Blokowanie portu

Zagadnienia bezpieczeństwa w systemie
hepa
Posty: 8
Rejestracja: 07 maja 2018, 19:56

Re: Blokowanie portu

Post autor: hepa » 12 września 2018, 14:36

Spróbuj:
sudo ufw allow <nr_portu>

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 237
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Blokowanie portu

Post autor: lizard » 12 września 2018, 16:50

Pokaż wyniki działań poleceń wykonanych jako root: "ip a s" i "ip r s".

Fredx121
Posty: 14
Rejestracja: 11 września 2018, 13:11

Re: Blokowanie portu

Post autor: Fredx121 » 13 września 2018, 08:36

Kod: Zaznacz cały

root@serv251085:~# ip a s
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:25:90:e1:a6:f0 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 185.38.251.85/25 brd 185.38.251.127 scope global eth0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::225:90ff:fee1:a6f0/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: eth1: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN group default qlen 1000
    link/ether 00:25:90:e1:a6:f1 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
root@serv251085:~# ip r s
default via 185.38.251.1 dev eth0
185.38.251.0/25 dev eth0  proto kernel  scope link  src 185.38.251.85
root@serv251085:~# sudo
-bash: sudo: command not found
root@serv251085:~# ufw allow 8090
Skipping adding existing rule
Skipping adding existing rule (v6)
root@serv251085:~#

oto wyniki "ip a s" oraz "ip r s"

komenda ufw allow 8090, nie odblokowala go, wyskoczyl komunikat :

Kod: Zaznacz cały

root@serv251085:~# ufw allow 8090
Skipping adding existing rule
Skipping adding existing rule (v6)

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1920
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Blokowanie portu

Post autor: LordRuthwen » 13 września 2018, 08:53

Jesteś pewny, że serwer na nim słucha?

Kod: Zaznacz cały

netstat -nltup

Fredx121
Posty: 14
Rejestracja: 11 września 2018, 13:11

Re: Blokowanie portu

Post autor: Fredx121 » 13 września 2018, 09:08

Podczas uruchamiania serwera na tym porcie mam komunikat, że 8090 jest juz w uzyciu, aleten port nie jest uzywany przez nic innego.

Uruchomienie serwera na porcie :

Kod: Zaznacz cały

root@serv251085:/home/serwery/disco# ./sc_serv &
[1] 15847
root@serv251085:/home/serwery/disco# 2018-09-13 09:05:29        WARN    [CONFIG] Invalid item on line 11 of /home/serwery/disco/sc_serv.conf -> `realtime'
2018-09-13 09:05:29     INFO    *********************************************************************
2018-09-13 09:05:29     INFO    **        SHOUTcast Distributed Network Audio Server (DNAS)        **
2018-09-13 09:05:29     INFO    **    Copyright (C) 2014-2017 Radionomy SA, All Rights Reserved    **
2018-09-13 09:05:29     INFO    *********************************************************************
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] SHOUTcast DNAS/posix(linux x64) v2.5.5.733 (Oct  9 2017)
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] PID: 15847
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Saving log output to `/tmp/sc_serv.log'
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Automatic log rotation interval: 1 day
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Loaded config from `/home/serwery/disco/sc_serv.conf'
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Calculated CPU count is 4 -> 1 CPU specified to be used
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Limited to 65536 file descriptors [relates to ulimit -n]
2018-09-13 09:05:29     INFO    [MAIN] Starting 1 network thread
2018-09-13 09:05:29     ERROR   [MICROSERVER] Error opening port 8090 because could not bind to any  // adres ip źródła dowolny:8090 because address already in use

