[+]Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Ogólne pytania dotyczące systemu
sebo
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2017, 13:23

[+]Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sebo » 02 lutego 2017, 13:54

Borykam się od jakiegoś czasu z problemem konfiguracji "kiosku" na debianie 7.11.0.
Chce uzyskać terminal na którym uruchamia się firefox z określoną stroną www.
Operacja nie jest może skomplikowana sama w sobie natomiast problem związany jest z tym, że ww. wspomniana strona www wyświetla sie poprawnie w tylko w rozdzielczości 1024x768. Więc do rzeczy:
w chwili obecnej po konfiguracji system uruchamia sie w trybie tekstowym z auto-logowaniem, a po zalogowaniu poleceniem

startx firefox

uruchamia się przeglądarka w trybie pełnoekranowym.
W tym momencie pojawia się opisany problem, ponieważ rozdzielczość w jakiej uruchamiania jest aplikacja dobierana jest przez Xsy na podstawie modelu podłączonego monitora np. dla 17'' 4:3 jest to 1280x1024.

W tym miejscu moje pytanie: Jak wymusić rozdzielczość 1024x768 dla firefox uruchamianego w trybie tekstowym za pomocą startx ..... ?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: dedito » 02 lutego 2017, 17:38

Trzeba raczej wymusić rozdzielczość ekranu.
Chyba w xorg.conf.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 686
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: saturno » 02 lutego 2017, 22:49

Dopisz gdzieś:

Kod: Zaznacz cały

xrandr -s 1024x768
Prawdopodobnie tak:

Kod: Zaznacz cały

startx xrandr -s 1024x768 firefox
Albo:

Kod: Zaznacz cały

startx xrandr -s 1024x768 && firefox

sebo
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2017, 13:23

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sebo » 03 lutego 2017, 09:16

Po wykonianiu ww. poleceń system zgłasza błędy:
zinit: connection to X server lost
Wating for X server to shut down error setting MTRR (base = 0Xc0000000, size=0x01000000, type = 1) Invalid argument (22)
Server trminated successfully (0). Closing log file.
Error: no display specified

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: dedito » 03 lutego 2017, 11:59

Jak chcecie xrandr uruchamiać to lepiej to róbcie z poziomu np ~/.xinitrc
Czyli normalny startx, a w .xinitrc dopisać te komendy xrandr i firefox.

sebo
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2017, 13:23

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sebo » 04 lutego 2017, 01:46

Po utworzeniu pliku ~/.xinitrc i dopisaniu xrandr, startx przyjmuje odpowiednią rozdzielczość dla aplikacji.
Wielkie dzięki ! Strzał w -->10<--
Chcę jeszcze wyłączyć wygaszanie monitora po okresie "bezczynności" oraz zaplanować w crontab zadania wył. oraz wł. monitora aby w godzinach nocnych nie świecił się bez potrzeby.
Testowałem wył. monitora przy pomocy komendy: xset -display :0 dpms force off
zgłasza błąd połączenia z x serwerem.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: dedito » 04 lutego 2017, 11:52

Wyłączanie automatycznego wygaszania, spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

xset -dpms
Wyłączanie spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

xset dpms force off
Pokaż dokładną treść błędu.
Pokaż też co tam masz (z poziomu X-ów):

Kod: Zaznacz cały

echo $DISPLAY

Kod: Zaznacz cały

xrandr -q

Kod: Zaznacz cały

xset -q

Awatar użytkownika
sinplez1y1
Posty: 97
Rejestracja: 13 stycznia 2017, 23:25

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sinplez1y1 » 04 lutego 2017, 18:58

zupełne wyłączenie dpms-a:

jak nie ma to utworzyć pliczek z zawartością:
/etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf

Kod: Zaznacz cały

Section "Monitor"
    Identifier "LVDS0"
    Option "DPMS" "false"
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier "ServerLayout0"
    Option "StandbyTime" "0"
    Option "SuspendTime" "0"
    Option "OffTime"     "0"
    Option "BlankTime"   "0"
EndSection
tu bardziej czytelnie:
http://pastebin.com/nifYVDL6

dodatkowo trzeba będzie utworzyć prosty skrypt i wrzucić w autostart iksów

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
xset -dpms
xset s off
xset s noblank
(można też wrzucić w ~/.xinitrc)
aha i tu bardziej czytelnie:
http://pastebin.com/aqfR4M0m

i monitor nie drgnie :)
Moderowano: Usunięto zbędne wyrazy. Treść nie związana z wątkiem. Jest odpowiedni wątek dla uwag na tematy związane z silnikiem forum, ale nawet tam nie będzie tolerowana wulgarność. Udzielam ostrzeżenia.

sebo
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2017, 13:23

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sebo » 05 lutego 2017, 14:58

Dziękuję za podpowiedzi !
Jutro wypróbuje ww. metody i opisze, która przyniosła pożądane efekty.

Pozdrawiam

sebo
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2017, 13:23

Re: Wymuszenie rozdzielczości dla aplikacji uruchamianych w startx

Post autor: sebo » 02 marca 2017, 09:28

W efekcie zrezygnowałem z firefox ponieważ przy dodatku mkiosk strona się zamrażała i karty się nie przewijały.
Może komuś się przyda, ostatecznie kiosk ruszył na Operze, aby uzyskać pożądany efekt na monitorze w pliku ~/.xinitrc wywołuję poniższe komendy:

Kod: Zaznacz cały

xset dpms force on && xset -dpms && xset s off && xset s noblank && xrandr -s 1024x768_60 && opera -nosession -fullscreen -geometry 2048x1536+0+0 <TUTAJ ADRES STRONY>
Moderowano: Uzupełnienie znaczników code.

Zablokowany