MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Ogólne pytania dotyczące systemu
Matrixx
Beginner
Posty: 212
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Matrixx » 05 czerwca 2017, 12:41

Witam wszystkich.
Na zewnetrznym dysku USB - 4 TB mialem partycje podstawowa 2.1 TB, reszta nieprzydzielona. System plikow NTFS, partycjonowanie MBR.
Chcialem rozciagnac partycje 2.1 TB na caly dysk twardy 4 TB zeby wykorzystac nieprzydzielone 1.9 TB.
Przeksztalcilem MBR na GPT i zmienilem rozmiar partycji na maksa. Pojawil sie system plikow "fuseblk"
Mialem nadzieje, ze bede teraz mial jedna duza partycje 4 TB. [ 2.1 TB (zajete) + 1.9 TB wolnej objetosci do wykorzystania.]
Zaskoczenie.
Ta nowa duza partycja okazuje sie byc calkowicie wykorzystana, to gdzie podzialo sie 1.9 TB ?
Jak odzyskac do uzytku te 1.9 TB pojemnosci dysku USB? :confused:

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: marcin1982 » 06 czerwca 2017, 21:56

Pokaż wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

# parted -l 
Trzeba by zmienić wielkość sektora alokacji i sprawdzić, zajrzyj:
https://blogs.technet.microsoft.com/ask ... s-storage/ .

Matrixx
Beginner
Posty: 212
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Matrixx » 07 czerwca 2017, 12:12

Kod: Zaznacz cały

parted -l
Model: Seagate Expansion Desk (scsi)
Disk /dev/sdb: 4001GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags: 

Number  Start   End     Size    File system  Name                  Flags
 1      32.3kB  3994GB  3994GB  ntfs         Basic data partition  msftdata
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2017, 11:36 przez Matrixx, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixx
Beginner
Posty: 212
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Matrixx » 07 czerwca 2017, 12:20

To chyba nie jest ten problem. https://blogs.technet.microsoft.com/ask ... s-storage/ .
Moja partycja ma juz 4 TB,
Wyglada na to, ze powiekszenie partycji ... nastapilo, a wraz z nim proporcjonalne powiekszenie rozmiaru danych.
Na "chlopski rozum" jezeli partycja "urosla" o prawie 50% a dane maja ten sam rozmiar to na partycji powinno byc wolne miejsce w wielkosci przyrostu rozmiaru partycji.

Kod: Zaznacz cały

df -BM
/dev/sdb1       3809315M 3809314M        1M 100% /media/mike/Seagate
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2017, 11:37 przez Matrixx, łącznie zmieniany 1 raz.

Debifan
Posty: 58
Rejestracja: 29 marca 2017, 19:57

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Debifan » 07 czerwca 2017, 13:04

Jestem zupełnie zielony w świecie Linuksa, ale twojego postępowania nie rozumiem. Skoro powiększenie partycji się udało, daje się ona odczytać, to należy sprawdzić co nowego (jakie dane) pojawiły się na niej. Przecież pamiętasz chyba co tam było wcześniej. Jest takie fajne narzędzie konsolowe ncdu, które pokaże ci rozmiary poszczególnych plików i katalogów a przy tym segreguje je według rozmiaru. Może jakiś błąd wystąpił podczas powiększania partycji, jakiś plik zawierający zrzut pamięci się zapisał. Bezczynnością niczego nie załatwisz.

Matrixx
Beginner
Posty: 212
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Matrixx » 07 czerwca 2017, 13:12

Ncdu nie prezentuje struktury plikow i folderow (okno cmd jest puste) jedynie linijka na dole:

Kod: Zaznacz cały

 Total disk usage:   2.0 TiB  Apparent size:   2.0 TiB  Items: 1474397 
Dlaczego ncdu nie prezentuje struktury plikow i folderow ? Moze wspolna przyczyna?
Tak to widzi teraz manager dyskow; http://imgur.com/a/SILgF
Czytam teraz; http://ntfs.psalask.cba.pl/strony/budowa.html ale tez mi to niewiele tlumaczy.
http://aragorn.pb.bialystok.pl/~wkwedlo/OS1-9.pdf
Szukam wytlumaczenia co odpowiada za fakt zmiany rozmiaru tego samego pliku, taka robocza hipoteza.
Mysle, ze zmienila sie wielkosc plikow a nie ich ilosc, moze jakies bledy w zapisie?

