Duże zużycie mocy procesora,

Ogólne pytania dotyczące systemu
platine
Posty: 31
Rejestracja: 22 listopada 2007, 17:30

DuŻe zuŻycie mocy procesora,

Post autor: platine » 12 marca 2008, 21:35

WItam, jak moge sprawdzić czy moja grafika działa poprawie? Mam taki problem. jak ogladam film na youtobe np. to nagle widze na gkrellm 100% zużycie procesor. Gdy nagrywam to co dzieje mi się na ekranie również mam tak np. programikiem recordmydesktop. Bardzo prosze o pomoc, nawet gdy strona ma bardzo duzo grafiki to nagle cyk procesor 100% :( ;/

[ Dodano: 2008-03-13, 15:04 ]
dolaczam że jak ogladalem film przez xine również skok procesory wynosił okolo 60-80% :( wynik lspci możę się przyda. Używam debiana 4.0 etch mam procesor p4 2,8 ghz (laptop hp nx9010)

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS200/RS200M AGP Bridge [IGP 340M] (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc PCI Bridge [IGP 340M]
00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)
00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1533/M1535 PCI to ISA Bridge [Aladdin IV/V/V+]
00:08.0 Modem: ALi Corporation M5457 AC'97 Modem Controller
00:0a.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ601/6912/711E0 CardBus/SmartCardBus Controller
00:0b.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 50)
00:0b.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 50)
00:0b.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 51)
00:0c.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
00:10.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c4)
00:11.0 Bridge: ALi Corporation M7101 Power Management Controller [PMU]
00:12.0 Ethernet controller: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon IGP 330M/340M/350M
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212/AR5213 Multiprotocol MAC/baseband processor (rev 01)

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 13 marca 2008, 16:36

wpisz w konsoli:

Kod: Zaznacz cały


glxgears

platine
Posty: 31
Rejestracja: 22 listopada 2007, 17:30

Post autor: platine » 13 marca 2008, 17:44

glxgears nie mam czegos takiego ;d ja dodam wynik z name -a

Kod: Zaznacz cały

Linux platine 2.6.18-5-686 #1 SMP Mon Dec 24 16:41:07 UTC 2007 i686 GNU/Linux

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 13 marca 2008, 18:26

platine, doinstaluj pakiet

Kod: Zaznacz cały

mesa-utils

platine
Posty: 31
Rejestracja: 22 listopada 2007, 17:30

Post autor: platine » 13 marca 2008, 21:04

nie chodzi mi to plynnie tnie sie strasznie ;d

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 14 marca 2008, 21:11

masz zainstalowanego compiza? Ja teraz sprawdzilem i widze ze z wlaczonym compizem mi zamula glxgears, bez compiza chodzi mi ladnie.

platine
Posty: 31
Rejestracja: 22 listopada 2007, 17:30

Post autor: platine » 16 marca 2008, 13:18

nie mam wlaczonego nic zandego compiza zandego beryla czysty fluxbox i system ^^

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner
Posty: 234
Rejestracja: 17 kwietnia 2007, 10:53
Lokalizacja: Poznań

Post autor: davidoski » 16 marca 2008, 13:34

Stery do grafy zainstalowane?

platine
Posty: 31
Rejestracja: 22 listopada 2007, 17:30

Post autor: platine » 16 marca 2008, 14:05

wlasnie z tym jest problem bo trudno mi powiedziec niby tak ;/ jak to dokladnie sprawdzic?

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner
Posty: 234
Rejestracja: 17 kwietnia 2007, 10:53
Lokalizacja: Poznań

Post autor: davidoski » 16 marca 2008, 15:11

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep -i direct
Jeśli odpowiedź będzie "Yes" to znaczy, że masz stery zainstalowane i akcelerację 3D.

ODPOWIEDZ