Apache - par

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 936
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 14 maja 2015, 14:44

Tylko dla pliku z sites-available. W katalogu /var/www/html nie musisz zmieniać.

saszaw90
Posty: 47
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, 18:40

Post autor: saszaw90 » 14 maja 2015, 15:04

Ok zrobiłem tak. A zawartość taka sama jak w pierwszym poście.

Po wykonaniu polecenia a2ensite nowa-strona.conf wyświetliło mi się

Kod: Zaznacz cały

Enabling site strona-testowa.
To activate the new configuration, you need to run:
service apache2 reload
Wykonałem polecenie service apache2 reload.

Wchodzę na przeglądarkę, wpisuje www.nowa-strona.pl to nie wyświetla mi się :(

Przez localhost/nowa-strona.pl to mi się wyświetla. To tak miało być?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2123
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 15 maja 2015, 09:33

A domenę nowa-strona.pl jak masz skonfigurowaną?
Skąd twój komputer ma wiedzieć gdzie jej szukać?
albo skonfiguruj domenę w dnsie albo w pliku hosts.

saszaw90
Posty: 47
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, 18:40

Post autor: saszaw90 » 15 maja 2015, 12:42

Czyli sposób jaki opisałem, to strona wyświetla się pod stroną localhost/[nazwa_domeny], tak?

Mam kolejny problem:

Otóż testuje sobie. Wgrałem sobie inną nową domenę. Aktywuję tą domenę i nie mogę zrestartować apache'a, bo wyskakuje mi taki komunikat

Kod: Zaznacz cały

Job for apache2.service failed. See 'systemctl status apahce2.service' and journalctl -xn' for details.
systemctl status apahce2.service

Kod: Zaznacz cały

Process: 1335 ExecReload=/etc/init.d/apache2 reload (code=exited, status=1/FAILURE)
maj 15 12:35:09 debian systemd[1]: Reload failed for LSB: Apache2 web server.
journalctl -xn

Kod: Zaznacz cały

maj 15 12:35:09 debian systemd[1]: Reload failed for LSB: Apache2 web server.
Niepełne wpisy, ale skopiowałem te co było zaznaczone na czerwono. Dlaczego tak się dzieje?

Jak wyłączę ten host wirtualny (poprze z polecenie a2dissite [nazwa_domeny.conf]) to mogę bez problemu mogę zrestatować apache'a.

Nawet odnistalowałem apache'a wraz z php5 wraz z konfiguracją i na nowo zainstalowałem. Znów taki problem występuje.

Owszem spróbowałem z domeną pod inną nazwą i tak samo jest :(

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2123
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 15 maja 2015, 15:29

To nie Windows, żeby z problemem konfiguracyjnym pomogła reinstalacja.
Zrobiłeś błąd w pliku tej domeny i tyle.

saszaw90
Posty: 47
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, 18:40

Post autor: saszaw90 » 15 maja 2015, 18:10

Naprawione.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6226
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 15 maja 2015, 18:39

to sa uprawnienia dla katalogu

mblazeji2
Posty: 23
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:47
Lokalizacja: /dev/random

Post autor: mblazeji2 » 19 maja 2015, 09:35

Prawdopodobnie dalej masz błąd w configu tego virtual hosta. Poniżej przedstawiam mój config domeny pod którą działa forum oparte na php. Skopiuj go i przystosuj pod swoje potrzeby.

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *:80>
    ServerName forum.xxx.pl
    ServerAdmin xxx@gmail.com

    DocumentRoot /var/www-xxx_pl-forum
    <Directory />
        Options FollowSymLinks
        AllowOverride All
    </Directory>
    <Directory /var/www-xxx_pl-forum/>
        Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
        AllowOverride All
        Order allow,deny
        allow from all
    </Directory>

    ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
    <Directory "/usr/lib/cgi-bin">
        AllowOverride None
        Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch
        Order allow,deny
        Allow from all
    </Directory>

    ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log

    # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
    # alert, emerg.
    LogLevel warn

    CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
</VirtualHost>


ODPOWIEDZ