Brak miejsca na dysku

Pomoc dotycząca instalacji systemu
AKJ
Posty: 57
Rejestracja: 10 października 2013, 12:32

Brak miejsca na dysku

Post autor: AKJ » 24 listopada 2013, 02:52

Witam.

Dzisiaj instalowałem za pomocą Synaptica kilka pakietów, głownie związanych z obsługa TeX i edytora LyX Ponieważ, w trakcie pracy LyX wyświetlał komunikat o braku czegoś tam. Z pomocą Google znalazłem rozwiązanie, że potrzebne może być zainstalowanie danego pakietu. Nie chcąc otrzymywać podobnych komunikatów w przyszłości, wybrałem ogólnie większość pakietów TeX. Razem było łącznie jakieś 1GB do pobrania i 2GB do zainstalowania.

Wszystko się pobrało, jednak podczas instalacji wyświetlił się komunikat o braku miejsca na dysku. Instalacja została przerwana, po czym wyświetlił mi z dołu pulpitu o małej ilości miejsca na dysku.

Analizator wykorzystania miejsca na dysku analizuje w nieskończoność, więc nie bardzo pomaga.

Synaptic zwraca po uruchomieniu komunikat:

Kod: Zaznacz cały

"E: dpkg został przerwany, należy wykonać ręcznie "dpkg --configure -a", aby naprawić problem.E: _cache->open() failed, please report.
Wpisałem w konsoli o co mnie proszono, coś zadziałało i Synaptic zaczął się komunikować. Użyłem go więc, aby usunąć kilka pakietów, które wypatrzyłem w trakcie instalacji, a które są mi zupełnie niepotrzebne, tj. dokumentację, czcionki w różnych językach, którymi nie władam. Trochę miejsca zwolniłem. Pozostaje jednak problem, czy w przyszłości nie będę chciał zainstalować, czegoś "dużego", co wtedy zrobić?

Kiedy instalowałem Debiana, na partycję z systemem przeznaczyłem około 10GB. I tu pojawia się dość dziwna rzecz. Kiedy wchodzę w katalog /home, klikam prawym klawiszem myszy na katalog użytkownik, wybieram właściwości, okazuje się, że wolne miejsce wynosi 71.3GB. Jednak analizator wykorzystania dysku pokazuje mi, że partycja /home ma 9.2 GB i jest użyta w 100% (z czego większość zajmuje katalog Dokumenty - 7.5 GB). Gdzie pozostałe miejsce na dysku?

Znalazłem w internecie polecenie:

Kod: Zaznacz cały

df -h
może pomocne będzie to co wyświetla:

Kod: Zaznacz cały

System plików                                          rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
rootfs                                                  9,2G  8,6G  184M  98% /
udev                                                     10M     0   10M   0% /dev
tmpfs                                                   585M  840K  585M   1% /run
/dev/disk/by-uuid/0b4edd0b-2896-4d08-97b7-6ee093d5930c  9,2G  8,6G  184M  98% /
tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,9G  552K  1,9G   1% /run/shm
/dev/sda9                                                80G  8,8G   67G  12% /home
/dev/sda1                                               100M   25M   76M  25% /media/ZastrzeM_EM__one_przez_system
/dev/sda5                                               147G   65G   82G  45% /media/sda5
/dev/sda6                                               212G   94G  118G  45% /media/sda6
tmpfs                                                   1,9G  196K  1,9G   1% /tmp
Jak mam "odzyskać" tj. mieć możliwość używania reszty dysku? Czy w Debianie jest możliwość, tak jak w Windows, aby programy instalować do wybranej partycji, wybranego katalogu itp.?

Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator
Posty: 2350
Rejestracja: 29 sierpnia 2008, 16:45

Post autor: Rafal_F » 24 listopada 2013, 03:54

Home jest u ciebie na osobnej partycji. W katalogu użytkownika zapisują się tylko ustawienia programów. W Debianie nie ma takiej możliwości jak w Windows, pliki z programów trafiają do z góry ustalonych katalogów. Czasem trafiają się instalatory które pozwalają na takie rzeczy, ale to programy od zewnętrznych developerów.
rootfs jest u Ciebie zajęty w 98%. Sprawdź pliki w katalogu

Kod: Zaznacz cały

/var/log
czy logrotate jest odpowiednio skonfigurowany. Pliki nie powinny przekraczać rozmiarem kilku MB - chyba że to jakiś serwer.

