Firebird problem na Slackware

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
newslack
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2019, 15:40

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: newslack » 10 czerwca 2019, 19:25

Instaluje wersję z paczki LINUX AMD 64, wersję Slackware mam 64 bitową, a procesor Intel Core Q9400.
Może ta paczka Firebirda nie jest dostosowana do mojego sprzętu? albo coś maszyna wirtualna nawala? Próbowałem wersje 32 bitową, ale tam to już kompletnie zainstalować nawet się nie da. Pomyślałem, że może mimo tego komunikatu firebird startuje, ale nic nie mam w procesach.

mariaczi
Member
Posty: 1305
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: mariaczi » 10 czerwca 2019, 21:44

Zainstaluj z tar.gz'ta, nie z rpm'a. Podaj output z komendy

Kod: Zaznacz cały

./install.sh

newslack
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2019, 15:40

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: newslack » 11 czerwca 2019, 16:16

No cały czas robiłem z tar.gz a nie z rpm, ponieważ gdzieś wyczytałem, że w slacku instalacja z rpm nie jest zalecana? (prawda to?)
1. Pobrałem https://firebirdsql.org/en/firebird-2-5-8/#Linux_x86
LINUX AMD 64
Superclassic/Classic server, compressed tarball
January 5, 2018

2. Wrzuciłem ściągnięta paczke do /tmp/firebirdinstall i wpisałem:
cd /tmp/firebirdinstall
tar -xzvf FirebirdCS-2.5.8.27089-0.amd64.tar.gz
cd FirebirdCS-2.5.8.27089-0.amd64
./install.sh

Jak wyskoczyło:
Please enter new password for SYSDBA user:
wpisałem testowe 8-znakowe hasło dla testu: masterkey

Cały output:

Kod: Zaznacz cały

root@test_hostname:/tmp/firebirdinstall/FirebirdCS-2.5.8.27089-0.amd64# ./install.sh

Firebird classic 2.5.8.27089-0.amd64 Installation

Press Enter to start installation or ^C to abort
Extracting install data
Please enter new password for SYSDBA user: masterkey
Install completed
root@test_hostname:/tmp/firebirdinstall/FirebirdCS-2.5.8.27089-0.amd64#
No ale gdy wpisałem: rcfirebird start to nic nie wyskakiwało, więc aby uruchomić wykonałem następujące polecenia:
cp /opt/firebird/misc/firebird.init.d.slackware /etc/init.d/firebird
chown root:root /etc/init.d/firebird
chmod 775 /etc/init.d/firebird
ln -s /etc/init.d/firebird /usr/sbin/rcfirebird

Wtedy już mogłem wpisać:
rcfirebird start
ale wyskakuje tylko:

Kod: Zaznacz cały

Starting Firebird server [default]:
Aa i żeby gsec mi działało to dodałem:
w /etc/profile:
export PATH=/opt/firebird/bin:$PATH

To cały proces instalacji, który zrobiłem, ale i tak nie działa. Jakieś rady?

mariaczi
Member
Posty: 1305
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: mariaczi » 11 czerwca 2019, 16:59

Która to wersja slackware?

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/slackware-version
Podaj jeszcze wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

grep firebird /etc/inetd.conf
oraz

Kod: Zaznacz cały

ss -tnpl | grep 3050
Napisz dokładnie co rozumiesz pisząc "nie działa".

Przed momentem na wirtualnej maszynie zainstalowałem z tar.gz'ta z paczki FirebirdCS-2.5.8.27089-0.amd64.tar.gz i SOA#1 :)
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2019, 21:58 przez mariaczi, łącznie zmieniany 1 raz.

newslack
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2019, 15:40

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: newslack » 11 czerwca 2019, 17:47

root@test_hostname:~# cat /etc/slackware-version
Slackware 14.2

root@test_hostname:~# grep firebird /etc/inetd.conf
gds_db stream tcp nowait.30000 firebird /opt/firebird/bin/fb_inet_server fb_inet_server # Firebird Database Remote Server

root@test_hostname:~# ss -tnpl | grep 3050
LISTEN 0 128 *:3050 *:* users:(("inetd",pid=884,fd=9))

Pod pojęciem nie działa rozumiem:
gdy wpisze:
root@test_hostname:~# rcfirebird start
Starting Firebird server [default]:
i nic sie nie dzieje, a gdy chce zatrzymać serwer firebirda to tak jakby nie był uruchomiony:

root@test_hostname:~# rcfirebird stop
Stopping Firebird server [default]: error: no PID file.

gdy wpiszę "htop" to nie widze żadnego procesu związanego z firebirdem, co prawda stawiam pierwszy raz serwer firebirda, ale coś chyba w procesach powinno być?

mariaczi
Member
Posty: 1305
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: mariaczi » 11 czerwca 2019, 18:02

No i jest w procesach. Właśnie ten port 3050 spod inetd.

newslack
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2019, 15:40

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: newslack » 11 czerwca 2019, 18:16

ok, widocznie nie ogarniam xD bo w htop nie widzę nigdzie portu 3050, albo firebird, no cokolwiek.

to jak:
- uruchomić firebirda
- sprawdzić czy firebird jest uruchomiony
- zatrzymać firebirda

mariaczi
Member
Posty: 1305
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: mariaczi » 11 czerwca 2019, 21:23

Spróbuj podłączyć się do bazy firebirda np. z maszyny na której postawiłeś wirtualkę ze slackware i firebird'em. Sposób podłączenia się może być różny w zależności jakiej wirtualizacji używasz.
Praca domowa - poszukaj i poczytaj jakie są sposoby na uruchamianie np. właśnie firebirda ;)

newslack
Posty: 13
Rejestracja: 05 maja 2019, 15:40

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: newslack » 11 czerwca 2019, 21:34

mariaczi pisze:
11 czerwca 2019, 21:23
Spróbuj podłączyć się do bazy firebirda np. z maszyny na której postawiłeś wirtualkę ze slackware i firebird'em. Sposób podłączenia się może być różny w zależności jakiej wirtualizacji używasz.
no właśnie próbuje się podłączyć i kit z tego wychodzi, to nie jest jasne. Nie wiem czy on pracuje czy nie, na slacka cieżko znaleźć pomoc :S
mariaczi pisze:
11 czerwca 2019, 21:23
Praca domowa - poszukaj i poczytaj jakie są sposoby na uruchamianie np. właśnie firebirda ;)
XD to żeś pomógł ;s dlatego napisałem na forum bo walcze z tym dłuższy czas

mariaczi
Member
Posty: 1305
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Firebird problem na Slackware

Post autor: mariaczi » 11 czerwca 2019, 21:52

To raz jeszcze:
mariaczi pisze:
11 czerwca 2019, 21:23
Sposób podłączenia się może być różny w zależności jakiej wirtualizacji używasz.
newslack pisze:XD to żeś pomógł ;s dlatego napisałem na forum bo walcze z tym dłuższy czas
To żeś się wysilił. Poza tym, to jest forum o Debianie :D :cool:

Próbowałeś podłączyć się lokalnie do tego firebirda po TCP, tzn. bezpośrednio na tej maszynie wirtualnej?

ODPOWIEDZ