Repozytoria dziwny komunikat

Ogólne pytania dotyczące systemu
manco77
Posty: 10
Rejestracja: 22 listopada 2014, 18:36

Repozytoria dziwny komunikat

Post autor: manco77 » 17 sierpnia 2015, 08:41

Witam
Dzisiaj chciałem sprawdzić aktualizacje aptitude update i wyskoczyło mi

0% [InRelease gpgv 123 kB] [2 Sources 6656 B/7059 kB 0%] [1 InRelease 14,1 kB/63E: Plik Release dla http://ftp.pl.debian.org/debian/dists/j ... /InRelease wygasnął (nieprawidłowy od 3g 26min 30s). Aktualizacje z tego repozytorium nie będą wykonywane.

ktoś ma tak jeszcze

Loud
Posty: 16
Rejestracja: 04 września 2011, 18:20

Post autor: Loud » 17 sierpnia 2015, 09:13

U mnie ta sama sytuacja, dziwna sprawa.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 17 sierpnia 2015, 09:28

U mnie również to samo...

Nie ważne czy zmienie serwer na us/de/pl

Może coś się popsuło i zablokowali. Trzeba sprawdzić wieczorem albo jutro. Nie ma co panikować tak wcześnie.


Jest spokojnie z błędami też:
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

[13.08.2015] DSA-3335 request-tracker4 - security update
[12.08.2015] DSA-3334 gnutls28 - security update
[12.08.2015] DSA-3333 iceweasel - security update
[11.08.2015] DSA-3332 wordpress - security update
[10.08.2015] DSA-3331 subversion - security update
[07.08.2015] DSA-3330 activemq - security update
[07.08.2015] DSA-3329 linux - security update
[04.08.2015] DSA-3328 wordpress - security update
[03.08.2015] DSA-3327 squid3 - security update[02.08.2015]DSA-3326 ghostscript- security update

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 17 sierpnia 2015, 09:35

A u mnie działa...

Awatar użytkownika
szelma
Beginner
Posty: 185
Rejestracja: 02 sierpnia 2014, 10:45

Post autor: szelma » 17 sierpnia 2015, 10:07

U mnie również ta sama sytuacja.Widocznie coś od nich,w nocy jeszcze działało

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 17 sierpnia 2015, 10:18

Dobra, u mnie działa, bo mam inne repo główne, z ftp.debian mam tylko jessie-proposed-updates i to akurat działa.

Bodzio
Junior Member
Posty: 599
Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:35

Post autor: Bodzio » 17 sierpnia 2015, 11:19

Polski serwer coś zdechł. Może po deszczu, upale, burzy :p
Wystarczy zmienić literki pl na np. de - zrobić update i działa

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 683
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Post autor: saturno » 17 sierpnia 2015, 15:19

U mnie podobnie z tym że system chce aktualizować aż za bardzo:

Kod: Zaznacz cały

apt-get upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Obliczanie aktualizacji...Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  libgphoto2-6
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
  geoip-database gpart hedgewars hedgewars-data libgphoto2-l10n libnet-dbus-perl libpcap0.8 libvdpau1 libvdpau1:i386 lintian python-six
  python3-six smtube supertuxkart supertuxkart-data xserver-xorg-video-intel
16 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 520 MB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 205 MB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] n
Przerwane.
Dobrze że używam do aktualizacji Synaptica i się spostrzegłem, bo bym pociągnął nieświadomie aktualizacje z Backports!

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2988
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 17 sierpnia 2015, 20:54

U mnie na stretch podobnie jak w poście nr 1.
Po zmianie głównych repozytoriów na de ruszły aktualizacje razem z aktualizacją jądra z 4.0 do 4.1.
W zasadzie od kilku dni nie miałem aktualizacji co mnie zdziwiło, bo na testingu praktycznie co dzień coś się pojawia.
Najwyraźniej polski serwer ma problemy.

Awatar użytkownika
paolus
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 11 kwietnia 2007, 12:29
Lokalizacja: Stolica

Post autor: paolus » 17 sierpnia 2015, 22:31

Tymczasowe rozwiązanie.
apt-get -o Acquire::Check-Valid-Until=false update

ODPOWIEDZ