[+] Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
kitek
Posty: 41
Rejestracja: 24 sierpnia 2015, 19:09

[+] Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Post autor: kitek » 14 maja 2017, 12:40

Dzień dobry. Być może tytuł wątku nie jest zbyt trafny, ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedniejszego. Otóż, chciałbym zapytać, czy usługa avahi-daemon(8) - umożliwiająca programom publikowanie i wykrywanie usług i hostów działających w sieci lokalnej bez określonej konfiguracji - jest potrzebna na tzw. zwykłym Desktopie? (Na którym nie są używane żadne usługi typu cups, sshd, współdzielenie plików pomiędzy innymi komputerami w sieci itd.)

Czy ewentualne usunięcie/dezaktywacja avahi-daemon(8) może mieć jakikolwiek wpływ na działanie systemu: np. połączenia z internetem?

Adres IP otrzymywany jest poprzez mechanizm dhcp. Wykorzystywany jest również program Network-Manager. (O ile dobrze pamiętam, to w przeszłości ww. pakiet/usługa był przeze mnie usuwany, ale mogę się mylić.) Nie wiem, czy są potrzebne jakieś dodatkowe informacje. System, to; stretch/sid - według pliku /etc/debian_version.

Dziekuję, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2017, 12:05 przez kitek, łącznie zmieniany 1 raz.

ziomal
Posty: 12
Rejestracja: 11 lutego 2017, 11:26

Re: Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Post autor: ziomal » 14 maja 2017, 13:41

Na tak postawione pytanie odpowiedź znajdziesz na forum pod adresem
viewtopic.php?t=10665
Osobiście wyłączyłem avahi-daemon w Debian_9 Stretch i wszystko jest OK.
Wyłączyć usługę w Preferencje/Usługi/avahi-daemon (odznaczyć)
następnie wykonać:
nano /etc/default/avahi-daemon

i zmienić linię:
AVAHI_DAEMON_START = 1
na:
AVAHI_DAEMON_START = 0

zrestartować kompa !!!

Awatar użytkownika
kitek
Posty: 41
Rejestracja: 24 sierpnia 2015, 19:09

Re: Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Post autor: kitek » 14 maja 2017, 15:07

Cześć Ziomal. Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Według sznurka, który podałeś avahi-daemon, w moim przypadku, nie jest potrzebny. Tak więc zostanie wyłączony za pomocą poleceń:

Kod: Zaznacz cały

$ sudo systemctl stop avahi-daemon.service
$ sudo systemctl disable avahi-daemon.service

Czy jest to odpowiedni sposób w przypadku SystemD? A może potrzeba wykonać coś jeszcze? Przepraszam, za tak naiwne pytania, ale jeszcze nie ogarnąłem tego menadżera usług. I szczerze mówiąc, nie podoba mi się. Przynajmniej na chwilę obecną. (Uruchamianie itd. usług via /etc/init.d/ było tak łatwe, że prościej już chyba nie można.)

Natomiast jeśli chodzi o plik, który podałeś: /etc/default/avahi-daemon. U mnie, wspomniana przez Ciebie opcja, nie istnieje. Jest tylko jedna; AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL= i ustawiona na wartość "1". (Odpowiedzialna jest za wykrywanie serwerów unicast dns, które obsługują .local i - w przypadku znalezienia - wyłącza avahi. Oczywiście, przeciwstawną opcją jest; "0". W tym przypadku, avahi nie próbuje wykrywać lokalnego serwera unicast dns itd.)

Czy według Ciebie, muszę oznaczyć tę opcję znakiem "#', czy samo wyłączenie avahi w zupełności wystarczy?

ziomal
Posty: 12
Rejestracja: 11 lutego 2017, 11:26

Re: Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Post autor: ziomal » 14 maja 2017, 15:21

istotnie u mnie jest:
AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL=0
i tylko tu zmieniłem wartość domyślną z 1 na 0 bez dodawania czegokolwiek i żadnych problemów od wielu miesięcy nie stwierdziłem

Awatar użytkownika
kitek
Posty: 41
Rejestracja: 24 sierpnia 2015, 19:09

Re: Avahi: potrzebne czy nie na zwykłym Desktopie?

Post autor: kitek » 15 maja 2017, 12:04

Dzień dobry. W takim razie zmienię wspomnianą opcję na wartość '0' i zatrzymam/wyłączę usługę avahi-daemon za pomocą narzędzia systemctl(1).

Dziękuję za pomoc.

Zablokowany