[+]samba automatyczne montowanie Temat rozwiązany

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

[+]samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 11:49

Witam

czy ktos mi moze pomoc jak automatycznie zamontowac udostepniony dysk w samba ? wpisuje w fstab

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/media/komp/dane /home/spieva/Filmy cifs username=spieva,password=haslo 0 0
i mam taki bład

Kod: Zaznacz cały

mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
lub taki

Kod: Zaznacz cały

mount error(2): No such file or directory
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 19 stycznia 2021, 11:56

W samym komunikacie jest wskazówka

Kod: Zaznacz cały

man mount.cifs

Kod: Zaznacz cały

dmesg

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 12:09

Kod: Zaznacz cały

CIFS: Attempting to mount \\192.168.0.10/media/froger/dane
[ 5036.082131] CIFS: VFS:  BAD_NETWORK_NAME: \\192.168.0.10\media
[ 5036.089100] CIFS: VFS: cifs_mount failed w/return code = -2

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 19 stycznia 2021, 12:34

Sprawdź smbclientem jakie zasoby widać na tym serwerze z którego próbujesz montować zasób dane i pokaż wyniki.
Ten błąd sugeruje, że albo nie ma łączności z sereverem albo z zasobem.

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 12:44

jestem poczatkujacy mozesz podac dokladnie komende

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 19 stycznia 2021, 13:05

Kod: Zaznacz cały

smbclient -L 192.168.0.10

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 13:11

Kod: Zaznacz cały

oot@debian-laptop:/home/spieva# smbclient -L 192.168.0.10
Enter WORKGROUP\spieva's password: 

	Sharename       Type      Comment
	---------       ----      -------
	home            Disk      Katalog Domowy
	Filmy           Disk      Filmy
	Muzyka          Disk      Muzyka
	Dyskografie     Disk      Dyskografie
	Dane            Disk      Dane
	IPC$            IPC       IPC Service (Samba 4.13.3-Debian)
SMB1 disabled -- no workgroup available

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: dedito » 19 stycznia 2021, 13:17

Masz błędną ścieżkę montowania:
jest

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/media/komp/dane
powinno być:

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/Dane
Nie pamiętam jedynie czy w przypadku samby, wielkość liter w nazwie zasobu ma znaczenie.
Jeśli nie to ścieżka może też być zapisana jako

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/dane

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 13:33

dzieki ci bardzo za pomoc dziala montuje sie :) tylko ze montuje jako root jak zmienic bym miec do katalogow prawa dostepu

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/Dyskografie /mnt/Dyskografie cifs vers=3.0,username=froger,password=haslo 0 0
//192.168.0.10/Filmy /mnt/Filmy cifs vers=3.0,username=froger,password=haslo 0 0
//192.168.0.10/Muzyka /mnt/Muzyka cifs vers=3.0,username=froger,password=haslo 0 0
//192.168.0.10/Home /mnt/Froger cifs vers=3.0,username=froger,password=haslo 0 0

spieva
Posty: 7
Rejestracja: 19 stycznia 2021, 11:36

Re: samba automatyczne montowanie

Post autor: spieva » 19 stycznia 2021, 13:49

dobra sorry za zawracanie glowy i bardzo dziekuje za pomoc. troche zmodyfikowany fstab teraz wyglada tak i wszystko dziala tak jak chcialem (chyba ze masz jakies sugestie by cos zmienic)

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.10/Dyskografie /mnt/Dyskografie cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Filmy /mnt/Filmy cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Muzyka /mnt/Muzyka cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0
//192.168.0.10/Home /mnt/Froger cifs vers=3.0,credentials=/home/spieva/credentials.smb,iocharset=utf8,noperm 0 0

Zablokowany