+plik host i dostęp do niego

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
I_TOMEK_I
Posty: 51
Rejestracja: 29 marca 2017, 09:10
Lokalizacja: Poznań

+plik host i dostęp do niego

Post autor: I_TOMEK_I » 06 kwietnia 2017, 14:06

Nie wiem czy nie powinienem wrzucić tego tematu "windowsowym" ale ponieważ wiąże się poniekąd z postawieniem SAMBY i współpracą jej z komputerami na Windowsie to rzucam zapytanie.
Doczytałem na stronie która opisuje konfigurację Samby że można sobie umilić życie i zamiast wpisywać IP w postaci cyferek które trzeba pamiętać w głowie można te IP zamapować jakimiś swoimi nazwami. Nic prostszego, wystarczy wpisać to do pliku host który w Windows znajduje się w :
C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts ( do Debiana jeszcze nie doszedłem bo nie mogę sobie poradzić z Win )
Problem w tym że za cholerę nie mogę nadpisać tego zmodyfikowanego "hosta" nawet z prawami admina. Win zgłasza że plik używany jest przez inny proces i do widzenia.
Wyłączyłem nawet UAC. Przy próbie "przejęcia" uprawnień i tak uparcie system wstawia wpis o tym że prawa należą do niego ....
Oczywiście mogę wystartować komputer na wirtualnym systemie z pena i tego hosta zmienić na śpiącym systemie, ale nie chodzi mi to żeby go potraktować młotkiem tylko zrozumieć jak rozwiązać problem w cywilizowany sposób.
Być może kolejny tego typu problem będzie w Debianie, choć pewnie Debian jest bardziej uporządkowany i logiczny niż Win....
Oczywiście pewnie jak dobrze poszukam to gdzieś znajdę rozwiązanie ale może ktoś już to robił i powie mi bez szukania po sieci .... ?
Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2017, 13:15 przez I_TOMEK_I, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3168
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: dedito » 06 kwietnia 2017, 17:02

Jeśli samba jest skonfigurowana do obsługi WINS, to nie ma potrzeby zabawy z plikiem host w Windows (przynajmniej tak było za czasów Windows 7).
Konfiguracja smb.conf pod tym kątem, wymaga zdecydowania się na jeden z dwóch scenariuszy:
1. Samba pełni rolę klienta, czyli w sieci jest już serwer WINS.
2. Samba pełni rolę serwera WINS.
https://debian-handbook.info/browse/sta ... samba.html

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 277
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: lizard » 06 kwietnia 2017, 19:18

Serwer WINS jest używany do scalania kilku sieci w jedną grupę roboczą. Pierwotnie protokół SMB wykorzystywał NetBIOS do znajdowania komputerów w sieci. Polegało to na rozgłaszaniu po sieci żądania zgłoszenia się węzła o podanej nazwie i nie wymagało dodatkowych usług jak DNS czy WINS. Ta metoda działa do tej pory we wszystkich wersjach Windows i Sambie.

Na domyślnej konfiguracji samby z dopasowanym do sieci atrybutem workgroup Debian jest wykrywany przez Windows 7 od ręki, bez DNS-ów, plików lmhosts, WINSów i zmian w %SystemRoot%\System32\drivers\etc\hosts.

Co mnie przy okazji testów bardzo ucieszyło, to plik smb.conf jest automgicznie przeładowywany po każdej zmianie.

[n]I_TOMEK_I[/b], pokaż konfigurację Samby i sieci w Debianie oraz napisz coś o komputerze (komputerach) z Windows: konfiguracja sieci (ipconfig) i groupie roboczej (net config workstation).

