Jak połączyć się do adresu IP przez eth1

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
starach
Beginner
Posty: 134
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

Jak połączyć się do adresu IP przez eth1

Post autor: starach » 13 kwietnia 2018, 00:21

Cześć,

Mam bazę Postgres do której muszę się połączyć.
W tym celu dostałem na wirtualce dodatkowy interferjs ethernetowy ( eth1 )
Niestety ani przez telnet ani przez psql nie mogę się połączyć dodatkowo nie wiem czy źle skonfigurował routing czy server Postgresa nie pozwala czy mam źle interfejs ustawiony.

Ostatni wpis dodałem ręcznie komendą ( nie pamiętam jaką :confused: )

Kod: Zaznacz cały

$ sudo route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.0.0.1        0.0.0.0         UG    0      0        0 eth1
10.0.0.0        0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 eth1
10.0.0.0        0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 eth0
172.17.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 docker0
172.18.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-2eeb687f709e
172.19.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-0971950c62b2
172.20.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-c4f8472e3ea8
172.21.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-197f22a151b6
172.22.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-d1df5bfeb2d6
172.24.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 br-e00c82e13142
aaa.bb.c.d    0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 eth1
Dodam tylko że z komputera stacjonarnego który jest na tej samej podsieci co eth1 na serwerze mogę się połączyć do bazy przez telnet i psql.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. ( na którą na prawdę bardzo liczę )

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1960
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Jak połączyć się do adresu IP przez eth1

Post autor: LordRuthwen » 13 kwietnia 2018, 06:41

starach pisze:
13 kwietnia 2018, 00:21
Niestety ani przez telnet ani przez psql nie mogę się połączyć dodatkowo nie wiem czy źle skonfigurował routing czy server Postgresa nie pozwala czy mam źle interfejs ustawiony.
1. Jak się łączysz?
2. Jak skonfigurowany jest psql?
3. Na jakim adresie nasłuchuje?
4. Jaka jest adresacja na obu interfejsach?
starach pisze:
13 kwietnia 2018, 00:21
Ostatni wpis dodałem ręcznie komendą ( nie pamiętam jaką :confused: )
Od tego jest historia.
starach pisze:
13 kwietnia 2018, 00:21
Dodam tylko że z komputera stacjonarnego który jest na tej samej podsieci co eth1 na serwerze mogę się połączyć do bazy przez telnet i psql.
1. Na który adres się łączysz?

starach
Beginner
Posty: 134
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

Re: Jak połączyć się do adresu IP przez eth1

Post autor: starach » 02 czerwca 2018, 03:35

Problemów było kilka. IT mi nie to IP przypisało co trzeba na wirtualce dla eth1, a ja jeszcze do tego ustawiłem błędną trasę.
Błędem w komendzie dodające trasę ip route add a.b.c.0/24 dev eth1 był brak via a.b.c.d
Po tym udało mi się nawiązać połączenie przez telnet z serwerem pgsql telnet -b <adres-ip-w-sieci-eth2> <adres-docelowy> <port-docelowy>

Później okazało się oczywiście jeszcze, że pgsql ma drakońsko ustawione uprawnienia i samo wywołanie serwera do tablicy nie oznacza że jakiekolwiek zapytanie na nim wywołam o czym nie wiedziałem / nie pomyślałem. Jakby tego było serwer pg zawieszał się przy próbie wykonania trochę bardziej zaawansowanych zapytań ( 3 poziomy zagnieżdżeń ), ale tylko dla użyszkodnika działającego na tym serwerze wirtualnym ... ;x

@LordRuthwen: Co do twoich pytań to pojęcia nie mam. W tej firmie sytuacja z dostępem do bardzo nawet podstawowych informacji o systemach do których się musiałem połączyć była po prostu patologiczna... o ile IT wew. mieliśmy na prawdę dość fachowe i rozgarnięte mimo, że z linuksa to czaili jeszcze mnie niż ja ;x ( czyt. nic - wszystko na Windows Server ) to obsługa systemów zew. to był horror i koszmar. Zadaj pytanie w pon. i czekaj tydzień na odpowiedź o ile cię nie oleją... porażka.

Sorry że po prawie 2mc odpowiadam, ale już dla tej firmy nie pracuję co mam nadzieję że mnie chociaż trochę tłumaczy. ;)

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1960
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Jak połączyć się do adresu IP przez eth1

Post autor: LordRuthwen » 03 czerwca 2018, 14:48

Wobec tego zamykam.

Zablokowany