Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Matrixx
Beginner
Posty: 191
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Post autor: Matrixx » 03 marca 2017, 12:24

Na adapterze 1 VB mam: http://imgur.com/a/yxDPR
Na pfSense nie ma czegos takiego jak interfejs emX.
Tam mozna tylko przypisac interfejsy, ktore zaleza od emulowanej karty sieciowej inadac im adresy IP, co zrobilem juz wczesniej.
Moze to jest nieporozumienie, napisz twoja interpretacje z danymi.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1784
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Post autor: LordRuthwen » 03 marca 2017, 12:33

Moja interpretacja: adapter2 HostOnly --> Bridged

Matrixx
Beginner
Posty: 191
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Post autor: Matrixx » 03 marca 2017, 12:53

W VB jest tak:
- najpierw trzeba zaplanowac sieci, od tego jest okno:http://imgur.com/a/SNHm9 (rodzaj sieci i nazwa ew DHCP server)http://imgur.com/a/KKw5x
- jak sa sieci to im trzeba przydzielic adaptery: http://imgur.com/a/Lu36S
Te dane trzeba zapamietac i uzyc w konfigu interfejsow WAN (em0)+ LAN (em1) i ich adresacji na VM pfSense.
Wracajac do tematu.
Nie moge

Kod: Zaznacz cały

Moja interpretacja: adapter2 HostOnly --> Bridged
bo wtedy jest identycznie jak na adapterze 1: http://imgur.com/a/tpG16
Staralem sie to przekazac najprosciej jak potrafie.
Ja juz mam na VM VB adapter 1 w trybie mostka: http://imgur.com/a/mP4SK
Ten odreczny schemat to potwierdza: http://imgur.com/a/gd4lZ
Nie wiem czy dobrze mysle, to fizyczny przeplyw pakietow wygladac musi tak: http://imgur.com/a/AU2Vv

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1784
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Post autor: LordRuthwen » 03 marca 2017, 14:13

Tak, ale żeby tak się stało pfSense musi być w sieci fizycznej, czyli musi korzystać z karty sieciowej (tryb bridged), w trybi hostonly (a taką masz ustawioną na adapterze2 maszyny VB, która jest dla pfSense) jest siecią izolowaną.

Matrixx
Beginner
Posty: 191
Rejestracja: 03 maja 2016, 16:30

Re: Blad konfigu sieci dla pfSense na VM VB.

Post autor: Matrixx » 03 marca 2017, 14:32

czytelny schemat sytuacji: http://2we26u4fam7n16rz3a44uhbe1bq2.wpe ... gUpaP1.png
Mam teraz obydwa adaptery w trybie bridged: http://imgur.com/a/0HD2j

Mam teraz takie ustawienie: http://imgur.com/a/dih1r i to powinno bez problemow dac polaczenie, niestety nie daje! :mad:

Moze tak: https://forum.pfsense.org/index.php?act ... 6097;image

Co tu jest nie tak?

Kod: Zaznacz cały

[b]My router[/b] - 192.168.0.1
[b]My host[/b]   - 192.168.0.182
[b]VM-VB[/b] :
 - Networks:
   - NatNetwork - 192.168.0.0
   - Host-nly (vboxnet0) - 10.0.2.0/24
                     DHCP         - 10.0.2.1
                     - lower        - 10.0.2.0
                     - upper       - 10.0.2.20
- Adapters:
   - Ad1 - eth0 - bridged
   - Ad2 - intnet - internal
[b]pfSense[/b]:
- interface em0 (WAN) -DHCP4: 192.168.0.48
- interface em1 (LAN)  - 10.0.2.15
Typing 10.0.2.15 in browser the webConfiguration window does not open. 
http://imgur.com/a/02Jyw
http://imgur.com/a/lYsOI
Pewien zaawansowany forumowicz pisze tak:
PC running vm IP should be on the interface that is bridged to pfsense lan and your network - can not be connected to your routers network. Do this your going to need another switch. Can not just have 1 router as your only connection.
https://forum.pfsense.org/index.php?act ... 6097;image
Chce sie upewnic czy dobrze tlumacze, rozumiem to tak:
"Ruter nie moze byc jedynym polaczeniem, potrzebny jest switch poniewaz komputer na ktorym jest VM z IP..............?"
Teraz mam mentlik, bo wczesniej myslalem ze konfiguruje na pfSense interfejsy em0 i em1 , a teraz mi pisza ze to nie tak i musze kupic switcha zeby uzywac pfSense. Moze ktos cos madrego nt napisac? :confused:

Jak to sie ma do tego tutoriala? http://rumyittips.com/how-to-install-pf ... irtualbox/

ODPOWIEDZ