I_TOMEK_I
Posty: 51
Rejestracja: 29 marca 2017, 09:10
Lokalizacja: Poznań

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: I_TOMEK_I » 06 kwietnia 2017, 19:30

dedito pisze:
06 kwietnia 2017, 17:02
......
1. Samba pełni rolę klienta, czyli w sieci jest już serwer WINS.
2. Samba pełni rolę serwera WINS.
....
O nie nie .... :) za wiele tematów ciągnę jednocześnie. WINS czy DNSy na razie odpuszczam :). Na razie uczę się tego co wiąże się bardziej z Unixami.
Ale np. blokowanie wybranych adresów IP czy też nazwanie różnych sprzętów na które wchodzisz ( a ja mam ich kilka w domu ) po swojemu jest przydatne.
Tym bardziej że konfiguracja tego wydaje się banalnie prosta. Problem tylko w tym że Win bardzo "pilnuje" tego pliku bo pewnie łatwo przez jego podmianę czy konfigurację atakować system komputera. Myślę też że nie raz jeszcze będą się trafiać miejsca których system pilnuje więc zrozumienie zasady jak się do nich dostać zapewne przyda się jeszcze nie raz. Dlatego zrobiłem zapytanie, bo pewnie nie tylko mnie taka wiedza będzie przydatna. Wiem że to forum unixowe więc nie będę miał żalu jak nikt nie wie ... ale może ktoś się trafi. Jak nie ...spróbuję poszukać sam we własnym zakresie albo po książkach ....
lizard pisze:
06 kwietnia 2017, 19:18
......
pokaż konfigurację Samby i sieci w Debianie oraz napisz coś o komputerze (komputerach) z Windows: konfiguracja sieci (ipconfig) i groupie roboczej (net config workstation).
Ja z Sambą powoli walczę Lizard i myślę że z tym sobie dam radę i że za kilka dni będę potrafił świadomie sam konfigurować jej pracę na początek do prostych zastosowań.
W Debianie też jest plik host ale ponieważ mam też komputery z Windowsami a widzę fajne zastosowania dla tych funkcjonalności to chciałbym problem edycji hosta bez np. startowania innego systemu jakoś opanować ... Teraz "ręcznie" wpisuję np. adresy do 4 komputerów, routera, playera od tv, raspberry pi i innych wynalazków to czemu tego nie "zautomatyzować" a przy okazji czegoś się nauczyć ... Czy wiesz jak "dobrać się" do host pod Win 7 np. ?

Moderowano: Scalono wiadomości. Proszę pamiętać o nie pisaniu wiadomości jedna pod drugą.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3168
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: dedito » 06 kwietnia 2017, 20:16

W takim razie przenoszę do działu inne systemy.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 277
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: lizard » 06 kwietnia 2017, 21:03

I_TOMEK_I pisze:
06 kwietnia 2017, 14:06
Problem w tym że za cholerę nie mogę nadpisać tego zmodyfikowanego "hosta" nawet z prawami admina. Win zgłasza że plik używany jest przez inny proces i do widzenia.
Wyłączyłem nawet UAC. Przy próbie "przejęcia" uprawnień i tak uparcie system wstawia wpis o tym że prawa należą do niego ....
Czy na tym Windowsie działa antywirus? Jeśli tak, to go wyłącz na czas edycji pliku hosts. Zmień także uprawnienia do tego pliku:

Kod: Zaznacz cały

icacls %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts /grant użytkownicy:f
Otwórz go Notatnikiem lub innym programem, zmodyfikuj i zapisz. Następnie usuń nadane uprawnienia:

Kod: Zaznacz cały

icacls %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts /remove użytkownicy

NieGooglujMnie
Posty: 43
Rejestracja: 06 maja 2015, 12:42

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: NieGooglujMnie » 06 kwietnia 2017, 22:37

czytam ten topic, to jest błądzenie w jakiejś ślepej uliczce

nie trzeba nic na Windows ustawiać,żeby to dobrze chodziło.

ja nawet nie wiem co to jest "wins support", czy tam "dns", bo po prostu mi to działa. Mam 2 samba servery, zabezpieczone, z 5 klientów (akurat na androidzie nie patrzyłem).

co tu dożo kombinować?

Kod: Zaznacz cały

sudo systemctl status smbd
i ma być active
po każdym zmienieniu smb.conf restartujemy.

