Przenoszenie HDD na SSD

Ogólne pytania dotyczące systemu
Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Przenoszenie HDD na SSD

Post autor: Globals » 05 stycznia 2014, 16:19

Witam
Jak przenieść dane i partycje z 1 TB na dysk SSD 128gb.?Całe dane zajmują 62 gb

Awatar użytkownika
pone13
Beginner
Posty: 337
Rejestracja: 30 listopada 2007, 20:59
Lokalizacja: Leszno

Post autor: pone13 » 05 stycznia 2014, 16:51

Użyj clonzilla, można sklonować dysk skalując wielkość partycji w dół, oczywiście jeżeli ilość wolnej przestrzeni na nowym dysku na to pozwala.
Jednak w przypadku ssd zainstalowałbym system na czysto i przekopiował dane po instalacji ze względów wydajnościowych.
Weź pod uwagę wytyczne dotyczące optymalizacji systemu na dysku ssd, w szczególności wytyczne dot. wyrównania partycji: https://wiki.debian.org/SSDOptimization.
Może to znacząco wpłynąć na wydajność i żywotność dysku.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6177
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 05 stycznia 2014, 20:36

Podmontuj i skopiuj za pomocą np. mc, rsync

Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Post autor: Globals » 05 stycznia 2014, 21:57

Ale partycje najlepiej z czego sobie utworzyć ? bo przez mc czy rsyn sie nie utworzą

Awatar użytkownika
pone13
Beginner
Posty: 337
Rejestracja: 30 listopada 2007, 20:59
Lokalizacja: Leszno

Post autor: pone13 » 05 stycznia 2014, 22:52

Odpowiedź to: fdisk lub graficznie (windows style): gparted.
Zakładane partycje warto wyrównać do wielkości strony żeby zminimalizować zapisy pomiędzy blokami, chyba że będziesz używał tylko jednej partycji to się tym nie przejmuj.
Szczegóły masz opisane tutaj: http://www.linux-mag.com/id/8397/.

Globals
Posty: 53
Rejestracja: 21 maja 2011, 21:00

Post autor: Globals » 05 stycznia 2014, 23:13

Tak tylko jednej.Ale swap w SSD dysku tworzyć TAK czy NIE ? A jak później przeniosę wszystkie dane za pomocą mc to dysk mi wstanie czy coś jeszcze bedę musiał wykonać ?

Awatar użytkownika
pone13
Beginner
Posty: 337
Rejestracja: 30 listopada 2007, 20:59
Lokalizacja: Leszno

Post autor: pone13 » 05 stycznia 2014, 23:43

Jeżeli masz ponad 4GB ramu i nie będziesz korzystać z hibernacji to możesz w ogóle nie korzystać z partycji swap.
W przeciwnym wypadku powinieneś ją utworzyć w rozmiarze co najmniej równym wielkości zainstalowanej pamięci ram, żeby hibernacja mogła funkcjonować (cała zawartość pamięci ram musi być przepisana na swap).
Gdzie umieścić partycję swap? Jeżeli:
1. Masz jeden dysk w komputerze (ssd), więc partycję swap umieszczasz na nim
2. Masz jeden dysk ssd, oraz jeden lub więcej klasycznych (mechanicznych) dysków, w tej sytuacji możesz umieścić partycję swap na dysku ssd - większe prędkości dostępu, ale mniejsza żywotność dysku poprzez zwiększenie ilości potencjalnych zapisów, lub na dysku mechanicznym - wolniejsza hibernacja.

Co do kopiowania danych ze starego dysku to musisz sprecyzować co chcesz skopiować.
System zainstalowałbym na świeżo i skonfigurował wedle potrzeb, kopiując przy tym ze starego dysku pliki konfiguracyjne poszczególnych usług np. serwera apache, samby, etc. żeby nie robić tego niepotrzebnie od początku.
Pozostanie ci skopiowanie zawartości katalogu /home (jeżeli ma on znajdować się na tym samym dysku?) ze starego dysku za pomocą cp lub rsync.
Pozostałych katalogów jak np /var, /usr, /bin, etc. nie kopiuj, chyba że masz w /var jakieś dane w postaci stron www czy baz danych SQL to skopiuj tylko te dane.
Ważne żeby podczas instalacji systemu utworzyć użytkownika o tej samej nazwie jak na 'starym' dysku, unikniesz w ten sposób poprawiania uprawnień do plików w katalogu domowym.

Osobiście używam w dwóch laptopach dysku ssd na partycję root oraz swap w parze z dyskiem klasycznym z oddzielnymi partycjami na katalog /home, /var.
Możesz też po prostu sklonować stary dysk na nowy za pomocą dystrybucji clonezilla, jednak w przypadku dysków ssd nie jest to zalecane i pogorszy znacznie jego wydajność.
Zachowaj zawartość 'starego' dysku na jakiś czas, dopóki nie będziesz pewien że jest już nieaktualna.

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner
Posty: 339
Rejestracja: 08 lipca 2007, 14:55
Lokalizacja: LDZ

Post autor: ryba84 » 12 stycznia 2014, 23:03

pone13 pisze:Odpowiedź to: fdisk lub graficznie (windows style): gparted.
Zakładane partycje warto wyrównać do wielkości strony żeby zminimalizować zapisy pomiędzy blokami, chyba że będziesz używał tylko jednej partycji to się tym nie przejmuj.
Szczegóły masz opisane tutaj: http://www.linux-mag.com/id/8397/.
Nie przenoś systemu za pomocą MC. Stracisz uprawnienia do plików. Poza tym nie próbuj kopiować systemu plików z działającego systemu. Nabawisz się problemów. Najlepiej zrób to z poziomu jakiegoś livecd za pomocą rsync z odpowienimi opcjami:

Kod: Zaznacz cały

rsync -avx /scieżka do zamontowanego starego dysku/* /scieżka do zamontowanego nowego dysku/

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6177
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 13 stycznia 2014, 22:19

MC przeciez ma funkcję pozostawianie uprawnień...

Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner
Posty: 277
Rejestracja: 10 października 2012, 21:58

Post autor: ArnVaker » 13 stycznia 2014, 22:28

Z odpalonego systemu też można. :)

ODPOWIEDZ