstalowałem w MBR na penie to nie wstawał, nawet menu się nie wyświetlało tylko był czarny obraz, gdy odpaliłem to samo trzymając shift wyświetlił się napis Grub loading i zwiecha dlatego próbuje z grub4dos, narzazie grub wstaje ale teraz trzeba wystartować system

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6148
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 03 stycznia 2016, 13:49

moze spróbuj zainstalować system metodą debootsrap. Ona instaluje booltloader grub.

A instalacji gruba spod chroota próbowałeś?

A nie lepiej wrzucić jakiś live linux system za pomoc ą polecenia dd?

Zablokowany