Kod: Zaznacz cały

sudo ufw status verbose
i mają być puszczone porty dla samby, u mnie jest tylko dla lokalnego "from":

Kod: Zaznacz cały

137/udp                    ALLOW       192.168.1.0/24            
138/udp                    ALLOW       192.168.1.0/24            
139/tcp                    ALLOW       192.168.1.0/24            
445/tcp                    ALLOW       192.168.1.0/24            
samba - dodaj uzytkownika, najlepiej takiego samego jak w unixie:
https://www.cyberciti.biz/faq/adding-a- ... smb-share/

ja mam inne haslo samby/unixa.

no i zabwa z smb.cnf:
tutaj pelno przykladow w siecie jak ustawic, ja generalnie polecam zainteresowac sie problematyką security: wylaczyc guest usera, korzystac z valid users, korzystac z create mask.

Ustawienie dzialania samby to kwestia 2 minut bez większego myslenia (krócej niz napisanie tego topicu), ale ustawienie calej konfiguracji na wysokim poziomie security już jest znacznie ciekawsze/wymagające.

W Windows7 daję "save credentials", zeby nie wpisywac w kółko hasła.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3168
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: dedito » 06 kwietnia 2017, 22:44

NieGooglujMnie pisze:
06 kwietnia 2017, 22:37
czytam ten topic, to jest błądzenie w jakiejś ślepej uliczce
Czy kolega zadał sobie ten trud i zauważył, że autor rozpoczyna swoją przygodę z Linuksem?

I_TOMEK_I
Posty: 51
Rejestracja: 29 marca 2017, 09:10
Lokalizacja: Poznań

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: I_TOMEK_I » 07 kwietnia 2017, 00:28

Lizard : mam na tym kompie WIN 7 . Konto administratora.
Wyłączyłem UAC+restart, wyłączyłem kartę sieciową i antywira ( mam Avasta )
wywołałem konsolę i zapodałem :

Kod: Zaznacz cały

icacls %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts /grant użytkownicy:f
przetworzono plik: C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts
Liczba plików przetworzonych pomyślnie: 1; liczba plików, których przetwarzanie
nie powiodło się: 0.

Wyedytywałem host notatnikiem i dodałem linię z mapowaniem IP na router
przy próbie zapisu dalej mam :
Proces nie może dostać dostępu do pliku ponieważ jest używany przez inny proces.
... czyli za przeproszeniem "dupa jeża" :)\
co mogę jeszcze zrobić ?
dedito pisze:
06 kwietnia 2017, 22:44
NieGooglujMnie pisze:
06 kwietnia 2017, 22:37
czytam ten topic, to jest błądzenie w jakiejś ślepej uliczce
Czy kolega zadał sobie ten trud i zauważył, że autor rozpoczyna swoją przygodę z Linuksem?
To prawda, jestem na razie "cienki Bolek" z Unixa ale tu na razie chodzi nie o Unixa a Windowsa .
Do Debiana dopiero dojdziemy :)

Moderacja: Posty scaliłem. Po raz kolejny przypominam o nie pisaniu jednej wiadomości pod drugą

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 277
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: plik host i dostęp do niego

Post autor: lizard » 07 kwietnia 2017, 17:08

Sprawdź, jaki proces blokuje dostęp do tego pliku (np. Process Explorerem lub Handle'm z wiersza polecenia), bo na sprawnym systemie nie powinieneś mieć problemów.

Drugą opcją jest jest próba modyfikacji w trybie awaryjnym.
NieGooglujMnie pisze:
06 kwietnia 2017, 22:37
nie trzeba nic na Windows ustawiać,żeby to dobrze chodziło.

ja nawet nie wiem co to jest "wins support", czy tam "dns", bo po prostu mi to działa. Mam 2 samba servery, zabezpieczone, z 5 klientów (akurat na androidzie nie patrzyłem).
Też zwróciłem na to uwagę, ale skoro autor woli pogrzebać w Windowsowym hosts, to czemu mu nie pomóc w dobiciu tego systemu. ;)

Zablokowany