[+] Stały adres IP w sieci domowej

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
NieGooglujMnie
Posty: 44
Rejestracja: 06 maja 2015, 12:42

[+] Stały adres IP w sieci domowej

Post autor: NieGooglujMnie » 26 grudnia 2016, 10:42

Po restarcie jednego z komputerów zmienia się adres IP:

np. teraz jest: 192.168.1.28
ale jak zrestartuje to np. za tydzień zmieni się na 192.168.1.33
i tak co jakiś czas na jakiś losowy z puli adresów lokalnych.

Nie wiem od czego to jest zależne. Komputer sformatowałem i od tego momentu są takie problemy. Router mam ten nowy od neostrady.

Do konfiguracji sieci korzystam z programu wicd-gtk. Jak próbowałem w nim ustawić "stały adres", to nie łączyło poprawnie z siecią.

Kwestia dla mnie ważna chociażby dlatego, że mam ustawioną sambę i zmiana co chwilę adresu powoduje zamieszanie.

jak ustawić adres, żeby komputer raz na zawsze posiadał w sieci lokalnej ten sam?
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2017, 09:59 przez NieGooglujMnie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2196
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Stały adres IP w sieci domowej

Post autor: dedito » 26 grudnia 2016, 12:24

Skonfiguruj na routerze przydział IP do MAC Twojej karty sieciowej lub w dhclient.conf skonfiguruj opcję dhcp-requested-address.

NieGooglujMnie
Posty: 44
Rejestracja: 06 maja 2015, 12:42

Re: Stały adres IP w sieci domowej

Post autor: NieGooglujMnie » 02 kwietnia 2017, 09:56

dedito pisze:
26 grudnia 2016, 12:24
Skonfiguruj na routerze przydział IP do MAC Twojej karty sieciowej lub w dhclient.conf skonfiguruj opcję dhcp-requested-address.
zrobiłem skrypt, który po starcie komputera zrzuca adres do pliku konfig.txt w dropbox

Kod: Zaznacz cały

konfigDir=$(echo "$HOME/Dropbox/cfg")
aktualneIP=$(ifconfig |grep inet |awk -F' ' '{print $2}' |head -n1)
stareIP=$(cat $konfigDir/konfig.txt |grep "stare_ip")

sed -e "s@$stareIP@stare_ip=$aktualneIP@g" -i $konfigDir/konfig.txt
później ładuje z tego pliku aktualny adres IP do różnych programów.
rozwiązanie na około, ale działa.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2196
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Stały adres IP w sieci domowej

Post autor: dedito » 02 kwietnia 2017, 11:11

Czyli problem rozwiązany?
Jeśli tak to proszę oznaczyć.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1784
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Stały adres IP w sieci domowej

Post autor: LordRuthwen » 03 kwietnia 2017, 08:21

Dodam od siebie, że każdy router sprzętowy ma z definicji tylko fragment sieci przydzielony dla dhcp i wystarczyło wpisać statyczny adres spoza tego zakresu by rozwiązać problem pod stronie stacji albo przypisać adres do adresu fizycznego karty by rozwiązać problem po stronie routera.

Zablokowany