[+] Debian 10.3.0 LXDE nie potrafię zainstalować

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Przemysław
Posty: 9
Rejestracja: 01 listopada 2017, 15:51

[+] Debian 10.3.0 LXDE nie potrafię zainstalować

Post autor: Przemysław » 15 marca 2020, 13:58

Debiana pobrałem z https://cdimage.debian.org/images/unoff ... so-hybrid/
Korzystałem z programu Rufus w wersjach 2.12 oraz 3.8. System wrzucałem na pendrive.
Starałem się robić wszystko według https://www.dobreprogramy.pl/Dragas/Gra ... 33025.html instrukcji (z maja 2012 roku). Niestety nie udało się.
Zaczynam temat ponieważ nie mam pojęcia gdzie i jaki popełniam błąd (największym błędem chyba jest to że czepiłem się Debiana, podczas gdy instalacja i użytkowanie Ubuntu jest o wiele prostsze niż Windowsa).

Pierwszy problem pojawia się przy wyborze serwera lustrzanego a później problem z instalacją GRUB'a. Zdjęcia idą po kolei (w takiej kolejności w jakiej idzie instalator). Na zdjęciach zaznaczyłem opcje które wybrałem podczas instalacji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przy ponownym uruchamianiu (już zainstalowanego systemu):
Obrazek(ten ekran wyświetla się krótko i ciężko mi go "złapać" na zdjęciu)
Obrazek


Miałbym prośbę. Mógłby ktoś opisać krok po kroku jak przejść przez instalator:
Obrazek
Obrazek


Proszę o przeniesienie - nie ten dział.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2020, 05:31 przez Przemysław, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6245
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Debian 10.3.0 LXDE nie potrafię zainstalować

Post autor: Yampress » 15 marca 2020, 21:33

instalator nie ma polączenia z internetem. Albo masz problemy z netem w domu albo instalator nie wykrywa i nie ładuje sterownika/modułu do twojej karty sieciowej.

Napisz coś o swoim sprzęcie/ karcie sieciowej w jaki sposób łączysz się z internetem itp


Ewentualnie spróbuj instalować nie z sieci tylko aby paczki pobierał z cd/dvd.
Podczas instalacji wybierz " Nie używaj serwera lustrzanego"

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Debian 10.3.0 LXDE nie potrafię zainstalować

Post autor: LordRuthwen » 16 marca 2020, 08:14

Albo wybierz inny.
Po inicjalizacji sieci przełącz się na 2 konsolę: ALT + F2 i sprawdź czy masz dostęp do Internetu, np puszczając ping do google.pl

Przemysław
Posty: 9
Rejestracja: 01 listopada 2017, 15:51

Re: Debian 10.3.0 LXDE nie potrafię zainstalować

Post autor: Przemysław » 16 marca 2020, 19:41

Przed chwilą zainstalowałem Debiana 8.2.0 z https://cdimage.debian.org/images/unoff ... so-hybrid/
Zgrałem za pośrednictwem Rufusa. Udało się poprawnie zainstalować, wszystko działa. Będę musiał teraz zaktualizować.
Próbowałem odpalić tego Debiana 10.3 (z linku w pierwszym poście) jako Live ale nie działa. Architektura niby się zgadza (x86). Albo coś źle zrobiłem (wątpię, w końcu 8.2 działa) albo pobrałem niewłaściwy plik ISO. Raz już się pomyliłem. W poprzednim wątku viewtopic.php?t=35506 walnąłem się i próbowałem instalować amd64 zamiast x86. Połapałem się dopiero jak Ubuntu wystartowało. Chociaż tam, dodatkowo trzeba było kilka ustawień w BIOS'ie zmienić.

Co do połączenia z siecią. Jak uruchomiłem Live to z rozwijanej listy musiałem wybrać "WEP Passphrase".
https://zapodaj.net/images/e7d70d3172819.jpg
W Windowsie (Xp, Vista, 7, 8 i 10) pokazywało WPA2.

Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 1.66GHz
Dysk fizyczny: TOSHIBA MK1646GSX (149 GB, IDE)
Stacja Dysków: MATSHITA DVD-RAM UJ870PC
Karta wideo: Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family (128 MB)
Karta sieci bezprzewodowej: Intel(R) Pro/Wireless 3945ABG Network Connection

ODPOWIEDZ