Wykonaj też polecenie:

Kod: Zaznacz cały

aptitude clean
To usunie pobrane wcześniej przez aptitude pakiety. Czyli będziesz musiał ściągnąć cały 1GB ponownie. Ale jeżeli wcześniej nie wydałeś tego polecenia to na dysku może być zapisanych całe mnóstwo pakietów w postaci plików *.deb które kiedyś instalowałeś. aptitude niestety sam cachu nie opróżnia.

Wszystkie te pakiety tex'a są potrzebne? Żeby to zainstalować musisz zwolnić powyżej 3GB. Generalnie 10GB to trochę mało jak na główny system plików i takie eksperymenty.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 24 listopada 2013, 11:42

Przeskanować każdy katalog ile zajmuje miejsca

Kod: Zaznacz cały

man du
I:

Kod: Zaznacz cały

cd / && du (z opcjami)

AKJ
Posty: 57
Rejestracja: 10 października 2013, 12:32

Post autor: AKJ » 24 listopada 2013, 21:29

Home jest u ciebie na osobnej partycji.
To chyba dobrze? System instalowałem według jednego z licznych poradników dostępnych w Internecie i ten sposób był zalecany.

Plik /etc/logrotate.conf wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

# see "man logrotate" for details# rotate log files weekly
weekly


# keep 4 weeks worth of backlogs
rotate 4


# create new (empty) log files after rotating old ones
create


# uncomment this if you want your log files compressed
#compress


# packages drop log rotation information into this directory
include /etc/logrotate.d


# no packages own wtmp, or btmp -- we'll rotate them here
/var/log/wtmp {
    missingok
    monthly
    create 0664 root utmp
    rotate 1
}


/var/log/btmp {
    missingok
    monthly
    create 0660 root utmp
    rotate 1
}


# system-specific logs may be configured here
To nie jest serwer, zwykły laptop.

Wykonałem polecenia:

Kod: Zaznacz cały

aptitude clean

Kod: Zaznacz cały

aptitude autoclean
Dodatkowo postanowiłem zrobić mały eksperyment. Umieściłem w katalogu /home/użytkownik plik 5.5GB, czyli powinien się nie zmieścić według analizatora dysku. Skopiował się bez problemu, a analizator pokazuje teraz, że katalog ma nie - jak wcześniej informował - 9.2, tylko 14.7 GB. Ciekawy jestem jak ten program rozumuje.

W każdym razie wynik polecenia po wyczyszczeniu systemu:

Kod: Zaznacz cały

df -h
System plików                                          rozm. użyte dost. %uż. zamont. narootfs                                                  9,2G  6,8G  2,0G  78% /
udev                                                     10M     0   10M   0% /dev
tmpfs                                                   585M  840K  585M   1% /run
/dev/disk/by-uuid/0b4edd0b-2896-4d08-97b7-6ee093d5930c  9,2G  6,8G  2,0G  78% /
tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,9G  532K  1,9G   1% /run/shm
/dev/sda9                                                80G   14G   62G  19% /home
/dev/sda1                                               100M   25M   76M  25% /media/ZastrzeM_EM__one_przez_system
/dev/sda5                                               147G   65G   82G  45% /media/sda5
/dev/sda6                                               212G   94G  118G  45% /media/sda6

Usunąłem też ręcznie, z pomocą Synaptica, sporo rzeczy, które przypadkowo i niepotrzebnie zainstalowałem (klikając zamiast pakietu TeX podstawowy cały), głównie dokumentację w innych językach, łącznie około 700MB.

Wygląda to trochę lepiej, ale nie mam rozeznania, czy 2.4 GB wystarczy na ewentualne programy w przyszłości. Czy jest możliwość (bez instalacji systemu od nowa) na "odczepienie" przestrzeni dyskowej z partycji /home na /root?

Wychodzi na to, że nie powinienem się za bardzo sugerować analizatorem wykorzystania dysku, bo wygląda na to że jest trochę niepoprawny.

Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator
Posty: 2350
Rejestracja: 29 sierpnia 2008, 16:45

Post autor: Rafal_F » 24 listopada 2013, 22:12

Analizator rozumuje dobrze, to ty popełniasz błąd.
Główny system plików / oraz katalog /home leżą na 2-ch różnych partycjach. Co jest dobrą rzeczą. O /home nie masz co się martwić bo jest tam 62GB wolnego miejsca. To na / brakuje, bo jest tylko 2GB wolnego.

Możesz zmieniać rozmiary sąsiednich partycji ("przesuwać granicę") jeżeli leżą one obok siebie. Jako że mówimy tu o partycji systemowej najlepiej skorzystać z jakiegoś livCD: http://gparted.org/livecd.php Zwróć uwagę na ostrzeżenie w żółtej ramce - jak coś pójdzie nie tak możesz utracić dane, więc zrób kopie.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 24 listopada 2013, 22:34

Dowiąż jakiś katalog z / na tą partycje gdzie jest montowany katalog /home.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 listopada 2013, 11:07

A zajrzałeś do katalogu /tmp?

Kod: Zaznacz cały

df -h /tmp

A dlaczego to tak wygląda?
&quot pisze:

Kod: Zaznacz cały

tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,9G  532K  1,9G   1% /run/shm

U mnie jest tak:

Kod: Zaznacz cały

tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   305M     0  305M   0% /run/shm
Dodane:

Przedstaw jeszcze wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

df -i

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 25 listopada 2013, 11:08

Jak analizuję zajętość przestrzeni dysku, robię to tak za pomocą du jak poniżej

Kod: Zaznacz cały

[root@debian /]# cd / 
[root@debian /]# du -mcs /*
8    /bin
21    /boot
0    /dev
6    /etc
57339    /home
144    /lib
1    /lib64
1    /media
1    /mnt
871    /opt
du: nie ma dostępu do `/proc/3437/task/3437/fd/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do `/proc/3437/task/3437/fdinfo/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do `/proc/3437/fd/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do `/proc/3437/fdinfo/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
0    /proc
123    /root
1    /run
7    /sbin
1    /selinux
1    /srv
0    /sys
1    /tmp
2889    /usr
418    /var
61822    razem
[root@debian /]# 

Potem wchodzisz w kolejny katalog, który jest wielki i wydajesz znów to samo polecenie. (Szukasz który katalog zajmuje najwięcej).

Kod: Zaznacz cały

[root@debian /]# cd /usr
[root@debian /usr]# du -mcs  *
194    bin
2    games
8    include
1072    lib
1    local
7    sbin
1570    share
39    src
2889    razem
[root@debian /usr]# 

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 listopada 2013, 11:16

Yampress, przedstaw, tak z ciekawości, jak wygląda to u Ciebie:

Kod: Zaznacz cały

df -h | grep tmpfs

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 25 listopada 2013, 11:28

Ok

Kod: Zaznacz cały

[root@debian /home/yampress]# df -h | grep tmpfs
tmpfs                                                   386m  312k  386m   1% /run
tmpfs                                                   5,0m     0  5,0m   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,2g  704k  1,2g   1% /run/shm
[root@debian /home/yampress]# 

Kod: Zaznacz cały

[root@debian /home/yampress]# df -h
System plików                                          rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
rootfs                                                   25G  4,5G   19G  20% /
udev                                                     10M     0   10M   0% /dev
tmpfs                                                   386M  312K  386M   1% /run
tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,2G  704K  1,2G   1% /run/shm
/dev/sda3                                               432G   57G  354G  14% /home
[root@debian /home/yampress]# df -H
System plików                                          rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
rootfs                                                   27G  4,8G   21G  20% /
udev                                                     11M     0   11M   0% /dev
tmpfs                                                   405M  320k  405M   1% /run
tmpfs                                                   5,3M     0  5,3M   0% /run/lock
tmpfs                                                   1,3G  721k  1,3G   1% /run/shm
/dev/sda3                                               464G   61G  380G  14% /home
[root@debian /home/yampress]# 

ODPOWIEDZ