ping nie działa przez interfejs tap

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
starach
Beginner
Posty: 120
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 15:53

ping nie działa przez interfejs tap

Post autor: starach » 31 stycznia 2017, 02:51

Dodałem interfejs tap w /etc/network/interfaces:

Kod: Zaznacz cały

auto tap0
iface tap0 inet manual
    pre-up ip tuntap add tap0 mode tap user root
    pre-up ip addr add 10.1.0.1/24 dev tap0
    up ip link set dev tap1 up
    post-down ip link del dev tap0
Startuję go ip link set tap0 up, ale po wywołaniu ping -c1 -I tap0 8.8.8.8 otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) from 10.1.0.1 tap0: 56(84) bytes of data.
From 10.1.0.1 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable

--- 8.8.8.8 ping statistics ---
1 packets transmitted, 0 received, +1 errors, 100% packet loss, time 0ms
Co ja zrobiłem nie tak?

Dodatkowe informacje:

Kod: Zaznacz cały

$ ip a show tap0
4: tap0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state DOWN group default qlen 500
    link/ether ce:91:62:fe:9c:9c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.1.0.1/24 scope global tap0
       valid_lft forever preferred_lft forever
$ ip r
default via 10.0.2.1 dev eth0
10.0.2.0/24 dev eth0  proto kernel  scope link  src 10.0.2.15
10.1.0.0/24 dev tap0  proto kernel  scope link  src 10.1.0.1
172.17.0.0/16 dev docker0  proto kernel  scope link  src 172.17.0.1
192.168.1.128/25 dev br0  proto kernel  scope link  src 192.168.1.129
192.168.56.0/24 dev eth1  proto kernel  scope link  src 192.168.56.101
$ route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.0.2.1        0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
10.0.2.0        0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
10.1.0.0        0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 tap0
172.17.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 docker0
192.168.1.128   0.0.0.0         255.255.255.128 U     0      0        0 br0
192.168.56.0    0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth1
Moderowano: Znaczniki kodu.

Awatar użytkownika
markossx
Beginner
Posty: 489
Rejestracja: 26 maja 2007, 16:01
Lokalizacja: Polska

Re: ping nie działa przez interfejs tap

Post autor: markossx » 13 kwietnia 2017, 12:32

Zmień:

Kod: Zaznacz cały

iface tap0 inet manual
na:

Kod: Zaznacz cały

iface tap0 inet static
Powinno pomóc.
Moderowano: Znaczniki kodu.

ODPOWIEDZ