Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
robrob
Posty: 6
Rejestracja: 01 lipca 2016, 00:19

Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: robrob » 04 lipca 2016, 19:42

czesc,
Mam sobie Winde 10 na lapku, dopiero co zainstalowalem debianka na drugim kompie na serwerze, ktory posiada da wyjscia ethernetowe. Winda pobiera neta po wifi, a debianek ma tylko port ethernet (eth0). Polaczylem oba kompy przez kabel krosowany. Chciałbym teraz ustawić, aby debian mial neta. Debian zainstalowany jedynie w wersji konsolowej bez GUI. Jak moge ustawic debiana, aby mial neta?

Konfiguracja dla Win10:

Kod: Zaznacz cały

IPv4: 192.168.1.26
Brama: 192.168.1.1
DNS ipv4: 192.168.1.1
ifconfig -a dla debiana wyglada mniej wiecej tak:

Kod: Zaznacz cały

eth0       link encap: Ethernet Hw 00:13:72:f6:ab:58
               ...
eth1       link encap: Ethernet Hw 00:13:72:f6:ab:59
               ...     
lo           link encap: local lopback
              inet add: 127.0.0.1 Mas 255.0.0.0
              inet6 add:: 1/128 scope host
P.S w ustawianiach sieci ustawilem na windzie : "Zezwalaj innym uzytkownikom na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego komputera" chociaz nie wiem czy jest to potrzebne.

Jako, ze dawno temu siedzialem na linuxach prosze o podpowiedz jak skonfigurowac polaczenie zeby debian mial neta.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2824
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: dedito » 04 lipca 2016, 20:07

Lepiej sobie kup jakiś router z opcja pracy w trybie WISP.
Tańsze w użytkowaniu (zużycie prądu) i mniej problemów przy konfiguracji.

PS. Ja rozumiem gwara, gwarą ale prosiłbym o pisanie w języku polskim.

robrob
Posty: 6
Rejestracja: 01 lipca 2016, 00:19

Re: Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: robrob » 04 lipca 2016, 20:09

wole bezposrednie polaczenie kablowe. Czy moglbys pomoc w konfiguracji?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2824
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: dedito » 04 lipca 2016, 20:29

No i będziesz miał bezpośrednie połączenie kablowe.

robrob
Posty: 6
Rejestracja: 01 lipca 2016, 00:19

Re: Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: robrob » 04 lipca 2016, 21:55

no tak, ale wyraznie jest napisane w temacie kablem krosowym bezposrednio bez routerow etc.

Transboy
Posty: 7
Rejestracja: 25 lipca 2014, 23:09
Lokalizacja: Biała Rawska

Re: Konfiguracja internetu dla Linuxa z Windy

Post autor: Transboy » 05 lipca 2016, 08:43

Na Windowsie zrób połączenie mostkowe pomiędzy eth i wlanem, na Debianie ustaw wtedy po DHCP pobieranie adresu i powinno działać.

ODPOWIEDZ