Tłumaczenie opisów pakietów Debiana

Ogólne pytania dotyczące systemu
mickul
Posty: 16
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 02:05

Post autor: mickul » 27 czerwca 2009, 02:42

Ja to rozumiem w ten sposób, że: wiersze łamią się automatycznie nam, w polu edycji, ale jeśli się tego nie zrobiło manualnie (enterem), to serwer ignoruje to automatyczne łamanie i nie należy się nim przejmować. Zresztą w opisach przesłanych na serwer, faktycznie nie zauważyłem żadnych problemów z łamiącymi się w dziwnych miejscach liniami.

Wyjaśniłem Ci, czy nie zrozumiałem Twoich wątpliwości i bredzę od rzeczy?
;-)

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 27 czerwca 2009, 03:01

Wolę mieć pewność i jakieś pojęcie jak to jest później interpretowane. ;)
Zauważ jak to wygląda na podglądzie rewizji.

Kod: Zaznacz cały

Diff to previous revision (Old Version)(New Version)
 Ten pakiet dostarcza plik /usr/share/dict/polish, zawierający listę
 polskich słów. Lista może być użyta przez korektoryprogramy sprawdzające pisownię
 ioraz programy
 takie jak look(1).
Trochę posiekane łamania linii. Choć w polu tłumaczenia wygląda to ok. Dodatkowo dochodzi jeszcze to jak to wszystko widać w konsoli. Nie łamane enterem długie zdanie powinno być zawijane przez konsole zgodnie z jej szerokością, łamane enterem w wąskiej konsoli może(?) robić sieczkę. Np:

Kod: Zaznacz cały

qqqqqq qqqqqqq qqqqqqq qqqqqqq
qqqqq
qqqqqqqq qqqqqq qqqqq qqqqqqqq 
qqqqq
Zamiast iść jednym ciągiem. To oczywiście wszystko kwestia tego jak te opisy są przetwarzane. Dlatego pytam. :mrgreen:

mickul
Posty: 16
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 02:05

Post autor: mickul » 27 czerwca 2009, 03:19

Przeprowadziłem dowód rzeczowy :-) Oto i on:

Przykładowy opis pakietu, który w DDTP jest całkiem poszatkowany (przepraszam że po niemiecku, ale nie chciało mi się długo szukać)

Na stronie http://packages.debian.org/de/squeeze/wesnoth jest wszystko ok. Domniemywam, że w konsoli też będzie w porządku :-)

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 27 czerwca 2009, 03:53

Ja bym nie był taki pewny, weź u siebie jakis terminal i wrzuć.

Kod: Zaznacz cały

aptitude show subtitleeditor
U mnie cała lista obsługiwanych formatów leci ciurkiem zamiast w kolumnie. Może to te "o" robią krecią robotę zamiast "*"

mickul
Posty: 16
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 02:05

Post autor: mickul » 27 czerwca 2009, 13:19

Sprawa wygląda tak:
  • * entery wprowadzone ręcznie są ignorowane (sprawdziłem i jestem tego pewien),
    * aby złamać linię należy rozpocząć ją spacją,
    * aby stworzyć nowy akapit należy rozdzielić go linią z kropką (to akurat oczywiste i musi być zsynchronizowane z oryginałem)
Być może w tym przypadku, który podałeś jest to celowo podane ciurkiem, bo inaczej opis byłby strasznie długi.

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 27 czerwca 2009, 13:23

Sęk w tym, że ma być kolumna. Miałem wczoraj ten pakiet na rozkładzie i wciąz jest u mnie na liście :) . Może faktycznie pododaje spacje bo ich nie ma.

Ps. Spacje dodane i już na opisie widac, że nie działaja, w/g mnie powinny być gwiazdki, żeby kolumna sie utrzymała.

mickul
Posty: 16
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 02:05

Post autor: mickul » 27 czerwca 2009, 13:33

W poradzie z okna edycji ("Textwrapping note") jest mowa o spacjach, natomiast o gwiazdkach cisza :-?

yantar
Member
Posty: 1225
Rejestracja: 07 czerwca 2007, 21:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: yantar » 16 października 2009, 00:05

Gdyby ktoś się chciał zapoznać trochę bardziej szczegółowo z projektem DDTP "od kuchni".
http://jakilinux.org/linux/debian/proje ... w-debiana/

Andrzej Stanek
Posty: 1
Rejestracja: 10 listopada 2009, 16:23

Post autor: Andrzej Stanek » 10 listopada 2009, 16:37

Drogie koleżanki i koledzy... :-)
mam taki problem: nie jestem w stanie wejść na DDTPS. Ostatnio coś tam nie zaglądałem przez dłuższy czas a jak spróbowałem wejść niedawno to się nie dało. Strona się ładuje i ładuje... a w końcu się nie załaduje :-| Próbowałem tam wejść kilka razy w ciągu kilku dni i lipa... Czy wie ktoś z was co tam się dzieje? Czy wam DDTPS funkcjonuje dobrze? A może w międzyczasie jak mnie tam nie było przez jakiś czas to się coś pozmieniało? (chociaż w to wątpię bo jest link do DDTPS na stronie debiana :-P )

Za jakieś sensowene info na ten temat z góry dziękuję :-D

Awatar użytkownika
Torque
Posty: 37
Rejestracja: 10 marca 2009, 16:06
Lokalizacja: Dolna Posada

Post autor: Torque » 10 listopada 2009, 17:40

Ja również od ponad tygodnia mam problem z wejściem na DDTPS. Gdzieś (niestety, nie pamiętam już gdzie) mignęła mi informacja o tworzeniu forum projektu, może to problemy związane z przebudową strony. Jestem ciekaw co się stało.

ODPOWIEDZ