[+]Problem z edycją pliku grub

Ogólne pytania dotyczące systemu
wiechu
Posty: 9
Rejestracja: 29 sierpnia 2014, 12:10

[+]Problem z edycją pliku grub

Post autor: wiechu » 20 lipca 2016, 12:33

Witam, niedawno zamieniłem w pliku /etc/default/grub/ wartość parametru w GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT z "quiet" na "nomodeset". Po reboocie debiana i próbie uruchomienia systemu za każdym razem mam czarny ekran. Czy da rade jakoś wrócić do starych ustawień mając dostęp tylko i wyłącznie do gruba?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2471
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: dedito » 20 lipca 2016, 13:51

W trakcie wyboru systemu w menu grub'a wciśnij e i skasuj ten parametr "nomodeset"

wiechu
Posty: 9
Rejestracja: 29 sierpnia 2014, 12:10

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: wiechu » 20 lipca 2016, 13:54

Racja, w menu grub mam do wyboru albo terminal grub albo modyfikacje poleceń przed uruchomieniem. Problem w tym, że kompletnie nie mam pojęcia jak zmodyfikować parametry startowe.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2471
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: dedito » 20 lipca 2016, 13:57

Po prostu kasujesz nomodeset i wciskasz odpowiedni skrót (ctrl+x) aby załadować system.

wiechu
Posty: 9
Rejestracja: 29 sierpnia 2014, 12:10

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: wiechu » 20 lipca 2016, 14:02

Po naciśnięciu 'e' pojawia się lista poleceń przed uruchomieniem a nie /etc/default/grub/, więc nie ma tam GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2471
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: dedito » 20 lipca 2016, 14:07

Ale znajdziesz tam parametr nomodeset, który ci robi ten czarny ekran.
Chyba, że po edycji pliku /etc/default/grub nie zrobiłeś update gruba to tej opcji tam nie znajdziesz, ale wtedy nomodeset nie będzie przyczyną czarnego ekranu tylko np. problem ze sterownikiem.

wiechu
Posty: 9
Rejestracja: 29 sierpnia 2014, 12:10

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: wiechu » 20 lipca 2016, 14:11

Nie zrobiłem update gruba, właśnie zmieniłem ten parametr w celu instalacji sterownika nvidia. Czyli gdzie problem może leżeć?
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2016, 14:26 przez wiechu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2471
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: dedito » 20 lipca 2016, 14:16

wiechu pisze:Czyli gdzie problem może leżeć?
W tym co robiłaś/eś wcześniej. Może coś zainstalowałaś/eś?

PS. Zdecyduj się na jakąś płeć bo nie wiem jak mam się zwracać :)

wiechu
Posty: 9
Rejestracja: 29 sierpnia 2014, 12:10

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: wiechu » 20 lipca 2016, 14:29

Kurcze, nic nie instalowałem, jedynie zmieniłem parametr w tym pliku.

Przepraszam, słownik w telefonie mi źle złapał.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2471
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z edycją pliku grub

Post autor: dedito » 20 lipca 2016, 14:32

No to na pewno nie jego wina bo po edycji pliku /etc/default/grub należy wykonać update grub'a aby aktywować opcje.

Zablokowany