[+]samba automatyczne montowanie Temat rozwiązany

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 19 stycznia 2021, 13:52

Sposobów na dostęp jest wiele:

Kod: Zaznacz cały

man mount.cifs
Można zamontować zasób na konkretnego użytkownika, można też zmienić prawa dostępu, aby dostęp mieli wszyscy użytkownicy na maszynie z której montujesz zasób.
Prawdopodobnie ta metoda będzie najbardziej uniwersalna (dzięki użyciu opcji: rw,file_mode=0777,dir_mode=0777).

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/media/komp/dane /home/spieva/Filmy cifs username=spieva,password=haslo,rw,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0 

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 20 stycznia 2021, 08:52

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/Dyskografie /mnt/Dyskografie cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Filmy /mnt/Filmy cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Muzyka /mnt/Muzyka cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Home /mnt/Froger cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
tak mam ustawione i wszytko dziala tak jak powinno

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 20 stycznia 2021, 09:18

Ok, w takim razie oznaczam jako rozwiązane i zamykam.

Zablokowany