Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
szymon1051
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 14:21

Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: szymon1051 » 05 czerwca 2021, 14:24

Jak przekieruje na miktoriku 80 (zewnątrz) port na 80, to apt update przestaje działać.
Ale jak przekieruje np 8007 (zewnątrz) na 80 to apt update działa.

Dlaczego tak się dzieje?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: dedito » 05 czerwca 2021, 14:40

Co to ma wspólnego z Debianem?
Przenoszę.

szymon1051
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 14:21

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: szymon1051 » 05 czerwca 2021, 14:49

To że apt jest chyba wbudowane w debiana?

I tylko to przestaje działać internet działa dalej (w przeglądarce) ale pakietów nie pobiera.

dedito pisze:
05 czerwca 2021, 14:40
Co to ma wspólnego z Debianem?
Przenoszę.

Apt na debianie na komputerze przestaje działać.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: fnmirk » 05 czerwca 2021, 15:59

szymon1051 przepraszam bardzo, a ile zamierzasz założyć tematów dotyczących tego samego zagadnienia? Napisałeś, że sobie poradziłeś, a ten temat świadczy o tym, że jednak dalej występuje ten sam problem.

Wróć do poprzedniego swojego tematu przeczytaj wszystko dokładnie, i dostarcz informacji w postaci logów, konfiguracji itp.

Prosiłem, abyś dostarczył informacje o konfiguracji sieci.
viewtopic.php?f=6&t=35896#p200441

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: dedito » 05 czerwca 2021, 20:22

szymon1051 pisze:
05 czerwca 2021, 14:49
To że apt jest chyba wbudowane w debiana?

I tylko to przestaje działać internet działa dalej (w przeglądarce) ale pakietów nie pobiera.
Apt na debianie na komputerze przestaje działać.
Jest i co z tego.
Nie mieszaj tematów.
Jak piszesz o mikrotiku to z Debianem to niema nic wspólnego.
Jak się powołujesz na problem z Debianem to go przywołaj, aby czytający wiedzieli o czym piszesz.


szymon1051
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 14:21

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: szymon1051 » 09 czerwca 2021, 00:08

Przekierowania działają.
Tylko jak np przekieruje 8003 (internet) na 80 lokalny to działa wszystko apt-get update, internet w przeglądarce i dostęp do serwera z zewnątrz.
Natomiast jak przekieruje 80 (internet) na 80 lokalny nie działa apt-get update oraz apt-get install ale internet w przeglądarce działa oraz dostęp do serwera z zewnątrz.

Więc to chyba nie problem przekierowań.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: fnmirk » 09 czerwca 2021, 09:15

Przedstaw jakiś poglądowy rysunek sieci.

szymon1051
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 14:21

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: szymon1051 » 09 czerwca 2021, 10:26

router od dostawcy -> mikrotik -> komputer

na routerze dostawcy proty przekierowane a adres mikrotika
a na mikrotiku na adres komputera

Na routerze dostawcy jest nat i potem na mikrotiku też nat masquerade.

Na routerze dostawcy jest 80 przekierowane na 80 na mikrotik i działa apt-get update dopiero jak na mikrotiku włączę dalej 80 na 80 to apt-get update wariuje.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8105
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Przekierowanie 80 na 80 port blokuje apt update. Dlaczego?

Post autor: fnmirk » 09 czerwca 2021, 15:39

Skoro to jest jeden komputer to mikrotik nie jest potrzebny. A jak chcesz sprawdzać jak działają takie ustawienia to dokumentacja w rękę i kombinuj.
https://www.netfilter.org/
Wydaje mi się, że ustawiłeś jakieś reguły, które są wzajemnie sprzeczne. Moim zdaniem logiczna ta twoja sieć nie jest.

Dodane:
Nie podajesz pełnych informacji, a oczekujesz pomocy. Łączysz wirtualizację z fizycznym układem i uważasz, że znajdziemy rozwiązanie. Ja wróżyć nie potrafię. Powodzenia.

ODPOWIEDZ