[+] SSH putty

Zagadnienia bezpieczeństwa w systemie
ano
Posty: 38
Rejestracja: 03 sierpnia 2015, 14:18

[+] SSH putty

Post autor: ano » 11 października 2016, 06:48

Witam
pytanie pewno banalne, lecz wyskakuje mi teraz błąd, może czegoś zapomniałem
utworzyłem klucze na linuxie (bez hasła, żeby było łatwiej), skopiowałem je przez ftp, klucz prywatny przerobiłem puttygenem na .ppk, dodałem auto-login i ścieżkę, i nic nadal woła hasła, czyżbym jeszcze coś po stronie serwera zapomniał? utworzyłem dla usera nie roota

Thx za odpowidzi z góry
Ostatnio zmieniony 16 października 2016, 21:52 przez ano, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1962
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: SSH putty

Post autor: LordRuthwen » 11 października 2016, 07:16

Włącz logowanie lub gadatliwość putty i zobacz co tam będzie.
Na serwerze też masz logi.

ano
Posty: 38
Rejestracja: 03 sierpnia 2015, 14:18

Re: SSH putty

Post autor: ano » 11 października 2016, 07:36

Nie zrozumiałem, mógłbyś powiedzieć dokładniej?
jest funkcja przy tworzeniu maszynki aby utworzyć od razu z kluczem ale na roota więc raczej mnie to nie interesuje ale reinstalowałem i o dziwo działa. znaczy ze po stronie serwera czegoś nie zrobiłem.
Po stronie serwera wykonałem tylko ssh-keygen, więc co jeszcze mam zrobić?
na razie rsa bez hasła więc nie powinno być to trudne

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1962
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: SSH putty

Post autor: LordRuthwen » 11 października 2016, 07:41

Od złej strony na to patrzysz, na serwerze musisz mieć dodany klucz publiczny klienta z którego się łączysz,

ano
Posty: 38
Rejestracja: 03 sierpnia 2015, 14:18

Re: SSH putty

Post autor: ano » 11 października 2016, 07:53

mam w .ssh na koncie usera, jakim poleceniem mam to dodać?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1962
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: SSH putty

Post autor: LordRuthwen » 11 października 2016, 08:19

Kod: Zaznacz cały

cat ~/.ssh/id_rsa.pub >> ~/.ssh/authorized_keys

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 248
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: SSH putty

Post autor: lizard » 11 października 2016, 11:26

Jeszcze po stronie serwera w konfiguracji SSH (/etc/ssh/sshd_config) ustawić RSAAuthentication (dla protokołu w wersji 1 - raczej już nie używanego) i PubkeyAuthentication (protokół w wersji 2) na "yes" lub zakomentować te dwie opcje (ich domyślne wartości do "yes").

ano
Posty: 38
Rejestracja: 03 sierpnia 2015, 14:18

Re: SSH putty

Post autor: ano » 11 października 2016, 20:05

Ok thx, fakt zapomniałem o przemieszczeniu klucza
na szczęście nie muszę nic innego robić

Jeszcze mam pytanko odnośnie programu pageant bo loguje się z wina, gdzie przetrzymuje hasła kluczy lub na jakiej zasadzie to działa?

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 248
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: SSH putty

Post autor: lizard » 11 października 2016, 20:30

Nie przetrzymuje. Hasło podajesz podczas dodawania klucza w pageant. Pageant przechowuje klucze w pamięci i po jego zamknięciu stamtąd znikają.

Czyżby PuTTY był lepszy od natywnej konsoli?

ano
Posty: 38
Rejestracja: 03 sierpnia 2015, 14:18

Re: SSH putty

Post autor: ano » 11 października 2016, 20:34

natywnej konsoli? mówisz o cmd? tak bez wątpienia lepszy

przy okazji ile bitów używacie? 2048 czy więcej?

ODPOWIEDZ