[+] Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 107
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

[+] Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 07 września 2017, 13:30

Witam,
Proszę o informację gdzie mogę wpisać na stałe hasło do Wi-Fi. Teraz po włączeniu komputera zajmuje się tym portfel KDE ale muszę z kolei wpisywać hasło do niego. Chciałbym by sieć uruchamiała się automatycznie.
Poprzednio w 8-ce miałem NetworkManager-a i do pliku właściwego interfejsu dopisywałem:

Kod: Zaznacz cały

 /etc/NetworkManager/system-connections/nazwa interfejsu:
[wifi-security]
key-mgmt=wpa-psk
psk=hasło sieci
Teraz go nie mam w Debianie 9, ale czy muszę go doinstalować, czy może po standardowej instalacji jest inny menadżer sieci w którym wystarczy dopisać hasło?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 września 2017, 15:40 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.

jantar
Posty: 65
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: jantar » 07 września 2017, 18:50

W kde standardowo jest networkmanager plus interfejs od kde nazwany edytorem połączeń.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 237
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: lizard » 07 września 2017, 21:47

Pakiet, o którym wspomniał jantar nazywa się plasma-nm.

Zdaje się, że ustawiając hasło do portfela KDE takie samo jak do konta użytkownika nie trzeba go podawać, gdy jakiś program próbuje się do niego dostać.

Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 107
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 08 września 2017, 08:57

Mam takie same hasła i itak muszę je podawać.
Mam zainstalowany networkmanager tylko czemu nie mam plików konfiguracyjnych interfejsów sieciowych jak poprzednio w: /etc/NetworkManager/system-connections/ ? Czy nie jest używany jeśli korzystam z KDE?
Czy mogę gdzieś wpisać hasło na sztywno do plasma-nm?

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 661
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: saturno » 08 września 2017, 19:28

Prawdopodobne że jakby do portfela ustawił puste hasło to wtedy by go nie wołało.
Z tym że to nie jest zbyt bezpieczne, bo wszystkie programy dla których portfel trzyma hasła będą dostępne bez jego podawania !!!

Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 107
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Sztywne hasło do sieci w 9-tce.

Post autor: arturromarr » 10 września 2017, 15:40

tak, puste hasło powoduje, że nie pyta o nie.
To jest komputer domowy, a haseł do banku itp. nie przechowuje w portfelu więc jest dobrze bez podawania go.
Dzięki, pozdrawiam.

Zablokowany