Debian i 300MB ramu - zabijanie aplikacji, partycja wymiany na VPS-ie

Ogólne pytania dotyczące systemu
modrih
Posty: 13
Rejestracja: 20 lipca 2009, 18:56

Debian i 300MB ramu - zabijanie aplikacji, partycja wymiany na VPS-ie

Post autor: modrih » 25 listopada 2013, 11:33

Witam!

Mam do dyspozycji VPS-a z 300MB ramu, ale nie mogę tam uruchomić niczego by spać spokojnie. Dlaczego? Dlatego, że Linux zabija procesy, które mu się nie podobają i prawdopodobnie, które zużywają zbyt dużo RAM-u. W tym momencie chodzi mi o Webmina. Nie mogę z niego korzystać - bo wystarczy, że otworzę jakąś stronę konfiguracyjną w przeglądarce i zaraz widzę (chwilowe) zajęcie ramu 150 / 200MB. W tym momencie łapie się za głowę. Bo na początku tego milenium - taka ilość ramu wystarczyła by spokojnie na serwer www i to ze środowiskiem graficznym - a teraz nie mogę jednej strony załadować z kilkoma obrazkami bo Debian zabija mi ten proces.

Zmierzam do dwóch pytań:
  1. Czy istnieje możliwość zwiększenia rozmiaru partycji wymiany bez zmiany partycjonowania (chodzi mi o użycie dysku twardego jako pamięci RAM - w tym wypadku jest to dysk SSD, więc o szybkim czasie dostępu). Niestety jest to VPS więc pewne polecenia "w kontenerze" mogą być niedopuszczalne.
  2. Jak domniemam, nic nie zrobię z zabijaniem procesu, który pochłania pamięć RAM ze względu, że system dba pewnie o swoją stabilność i po prostu nie może przekroczyć granicy wielkości pamięci operacyjnej?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 listopada 2013, 11:47

A co to za twór?
pamięci SWAP

modrih
Posty: 13
Rejestracja: 20 lipca 2009, 18:56

Post autor: modrih » 25 listopada 2013, 11:48

Czyli poprawnym jest "partycja SWAP", "plik wymiany". etc.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 listopada 2013, 11:54

Z tego co gdzieś przeczytałem, to webnin nie jest obecnie najlepszym rozwiązaniem do zarządzania systemem.

Jak znajdę artykuł to wkleję odnośnik, chyba, że ktoś to wcześniej potwierdzi.

modrih
Posty: 13
Rejestracja: 20 lipca 2009, 18:56

Post autor: modrih » 25 listopada 2013, 11:54

Teraz zrobiło się to oczywiste. Czyli w Linuksie nie mogę mieć tak jak w Windows coś na kształt pamięci wirtualnej?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 listopada 2013, 12:13

Nawet w Wikipedii jest o tym informacja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Webmin

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 25 listopada 2013, 12:40

Webin jest niebezpieczny z tego powodu centralizacji zarządzania. Gdy go przejmiesz kontrolujesz wszystko...

Może hosting ma zabezieczenia jakieś. Radze usuń tego webmina i zacznij zarządzać z konsoli serwerem. Przynajmniej się czegoś nauczysz. A nie klikać. Klikanie w zabawach serwerowych jest dla lamerów...
A może ten webmin jest spreparowany i robi to co nie powinien w pewnych sytuacjach?

modrih
Posty: 13
Rejestracja: 20 lipca 2009, 18:56

Post autor: modrih » 25 listopada 2013, 23:34

Odinstaluję webadmina. Ale reasumując, jak uruchomię Apache z PHP i MySQL i obciążę go, to też się wysypie, tak? Z powodu małej ilości ramu?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6230
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 26 listopada 2013, 11:14

No tak. Wszystrko zależy od obciążenia

Awatar użytkownika
diabel
Posty: 8
Rejestracja: 20 grudnia 2013, 05:08
Lokalizacja: Zielona Góra

Post autor: diabel » 20 grudnia 2013, 08:15

Witam,

wszystko zależy jak masz to pokonfigurowane, w php możesz ograniczyć ram w samej konfiguracji oraz obsługę dodatkowych rzecz, jeśli chodzi o Apache to już kwestia MPM najczęściej (warto wyłączyć zbędne moduły swoją drogą) oraz narzędzia ab,logstalgia, było jeszcze jedno fajne narzędzie do monitorowania apache, ale zapomniałem nazwy :/. Pomyślałbym ogólnie nad zmianą na nginx, co do mysql, migrowałbym na mariadb oraz przejrzał my.cnf jeśli chodzi o limit połączeń, join,tmp,sort,read _*buffer* oraz innodb_* . Powyłączaj zbędne procesy, ustawienia w cron, warto też przejrzeć logi czy nie są zbyt wielkie, zakładając, że np. log ma 4GB w zależności od programu może być problem z otwarciem go przez aplikacje gdyż plik jest duży a załadowanie dużej porcji danych do pamięci wiąże się z jej zajętością i zabiciem procesu zapewne przez OOM. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