Problem ze skryptem spod cron

Ogólne pytania dotyczące systemu
pabik
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 2017, 21:11

Problem ze skryptem spod cron

Post autor: pabik » 30 listopada 2017, 21:19

Witam.
Mam skrypt do kopii baz firebirda.
Skrypt ten powinien działać w cron.daily.Jednak nie działa.Natomiast jak wywołuję go poleceniem bash +x ./kopiebaz to bez problemu działa.A w cronie nie działa.Hmm
Skąd może wynikać różnica?
Oczywiście uprawnienia są ok.
A jednak nie działa.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1796
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: LordRuthwen » 30 listopada 2017, 21:26

Ścieżki, zaimportuj wcześniej profiles i zadziała.

liske1
Beginner
Posty: 104
Rejestracja: 12 maja 2012, 13:54

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: liske1 » 02 grudnia 2017, 16:15

Co pokazują logi w trakcie wykonywania tego skryptu ?

pabik
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 2017, 21:11

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: pabik » 04 grudnia 2017, 21:40

LordRuthwen pisze:
30 listopada 2017, 21:26
Ścieżki, zaimportuj wcześniej profiles i zadziała.
Witaj,jakie ścieżki i jakie profile masz na myśli?
liske1 pisze:
02 grudnia 2017, 16:15
Co pokazują logi w trakcie wykonywania tego skryptu ?
Nic nie pokazują.
Albo się wykonuje ,albo nie. Tylko tyle.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2245
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: dedito » 04 grudnia 2017, 22:42

Przykładowo w cronie należy podać bezwzględną ścieżkę dostępu lub zaimportować profiles coś w tym stylu (nie sprawdzone):

Kod: Zaznacz cały

* * * * * $HOME/.profile; skrypt
lub określić zmienna PATH w crontabie.

pabik
Posty: 3
Rejestracja: 30 listopada 2017, 21:11

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: pabik » 05 grudnia 2017, 20:31

Skrypt siedzi w katalogu cron.daily i jest plikiem wykonywalny i w "ciele" skryptu jest zapisany backup.
Jeżeli wejdę do tego katalogu i uruchamiam bash +x ./kopiebazy i się wykonuje backup to chyba już nie muszę nic ustawiać.Zwłaszcza ścieżki.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1796
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Problem ze skryptem spod cron

Post autor: LordRuthwen » 06 grudnia 2017, 07:36

Masz napisane powyżej, nie sprawdzasz a filozofujesz, skoro nie masz zamiaru stosować się do porad, to po co zakładasz wątek?

ODPOWIEDZ