8139 problem

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

8139 problem

Post autor: Champion » 23 listopada 2006, 20:48

Nie wiem co sie dzieje. Wywala mi sieć przy nie wielkim bociążeniu. a To jest błąd z logów:
Nov 22 05:19:10 champion kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Transmit timeout, status 0c 0005 c07f media 10.
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Tx queue start entry 4 dirty entry 0.
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Tx descriptor 0 is 000ca03c. (queue head)
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Tx descriptor 1 is 000ca03c.
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Tx descriptor 2 is 000ca03c.
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: Tx descriptor 3 is 000ca03c.
Nov 22 05:19:13 champion kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

Zmieniam sterownik modprobe 8139cp i modprobe 8139too, po każdej obowiązkowy restart kompa bo i tak sieć nie rusza i znów ten sam problem.
Na Sarge'u nie tak dawno jak miałem na kompie nie zauważyłem takiego błędu lecz niestety nie umiałem sobie poradzić z jednym problemem więc przeinstalowałem debienka a skoro reinstal no to wziąłem sobie zassałem Etcha i wszystko działa super oprócz sieci :( co robić ?
Komputer to Toshiba L20-182

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 24 listopada 2006, 19:32

Dopisz w /etc/modules moduł który chcesz uzywać (polecam raczej 8139too). Ten sterownik jest bardzo dobrze przetestowany, i to raczej albo problemy ze sprzętem, kablem sieciowym lub używasz innego sterownika.

pozdro

Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

Post autor: Champion » 24 listopada 2006, 20:32

/etc/modules u mnie tak wygląda:
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

loop


jak mam dopisać ten moduł ?

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 25 listopada 2006, 14:18

dopisać linijkę o zawartości 8139too
i zrestartowac komputer

Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

Post autor: Champion » 07 grudnia 2006, 19:15

Niestety nic to nie dało. Jestem teraz na Debianie Sid'zie i niestety nie wiele lepiej jest gdyż na 8139cp jak torrent, gg i przeglądarka działa jeszcze jest oki ale zaczne poczte ściągać czy coś innego łączyć z netem wywala mnie, na 8139too tak jak było wcześniej...

Chciałbym wkompilować jajko 2.6.19 ale nie wychodzi mi kompilacja. Moze ma ktoś opis jak dla młodego pingwinka jak to zrobić ?

chyl-o
Junior Member
Posty: 621
Rejestracja: 24 maja 2006, 21:06
Lokalizacja: Lublin

Post autor: chyl-o » 07 grudnia 2006, 19:18

Opis kompilacji jądra [url]http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/[/url]

Champion
Posty: 47
Rejestracja: 23 listopada 2006, 20:38

Post autor: Champion » 17 grudnia 2006, 17:57

Debian pisze:Opis kompilacji jądra [url]http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/[/url]

Thix dużo mi ten opis pomógł :) już mam jąderko 2.6.20-rc1 i za dużej różnicy nie widze jak narazie ale to pierwsze godzinki kożystania :) zobaczymy jaką opinie będe miał za kilka dni :)
Nie wychodzi mi jeszcze nakładanie łatek ale może coś źle robie :-D

Zablokowany