jak zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dworakex
Posty: 21
Rejestracja: 30 czerwca 2009, 15:11

Post autor: dworakex » 17 lipca 2009, 15:21

A ja polecam to repozytorium:

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/[/url] trunk main

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 17 lipca 2009, 15:32

...

gielo
Beginner
Posty: 168
Rejestracja: 20 maja 2009, 17:20
Lokalizacja: Che³m

Post autor: gielo » 18 lipca 2009, 11:31

ArnVaker pisze:
dworakex pisze:A ja polecam to repozytorium:

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/[/url] trunk main
Jaki to ma związek z instalacją Debiana na ext4?
Zainstalowanie jajka z obsługą ext4?

Jeżeli chodzi o wybór, że ext4 jest możliwy przy instalacji a jajo go nie obsługuje to dziwne nie jest bo jest to Debian testowy. W stabilnym tego nie ma. Jak na razie to ext4 przydaje się jak chcesz od razu sformatować jakieś dodatkowe partycje przy instalacji i potem zmienić jajko by obsłużyło te partycje.

Awatar użytkownika
iria
Junior Member
Posty: 941
Rejestracja: 04 czerwca 2007, 18:54

Post autor: iria » 18 lipca 2009, 12:06

gielo pisze:Zainstalowanie jajka z obsługą ext4?
Chyba prościej zainstalować jądro z Sida, niż eksperymentować z wersjami RC.
gielo pisze:Jak na razie to ext4 przydaje się jak chcesz od razu sformatować jakieś dodatkowe partycje przy instalacji...
Jeśli tak, to powinno być jakieś ostrzeżenia, przy próbie sformatowania "/" na ext4.

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 18 lipca 2009, 12:24

gielo pisze:Zainstalowanie jajka z obsługą ext4?
Tylko po co kernela rozwojowego? Przecież można zainstalować stabilną wersję jądra z Sida, Siduksa, backportów, skompilować... Nie widzę w tym przypadku żadnej potrzeby używania kerneli z trunka.

Co do samego ext4 w instalatorze to ja bym się nie czepiał. Z businesscard zainstalować można. Można też po instalacji dołożyć odpowiednie jądro. Instalator jest już gotowy. Będzie w pełni funkcjonalny jak tylko do Squeeze trafi nowy kernel.

djdoublev
Posty: 47
Rejestracja: 12 stycznia 2009, 19:23
Lokalizacja: Austria

Post autor: djdoublev » 18 lipca 2009, 16:20

Nie wiem jak to teraz wygląda, ale u mnie ext4 "instalowało" się po wgraniu systemu, czyż nie tak?

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 18 lipca 2009, 18:00

djdoublev pisze:u mnie ext4 "instalowało" się po wgraniu systemu, czyż nie tak?
Skoro tak mówisz, to pewnie tak było ;-) .

dragonn
Posty: 67
Rejestracja: 11 kwietnia 2009, 18:57

Post autor: dragonn » 19 lipca 2009, 16:17

http://forum.dobreprogramy.pl/natywna-i ... 42981.html
Ja ale tego nie sprawdzałem, wgrałem ext4 po instalacji systemu.

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 19 lipca 2009, 17:34

Tylko po co tak kombinować z instalacją Sida na ext4? Skoro już mamy dostęp do internetu dający się skonfigurować z poziomu instalatora, to można zainstalować Sida od razu, korzystając z obrazu businesscard. Po co utrudniać sobie życie?

Opis według mnie bardziej przydatny dla osób, które chcą mieć Squeeze na ext4 lub muszą skonfigurować połączenie z siecią po instalacji. Squeeze ma wszystko co potrzeba do obsługi ext4 poza kernelem, wystarczy doinstalować sam kernel, a system wstanie bez problemu.

gielo
Beginner
Posty: 168
Rejestracja: 20 maja 2009, 17:20
Lokalizacja: Che³m

Post autor: gielo » 20 lipca 2009, 15:59

Ja to bym się jeszcze wstrzymał z tym ext4. Korzystałem z niego dla /home i 2ch partycji gdzie trzymałem filmy, książki, mp3, programy itp. Po jakichś 4 tygodniach uszkodziło mi katalog z książkami i wszystko przepadło. Więc jak ktoś trzyma jakieś ważne dla niego dane lepiej aby nie experymentował z tym systemem plików.

ODPOWIEDZ