Komenda : netstat -nltup

Kod: Zaznacz cały

root@serv251085:~# netstat -nltup
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 0.0.0.0:22              0.0.0.0:*               LISTEN      700/sshd
tcp        0      0 127.0.0.1:25            0.0.0.0:*               LISTEN      914/exim4
tcp        0      0 255.255.255.255:8090    0.0.0.0:*               LISTEN      989/sc_serv
tcp        0      0 255.255.255.255:8091    0.0.0.0:*               LISTEN      989/sc_serv
tcp        0      0 0.0.0.0:8000            0.0.0.0:*               LISTEN      983/sc_serv
tcp        0      0 0.0.0.0:8001            0.0.0.0:*               LISTEN      983/sc_serv
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN      700/sshd
tcp6       0      0 ::1:25                  :::*                    LISTEN      914/exim4
udp        0      0 185.38.251.85:123       0.0.0.0:*                           640/ntpd
udp        0      0 127.0.0.1:123           0.0.0.0:*                           640/ntpd
udp        0      0 0.0.0.0:123             0.0.0.0:*                           640/ntpd
udp6       0      0 fe80::225:90ff:fee1:123 :::*                                640/ntpd
udp6       0      0 ::1:123                 :::*                                640/ntpd
udp6       0      0 :::123                  :::*                                640/ntpd

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1920
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Blokowanie portu

Post autor: LordRuthwen » 13 września 2018, 09:15

Coś słucha:

Kod: Zaznacz cały

tcp        0      0 255.255.255.255:8090    0.0.0.0:*               LISTEN      989/sc_serv
Ale tu masz coś zrypane w konfiguracji samego serwera, nie znam tego softu, ale zamiast 255.255.255.255 powinno tam być albo zbindowane IP na jakim ma słuchać, albo 0.0.0.0 - czyli że słucha na każdym.
Przejrzyj całą konfigurację.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2564
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Blokowanie portu

Post autor: dedito » 13 września 2018, 10:34

Uruchomione są 4 instancje tego serwera, każdy na swoim porcie w tym też na tym co niby wg Ciebie nic nie miało słuchać.
Ubij to i wtedy eksperymentuj ze zmianą portu.

Fredx121
Posty: 14
Rejestracja: 11 września 2018, 13:11

Re: Blokowanie portu

Post autor: Fredx121 » 14 września 2018, 16:21

Niestety nie pomogło. Ale, zrobilem calkowita reinstalacje serwera, sprawdzilem konf. iptables (jest czysto), skorzystalem z tego poradnika : https://wiki.debian.org/iptables .
Do pliku /etc/iptables.test.rules , dodałem

Kod: Zaznacz cały

*filter

# Allows all loopback (lo0) traffic and drop all traffic to 127/8 that doesn't use lo0
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT ! -i lo -d 127.0.0.0/8 -j REJECT

# Accepts all established inbound connections
-A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

# Allows all outbound traffic
# You could modify this to only allow certain traffic
-A OUTPUT -j ACCEPT

# Allows HTTP and HTTPS connections from anywhere (the normal ports for websites)
-A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
-A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT

# Allows SSH connections 
# The --dport number is the same as in /etc/ssh/sshd_config
-A INPUT -p tcp -m state --state NEW --dport 22 -j ACCEPT

# Now you should read up on iptables rules and consider whether ssh access 
# for everyone is really desired. Most likely you will only allow access from certain IPs.

# Allow ping
#  note that blocking other types of icmp packets is considered a bad idea by some
#  remove -m icmp --icmp-type 8 from this line to allow all kinds of icmp:
#  https://security.stackexchange.com/questions/22711
-A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 8 -j ACCEPT

# log iptables denied calls (access via 'dmesg' command)
-A INPUT -m limit --limit 5/min -j LOG --log-prefix "iptables denied: " --log-level 7

# Reject all other inbound - default deny unless explicitly allowed policy:
-A INPUT -j REJECT
-A FORWARD -j REJECT

COMMIT

Zrobilem test za pomoca tej strony: https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

Gdy usunę tą linijke, port jest zamkniety

Kod: Zaznacz cały

-A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
Ale gdy chce odblokowac port 70, 90 , 8010 czy jakikolwiek to niestety port nadal jest zamkniety. Mam pytanie, czy apache moze blokowac tam dostep ?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2564
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Blokowanie portu

Post autor: dedito » 14 września 2018, 16:36

Sprawdzaj z poziomu LAN.

Fredx121
Posty: 14
Rejestracja: 11 września 2018, 13:11

Re: Blokowanie portu

Post autor: Fredx121 » 18 września 2018, 18:30

Wszystkim dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. Wszystkie posty, z waszej strony były poprawne, okazało się, że w pliku .conf skryptu shoutcasta nie moze byc spacji miedzy liniami.

ODPOWIEDZ