Debifan
Posty: 58
Rejestracja: 29 marca 2017, 19:57

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Debifan » 08 czerwca 2017, 21:34

Tego programiku ncdu musisz użyć jako administrator podając po ncdu ścieżkę dostępu do dysku. Jeżeli ten dysk jest zamontowany jako /media/mike/Seagate, to trzeba w terminalu dać:

Kod: Zaznacz cały

ncdu /media/mikel/Seagate

Matrixx
Beginner
Posty: 212
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: MBR to GPT = strata wolumenu dysku.

Post autor: Matrixx » 09 czerwca 2017, 09:48

Miales racje.

Kod: Zaznacz cały

       1.0 TiB [#########] /-1WIN                                                                                                                                             
  402.0 GiB [###       ] /- 2LIN
  344.4 GiB [###       ] /DOK
  166.3 GiB [#         ] /ARCHIWUM
   28.6 GiB [          ] /ZGODY
   24.3 GiB [          ] /- 4UNIX
    4.8 GiB [          ] /--- PRZENIESIONE__KOPIE..
    4.2 GiB [          ] /LIC
    1.1 GiB [          ] /PAT
  354.3 MiB [          ] /- MS - DOS
  104.7 MiB [          ] /.Trash-1000
   35.7 MiB [          ] /- 3MAC
    8.1 MiB [          ] /- 32 - 64 bit

                                                                                                                                      
                                                                                                                                      
Total disk usage:   2.0 TiB  Apparent size:   2.0 TiB  Items: 1474396
Disk Usage Analyzer widzi to tak: http://imgur.com/a/90ULV
System Monitor widzi to tak: http://imgur.com/a/Ty56Q
GParted LiveCD nie moze znalezc dysku wcale i sie wiesza.
fdisk widzi tak:

Kod: Zaznacz cały

Disk /dev/sdb: 3.7 TiB, 4000787029504 bytes, 7814037167 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 0EBC06E1-5858-9090-8081-828310111213

Device     Start        End    Sectors  Size Type
/dev/sdb1     63 7801475915 7801475853  3.6T Microsoft basic data

Partition 1 does not start on physical sector boundary.
Moj wniosek: rozne narzedzia roznie "widza"

Kod: Zaznacz cały

Ckdisk G:
Glowna tabela plikow jest uszkodzona. System Windows podejmie probe odzyskania glownej tabeli plikow z dysku. System Windows nie moze odzyskac glownej tabeli plikow

Wiecej info:

Kod: Zaznacz cały

 ntfsresize -i /dev/sdb1
ntfsresize v2016.2.22AR.1 (libntfs-3g)
Device name        : /dev/sdb1
NTFS volume version: 3.1
Cluster size       : 512 bytes
Current volume size: 3994355636736 bytes (3994356 MB)
Current device size: 3994355636736 bytes (3994356 MB)
Checking filesystem consistency ...
100.00 percent completed
Accounting clusters ...
Cluster accounting failed at 6450053101 (0x18073ffed): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053102 (0x18073ffee): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053103 (0x18073ffef): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053104 (0x18073fff0): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053105 (0x18073fff1): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053106 (0x18073fff2): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053107 (0x18073fff3): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053108 (0x18073fff4): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053109 (0x18073fff5): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053110 (0x18073fff6): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053111 (0x18073fff7): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053112 (0x18073fff8): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053113 (0x18073fff9): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053114 (0x18073fffa): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053115 (0x18073fffb): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053116 (0x18073fffc): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053117 (0x18073fffd): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053118 (0x18073fffe): extra cluster in $Bitmap
Cluster accounting failed at 6450053119 (0x18073ffff): extra cluster in $Bitmap
ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
ERROR(5): Couldn't get $Bitmap $DATA: Input/output error
W takiej sytuacji w pierwszej kolejnosci musze zrobic kopie! nie backup danych.
Backup spowodowalby przeniesienie uszkodzonej struktury plikow i powtorna utrate 1.9 TiB, ktore w rzeczywistosci powinno byc do mojej dyspozycji.
Chyba, ze ktos poda sposob na zrobienie backupu samych danych a nie calej partycji z wolna przestrzenia? :confused:

ODPOWIEDZ