[+] Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 57
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

[+] Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 07 września 2017, 13:30

Witam,
Proszę o informację gdzie mogę wpisać na stałe hasło do Wi-Fi. Teraz po włączeniu komputera zajmuje się tym portfel KDE ale muszę z kolei wpisywać hasło do niego. Chciałbym by sieć uruchamiała się automatycznie.
Poprzednio w 8-ce miałem NetworkManager-a i do pliku właściwego interfejsu dopisywałem:

Kod: Zaznacz cały

 /etc/NetworkManager/system-connections/nazwa interfejsu:
[wifi-security]
key-mgmt=wpa-psk
psk=hasło sieci
Teraz go nie mam w Debianie 9, ale czy muszę go doinstalować, czy może po standardowej instalacji jest inny menadżer sieci w którym wystarczy dopisać hasło?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 września 2017, 15:40 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.

jantar
Posty: 61
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: jantar » 07 września 2017, 18:50

W kde standardowo jest networkmanager plus interfejs od kde nazwany edytorem połączeń.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 206
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: lizard » 07 września 2017, 21:47

Pakiet, o którym wspomniał jantar nazywa się plasma-nm.

Zdaje się, że ustawiając hasło do portfela KDE takie samo jak do konta użytkownika nie trzeba go podawać, gdy jakiś program próbuje się do niego dostać.

Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 57
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 08 września 2017, 08:57

Mam takie same hasła i itak muszę je podawać.
Mam zainstalowany networkmanager tylko czemu nie mam plików konfiguracyjnych interfejsów sieciowych jak poprzednio w: /etc/NetworkManager/system-connections/ ? Czy nie jest używany jeśli korzystam z KDE?
Czy mogę gdzieś wpisać hasło na sztywno do plasma-nm?

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 620
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: saturno » 08 września 2017, 19:28

Prawdopodobne że jakby do portfela ustawił puste hasło to wtedy by go nie wołało.
Z tym że to nie jest zbyt bezpieczne, bo wszystkie programy dla których portfel trzyma hasła będą dostępne bez jego podawania !!!

Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 57
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 10 września 2017, 15:40

tak, puste hasło powoduje, że nie pyta o nie.
To jest komputer domowy, a haseł do banku itp. nie przechowuje w portfelu więc jest dobrze bez podawania go.
Dzięki, pozdrawiam.

Zablokowany