Brak internetu

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
gambi
Posty: 56
Rejestracja: 10 lutego 2014, 12:41

Brak internetu

Post autor: gambi » 28 października 2020, 19:37

Witam. Posiadam internet od ISP, który to operator rozpoznaje mój PC z systemem Debian ( pracuje jako mój serwer plików i udostępnia internet routerowi ) po adresie mac. Ale dość często mam przerwy w dostępie do netu, jakby PC nie potrafił pobrać jakichś ustawień, chociaż komenda ifconfig pokazuje pobrany adres, maskę i broadcast.
Pomaga podpięcie pod kabel sieciowy normalnego routera w miejsce PC z Debianem ( mac wan routera sklonowany na taki jak w PC ). Router pobiera adres od dostawcy bezproblemowo od razu i po wpięciu następnie kabla w PC pojawia się internet.

/etc/network/interfaces ( adres i gateway oczywiście zaiksowane, ale w oryginale prawidłowe )

Kod: Zaznacz cały

# The loopback network interface
auto eno1
iface eno1 inet static
       address xxx.xx.xxx.y
       netmask 255.255.254.0
       gateway xxx.xx.xxx.x

auto enp2s0
iface enp2s0 inet static
        address 192.168.1.1
        netmask 255.255.255.0


Proszę o podanie możliwych przyczyn.
Pozdro

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2220
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Brak internetu

Post autor: LordRuthwen » 28 października 2020, 22:48

ifconfig nie może pokazać pobranych ustawień, bo masz je wpisane statycznie.
Jak dla mnie w sieci jest konflikt adresów IP (ktoś ci podbiera, bo zabezpieczenie po MAC to żadne zabezpieczenie). Tak mniej więcej by się to wtedy zachowywało.
Gdy wystąpi problem, to odepnij kabel i zadzwoń do ISP, żeby sprawdzili, czy twój MAC jest widoczny w sieci

Kod: Zaznacz cały

arp -d twój_ip
ping -c 1 twój_ip
arp -vn twój_ip
Jak będzie, to niech sobie namierzą i spacyfikują.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak internetu

Post autor: dedito » 30 października 2020, 13:46

To też może być to, że masz tam jeszcze w systemie aktywny inny menadżer połączeń np. NM i się gryzie z tym co jest
/etc/network/interfaces

ODPOWIEDZ