Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Ogólne pytania dotyczące systemu
starach
Beginner
Posty: 121
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: starach » 18 października 2017, 07:53

Zainstalowałem Debiana 9.2 z szyfrowaniem partycji na laptopie MSI GL62 (link) po uruchomieniu systemu otrzymuję takie komunikaty:

Kod: Zaznacz cały

[0.726202] ACPI Error: [^^^PEG0.PEGP.EASP] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20160831/psargs-359)
[0.726208] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PC10.LPCB.EC._REG] (Mode ffff8c819r0rd618, AE_NOT_FOUND (20160813/psparse-543)
WARNING: Failed to connect to lvmetad. Failing back to device scanning.
Volume group "laptop-tarach-vg" not-found
Cannot process volume group laptop-tarach-vg
WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.
Volume group "laptop-tarach-vg" not found
Cannot process colume group laptop-tarach-vg
Please unlock disk sda3_cryptd:
1) Po wpisaniu hasła ustalonego podczas instalacji wszystko jest ok, tzn. mogę uruchomić system i się zalogować. Chciałbym jednak jeśli to możliwe poznać przyczynę tego ostrzeżenia/błędu i zapobiec jego wyświetlaniu się.

1b) Czy jeśli skorzystam z rEFInd będę mógł schować ten błąd za jakiś ładnym UI czy prompt o hasło do zaszyfrowanej partycji zawsze musi być pokazywane jako tekst w terminalu?

2) Poprzednio zainstalowałem system w trybie BOOT Legacy. Myślałem że instalując w trybie UEFI naprawię błąd więc stworzyłem bootowalny pen drive za pomocą aplikacji Rufus ustawiając schemat partycji na GPT, ale nic mi to nie dało. Po instalacji błąd dalej się pokazuje. Co daje mi jako użytkownikowi Linuxa UEFI?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2245
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: dedito » 18 października 2017, 09:28

Zaktualizuj BIOS.

starach
Beginner
Posty: 121
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

Re: Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: starach » 18 października 2017, 17:03

Już aktualizowałem. Niestety nic to nie dało. :(

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2245
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: dedito » 18 października 2017, 17:26

Tak tymczasowo można dodać parametr startowy do kernela acpi=off (choć nie po to to zrobili aby to wyłączać) albo wygooglać jak wyłączyć errory dla tego konkretnego przypadku.

starach
Beginner
Posty: 121
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

Re: Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: starach » 18 października 2017, 21:08

Dodałem flagę ( zmieniłem parametr uruchomienia w trakcie bootowanie dodając go na końcu linijki zaczynającej się od linux )
linux /vmlinuz-4.9.0-4-amd64 root=/dev/mapper/laptop--tarach--vg-root ro quiet acpi=off
W rezultacie otrzymałem w konsoli 2 inne linijki:

Kod: Zaznacz cały

[    0.479040] genirq: Flags mismatch irq 0. 00000080 (i801_smbus) vs. 00015a00 (timer)
[    0.479058] i801_smbus 0000:00:1f.4: Failed to allocate irq 0: -16
Znalazłem je w dmesg w następującym kontekście:

Kod: Zaznacz cały

[    0.473627] ACPI: <n/a>: failed to evaluate _DSM (0x1001)
[    0.474499] SCSI subsystem initialized
[    0.475964] alx 0000:03:00.0: can't find IRQ for PCI INT A; please try using pci=biosirq
[    0.478625] alx 0000:03:00.0 eth0: Qualcomm Atheros AR816x/AR817x Ethernet [4c:cc:6a:dc:d5:4a]
[    0.479009] i801_smbus 0000:00:1f.4: can't find IRQ for PCI INT A; please try using pci=biosirq
[    0.479023] i801_smbus 0000:00:1f.4: SPD Write Disable is set
[    0.479040] genirq: Flags mismatch irq 0. 00000080 (i801_smbus) vs. 00015a00 (timer)
[    0.479058] i801_smbus 0000:00:1f.4: Failed to allocate irq 0: -16
[    0.479071] i801_smbus 0000:00:1f.4: SMBus using polling
[    0.483361] libata version 3.00 loaded.
[    0.483662] ahci 0000:00:17.0: version 3.0
[    0.483667] ahci 0000:00:17.0: can't find IRQ for PCI INT A; please try using pci=biosirq
[    0.486257] AVX2 version of gcm_enc/dec engaged.
[    0.486258] AES CTR mode by8 optimization enabled
[    0.492802] ahci 0000:00:17.0: AHCI 0001.0301 32 slots 3 ports 6 Gbps 0xd impl SATA mode
[    0.492803] ahci 0000:00:17.0: flags: 64bit ncq sntf pm led clo only pio slum part ems deso sadm sds apst 
[    0.506284] alx 0000:03:00.0 enp3s0: renamed from eth0
Co z lvmetad ? To jest chyba jakiś oddzielny problem.

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 236
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Re: Ostrzeżenie AE_NOT_FOUND

Post autor: yossarian » 18 października 2017, 22:23

Tytułowy „problem” możesz zignorować.
Te błędy są od zawsze — w jądrze 4.9 zwyczajnie włączono ich wyświetlanie.

btw, wyłączanie ACPI na współczesnym sprzęcie nie ma najmniejszego sensu.

ODPOWIEDZ