[+] monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 135
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

[+] monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Post autor: arturromarr » 18 stycznia 2018, 15:37

Witam,
Po pewnej przerwie w użytkowaniu zainstalowałem sobie conky na pulpicie.
Niestety nie wyświetla mi się część dotycząca połączenia WiFi. Coś słyszałem że zmieniły się nazewnictwa interfejsów sieciowych? Proszę o podpowiedź jak to teraz działa i co wpisać w conky zamiast: wlan0

Kod: Zaznacz cały

############################
#         - SIEĆ -         #
############################
${voffset -5}${color grey}${alignc}${font Liberation Sans:style=Bold:size=10}Sieć (sesja):${font}
${voffset 2}${color0}${font Poky:size=14}Y${font}${color}${goto 32}${voffset -2}Sygnał: ${font Ubuntu:style=Bold:size=10}${if_existing /proc/net/route wlan0}${color1}${wireless_link_qual_perc wlan0}% ${color}${font} ${alignr}${color2}${wireless_link_bar 5,100 wlan0}${else}${color3}brak połączenia${font}${endif}${color}
${color slate grey}${goto 20}Pobr:$color ${downspeed wlan0}${color slate grey}${goto 170}Wysył:$color ${upspeed wlan0} ${color grey}
${color  #959595}${downspeedgraph wlan0 28,145 000000 7f8ed3 100 -l} ${upspeedgraph wlan0 28,145 000000 7f8ed3 100 -l}
${color slate grey}${goto 20}Razem: ${color #CCCCCC}${totaldown wlan0}${color slate grey}${goto 170}Razem: ${color #CCCCCC}${totalup wlan0}
${color slate grey}${alignc}Dzisiaj: ${color} ${exec vnstat  -i wlan0|grep 'today'|awk '{print $8 $9}'}
${color slate grey}Tydzień: ${color} ${exec vnstat -w  -i wlan0|grep 'current week'|awk '{print $9 $10}'} ${color slate grey}Miesiąc: ${color} ${exec vnstat -m -i wlan0 | grep "`date +"%b '%y"`" | awk '{print $9 $10}'}
${color slate grey}Lokalne IP: ${alignr}${if_match "${addr wlan0}" == "No Address"}${color3}brak adresu${else}${color2}${addr wlan0}${endif}${color}
$hr
PS:
Coś się zmieniło w zasadach konfigurowania tego programu bo musiałem przerabiać moje stare pliki konfiguracyjne dodając:

Kod: Zaznacz cały

conky.config = {.....
conky.text = [[........
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2018, 13:30 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
solaris7
Posty: 76
Rejestracja: 07 września 2017, 12:08

Re: monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Post autor: solaris7 » 18 stycznia 2018, 17:18

Jako root w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
Patrzysz jak nazywa się wifi i podmieniasz nazwy w konfingu conky restart conky i oki.
Tylko w tych liniach od wifi.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2813
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Post autor: dedito » 18 stycznia 2018, 18:43

ifconfig to archaizm, teraz się używa ip.

Kod: Zaznacz cały

ip a
bez konieczności użycia konta root.

Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 135
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Post autor: arturromarr » 18 stycznia 2018, 19:49

Dziękuję za podpowiedź.
Conky już pokazuje połączenie. Zamiast wlan0 mam teraz wlp4s0. Jaka jest idea tej zmiany nazewnictwa?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2813
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: monitorowanie połączenia sieciowego w Conky

Post autor: dedito » 18 stycznia 2018, 21:12

Idea https://www.freedesktop.org/wiki/Softwa ... faceNames/

Z udevem możesz pozmieniać na swoje nazwy. https://blog.kowalsio.com/2015/02/27/de ... ieciowych/

Ewentualnie wrócić do starego schematu dodając parametr startowy do jądra

Kod: Zaznacz cały

net.ifnames=0

Zablokowany