Witam serdecznie wszystkich użytkowników na forum, jako że jest to mój pierwszy post a i znajomość Debiana też nie zachwyca.
Niestety, po instalacji paru programów, środowisk graficznych (do testowania) pojawił się komunikat o braku wolnego miejsca na partycji var.
Proszę o podpowiedź jak można zwolnić miejsce na tej partycji lub też przesunąć trochę wolnego miejsca z innych partycji. Dysk ma 500GB więc miejsce jest, ale niestety jak widać trochę źle rozplanowane.
Tak prezentują się partycje:
[ATTACH=CONFIG]4426[/ATTACH]
Tak prezentuje się partycja var od środka.
[ATTACH=CONFIG]4427[/ATTACH]
Jeśli coś źle zrobiłem (napisałem), umieściłem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość dla początkującego fana Debiana.
[+] Ma
To jest katalog do którego apt ściąga pakiety przed instalacją, trzeba go co pewien czas opróżniać. Jako root wpisz:
Kod: Zaznacz cały
apt-get clean
Porada zadziałała w 100%, a w sumie to w 80% bo z 0% wolnego miejsca zrobiło się 80%, ale tak już może zostać.
Zainstalowałem jeszcze program Gparted. Chciałem zmienić rozmiar partycji, lecz mam nieaktywną tą funkcję na każdej partycji.
Dziękuję bardzo za poradę.
Problem rozwiązany.
Edycja:
Jak tak patrzę na wykres tych partycji to myślę, że już niedługo będę miał ten sam problem z partycją /usr.
Przy następnej instalacji chyba zrezygnuję z partycji /var i /usr.
Zainstalowałem jeszcze program Gparted. Chciałem zmienić rozmiar partycji, lecz mam nieaktywną tą funkcję na każdej partycji.
Dziękuję bardzo za poradę.
Problem rozwiązany.
Edycja:
Jak tak patrzę na wykres tych partycji to myślę, że już niedługo będę miał ten sam problem z partycją /usr.
Przy następnej instalacji chyba zrezygnuję z partycji /var i /usr.
Re: [+] Mało miejsca na partycji /var
Linki podane przez fnmirk są nieaktualne.
Re: [+] Ma
Bo pochodzą ze starego forum.
Przy okazji, złota łopata.
Zamykam.
Przy okazji, złota łopata.
Zamykam.