Brak połączenia sieci Wi-Fi

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
andrzejf1
Posty: 4
Rejestracja: 29 marca 2019, 12:44

Brak połączenia sieci Wi-Fi

Post autor: andrzejf1 » 29 marca 2019, 13:17

Panowie , mój problem jest nie typowy. Podczas instalacji Debiana 9.8 , system rozpoznaje moją kartę sieciową WIFI, ściąga pakiety z internetu ,instaluje i aktualizuję wszystko działa jak należy do momentu REBOOT.
Po powtórnym uruchomieniu systemu nie mogę połączyć się z internetem. System rozpoznaje sieci , a jest tego chyba 6 w tym moją ,woła o hasło dostępu, wpisuje hasło dostępu do rutera , bo działa na WPA2, po kilkunastu sekundach zgłasza mi błąd że nie ma połączenia z siecią. Kombinowałem z różnymi sposobami konfiguracji i nic. Dziwne to jest bo już w czasie instalacji łączył się z internetem. Karta to T-Link TL-WM823N. W WindowsNędzy 10 i 8.1 działa bez problemu.
W UBUNTU , rozpoznaje z automatu błyskawicznie, w Centos to samo, w Fedora na początku instalacji bez problemu. Mogę mieć Ubuntu ale chciałem poznać DEBIANA a tu taka wtopa. Czy mi ktoś pomoże rozpoznać ten problem?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2982
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak połączenia sieci Wi-Fi

Post autor: dedito » 29 marca 2019, 13:31

Dosyć znany problem z NM.
Spróbuj rozwiązania opisanego na wiki https://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse#W ... Stretch.29
Dopisz do pliku /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf:

Kod: Zaznacz cały

[device]
wifi.scan-rand-mac-address=no
P.S. Dziwne, że jeszcze nie rozwiązali tego problemu, a wiedzą o tym od kilku wydań punktowych.

andrzejf1
Posty: 4
Rejestracja: 29 marca 2019, 12:44

Re: Brak połączenia sieci Wi-Fi

Post autor: andrzejf1 » 30 marca 2019, 14:07

Już problem rozwiązany. Długo się męczyłem ale rozwiązany problem. Mylące było troche to że w czasie instalacji było wszystko O.K. a po restarcie brak połączenia
Rozwiązałem problem w ten sposób że zainstalowałem paczke .deb wirmware od Relateka do 8192eu , a potem dodałem wpis który mi podpowiedział kolego DEDITO który odpowiedział na moją prośbe. Głowny problem polegał na tym że nie było pliku /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf:,
jak go utworzyłem i dodałem wpis od kolegi DEDIKO wszystko zaczeło działać po restarcie.

andrzejf1
Posty: 4
Rejestracja: 29 marca 2019, 12:44

Re: Brak połączenia sieci Wi-Fi

Post autor: andrzejf1 » 30 marca 2019, 14:17

Panowie, problem rozwiązany , brak pliku /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf: był głównym winowajcą że nie było połączenia z internetem.
Dziekuje koledze DEDIKO za podpowiedz. A jeszcze dodam że zainstalowałem dodatkowo firmware do rtl 8192eu od Relateka.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2982
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak połączenia sieci Wi-Fi

Post autor: dedito » 30 marca 2019, 14:33

Firmware nie było potrzeby instalować bo już je miałeś, ale być może instalacja z innego źródła (nie wiadomo jakiego) rozwiązała problem.
Brak pliku /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf sugeruje, że masz inny menadżer połączeń.
Trudno rozstrzygnąć przy takiej ilości informacji.

ODPOWIEDZ