zamontowany dysk+brak dostepu

Ogólne pytania dotyczące systemu
ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

zamontowany dysk+brak dostepu

Post autor: ts1990 » 13 marca 2008, 18:28

witam. zawsze montuje sobie dysk komenda:

Kod: Zaznacz cały

su
mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/dysk 

i jest maly problem. przez konsole sie tam dostane ale przez tryb graficzny niestety sie nieda. bo musze byc zalogowany jako root. jak zmienic zebym mogl spod zwyklego usera w trybie graficznym ogladac co jest na dysku ? chcem wlaczyc z tamtad film ale przez konsole sie nieda bo trzeba uzyc SU zeby tam wejsc. mam KDE i chcialem kmplayer'em wlaczyc. przez manager plikow tez niemoge sie tam dostac bo na ikonie jest klodka.

Awatar użytkownika
BlackEvo
Posty: 71
Rejestracja: 28 października 2006, 00:13

Post autor: BlackEvo » 13 marca 2008, 19:33

Sprubuj:

chown -R twoje_konto:users /mnt/dysk

chmod 777 /mnt/dysk

Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner
Posty: 246
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 18:00
Lokalizacja: Chodzież

Post autor: 3ndriu » 13 marca 2008, 20:06

BlackEvo pisze:Sprubuj:

chown -R twoje_konto:users /mnt/dysk

chmod 777 /mnt/dysk
To nie zadziała (wiem bo próbowałem). Musisz dopisać sobie partycję do /etc/fstab i wtym pliku ustawić dostęp dla zwykłego usera. Jak to zrobić przeczytasz tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9847#9847

Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: ruun » 13 marca 2008, 20:14

a może..
mount -r -t ntfs -o users /dev/hda1 /mnt/dysk

Marthin007
Posty: 12
Rejestracja: 26 stycznia 2008, 22:22
Lokalizacja: K³odawa

Post autor: Marthin007 » 13 marca 2008, 21:40

Skoro to partycja ntfs to:

Kod: Zaznacz cały

mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/dysk

ironUs
Posty: 36
Rejestracja: 19 stycznia 2008, 10:26

Post autor: ironUs » 16 marca 2008, 13:24

Nie wiem czy już sobie z tym poradziłeś, jeśli nie to możesz spróbować w ten sposób:

- zainstaluj paczkę ntfsprogs,

Teraz, jeśli chcesz zamontować partycję ntfs w trybie do zapisu i odczytu to wpisz jako root:

Kod: Zaznacz cały

ntfsmount /dev/hda1 /mnt/dysk -o uid=twoj_uid
za twoj_uid podstaw swój identyfikator.

Jeżeli chcesz zamontować partycję w trybie tylko do odczytu to wydaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

ntfsmount /dev/hda1 /mnt/dysk -o ro,uid=twoj_uid
Jeśli chcesz aby partycja była montowana automatycznie podczas startu systemu to wpis w /etc/fstab powinien wyglądać tak:

- odczyt i zapis

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda1 /mnt/dysk1 ntfs-fuse uid=twoj_uid 0 0
- tylko odczyt

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda1 /mnt/dysk1 ntfs-fuse ro,uid=twoj_uid 0 0

ODPOWIEDZ